Zwangerschap en huidveranderingen, tips | Drs Leenarts Dermatoloog

Wat doet zwangerschap met de huid?

Gevraagd door: prof. Dion Eelman  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (45 stemmen)

Vaak hebben zwangere vrouwen meer last van zweten. Er kunnen streeplijnen, striemen of striae ontstaan. Dit zijn bruinachtige of eerder paarse strepen die ontstaan als gevolg van de snelle uitrekking van de huid. Meestal zijn de strepen zichtbaar in de gebieden van de buik, de billen en de borsten.

Wat doet zwangerschap met je huid?

Tijdens je zwangerschap rekt je huid op en kan wat droger zijn dan normaal. Dit kan zorgen voor een jeukende huid, waar ongeveer 1 op de 5 zwangeren last van heeft. Dit is vaak onschuldig maar kan wel heel vervelend zijn. Het kan voorkomen op armen, benen, voeten, borsten en buik.

Wat is Zwangerschapseczeem?

Dit eczeem treedt typisch op tijdens de zwangerschap en wordt "zwangerschapseczeem" genoemd; het komt meestal voor in het kader van persoonlijke of familiale atopie. De huid is droog en wordt bedekt met eczeemplekken, vooral in de huidplooien, armen en benen. Het leven van moeder en kind lopen geen risico.

Kan je huid veranderen als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam aan alle kanten. Ook je huid verandert tijdens je zwangerschap. Maar op welke manier je huid verandert, dat verschilt per vrouw. Meer pukkeltjes, pigmentvlekken, overbeharing, verwijde bloedvaatjes: het komt allemaal vaak voor.

Welke huidverzorging niet gebruiken tijdens zwangerschap?

Wat niet te gebruiken
  • Salicylzuur.
  • Glycolzuur.
  • Retinol (vitamine A zuur)
  • Aromatherapie gezichtsbehandeling (hoge gehaltes etherische oliën)
  • Huidverzorging op basis van etherische oliën.
  • Parfum op basis van alcohol.
  • Alcohol Denat.
  • Hydrochinon.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat smeren tijdens zwangerschap?

Zoek een crème met minimaal 15% glycolzuur, soms ook wel aangeduid als Alpha Hydroxy Acids of AHA's. Een crème met glycolzuur helpt een goede dosis vitamine C in je huidverzorging ook. Let wel: vitamine C werkt het beste in combinatie met vitamine E. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van striae te verminderen.

Welke bodylotion tijdens zwangerschap?

Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kan je de jeuk verminderen. Hiervoor kan je een natuurlijke bodylotion gebruiken of bijvoorbeeld pure amandelolie. Tipje van ons: smeer je onder de douche in met onze Milky Bath Oil of kies voor een verzorgende, natuurlijke doucheschuim die de huid niet uitdroogt.

Kun je puisten krijgen door zwangerschap?

Puistjes kunnen door zwangerschapshormonen sneller ontstaan. Dit gebeurt vooral in het eerste trimester van je zwangerschap. Daarna is je lichaam beter aan de hormonen gewend. Toch kunnen puisten tijdens je zwangerschap ook later nog voorkomen.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Hoe ziet de tepel eruit als je zwanger bent?

Groter, donkerder en bultjes

Het hormoon dat ervoor zorgt dat je tepels veranderen, is hCG. Hierdoor wordt het gebied rondom je tepel, je tepelhof, groter. Ook kleuren deze donkerder en kunnen er bultjes zichtbaar worden. Deze bultjes zijn de klieren van Montgomery.

Kan je eczeem krijgen van zwangerschap?

Eczeem: Ook tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van eczeem. Dit is vooral waarschijnlijk als je hier ook last van hebt gehad in je kindertijd, of als je allergiegevoelig bent. Je bent extra gevoelig voor eczeem tijdens de zwangerschap omdat je immuunsysteem wat achteruit gaat.

Kan je eczeem krijgen door zwangerschap?

Er worden allerlei stofjes aangemaakt die je lichaam in 'niet zwangere toestand' niet aanmaakt. Daarnaast wordt je buik natuurlijk groter (rekt je huid mee) en neemt je gewicht toe. Onder invloed van al die veranderingen in je lichaam kun je eczeem, jeuk en/of droge huidplekjes krijgen.

Hoe vaak echo bij verloskundige?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Hoe ziet Zwangerschapsjeuk eruit?

Het geeft een huiduitslag, waarbij in het derde trimester talloze verheven jeukende bultjes en soms ook blaasjes ontstaan op de huid van je buik, met name rondom de striae. De uitslag kan zich uitbreiden naar de rest van het lichaam, maar het gezicht blijft gelukkig gespaard. Het is hinderlijk, maar onschuldig.

Hoe weet je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen. Deze symptomen horen ook bij pre-eclampsie.

Wat te doen tegen droge huid zwangerschap?

Als je zwanger bent heeft de huid meer behoefte aan vocht. Goed en regelmatig smeren met een vochtinbrengende crème is belangrijk! Minstens 2 x per dag je huid insmeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen.

Hoe lang duurt het voordat je merkt dat je zwanger bent?

De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.

Hoe lang na bevruchting eerste symptomen?

Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie zet de eicel zich vast in de baarmoederwand (de innesteling), wat een roze of bruine innestelingsbloeding tot gevolg kan hebben. Dit gaat soms gepaard met een lichte buikkramp.

Hoe weet je of de bevruchting is gelukt?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Waar krijg je puistjes als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap krijg je opeens last van puistjes. Niet alleen op je gezicht, maar ook op plekken zoals je rug, decolleté, armen en benen. Als je tijdens je puberteit last hebt gehad van acne, betekent niet dat je tijdens je zwangerschap hier ook last van krijgt en vice versa.

Wat moet je voelen als je 5 weken zwanger bent?

Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen deze week de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij.

Wat voel je als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Welke Gezichtsproducten zwanger?

Puistjes in je gezicht

Want de huid met puistjes is per definitie een gevoelige huid. Verder zijn er verschillende cosmetische stoffen die puistjes kunnen verminderen en die je ook tijdens de zwangerschap mag (blijven) gebruiken. Denk hierbij aan salicylzuur (onder 2%), vitamine C en niacinamide.

Welke dagcrème tijdens zwangerschap?

Gebruik daarom een goede moisturizer voor je gezicht en een voedende olie of lotion voor je lichaam. Probeer vooral voor natuurlijke oliën te gaan zoals kokosnoot, jojoba of vitamine E. Cacoa en shea butters doen het ook altijd goed! Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam meer pigment aan.

Waarom geen salicylzuur tijdens zwangerschap?

Uit bescherming voor je baby mag je geen gebruik maken van (hoge %) Glycolzuur, Retinol of Salicylzuur. Ook als je borstvoeding geeft is het verstandig deze ingrediënten te laten staan. Er is namelijk geen onderzoek gedaan of deze intensieve ingrediënten invloed hebben op je baby.

Volgende artikel
Hoe lang ben je al zwanger?