Is het verplicht om naar de schoolarts te gaan?
Gevraagd door: Jolie Hendriks | Laatste update: 21 februari 2024Score: 4.5/5 (42 stemmen)
Jouw kind is niet verplicht om naar de schoolarts te gaan. Wanneer jij geen gehoor geeft aan de oproep, wordt hiervan een aantekening gemaakt in het digitaal dossier.
Is jeugdarts verplicht?
Het gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Zij informeren de school als ouder(s) en kind geen gesprek willen of niet op de afspraak komen. De school kan besluiten de leerplichtambtenaar in te schakelen.
Welke leeftijd naar jeugdarts?
De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD regelt voor alle schoolgaande kinderen afspraken voor de schooldokter. Je wordt hiervoor per brief uitgenodigd: als je kind 5 jaar is en in groep 1 of 2 zit; als hij 9 jaar is en in groep 5 of 6 zit.
Is er nog een schoolarts?
Gezondheid en ontwikkeling volgen: de schoolarts
De schoolarts of jeugdarts ziet uw kind 3 keer, tussen 5 en 15 jaar oud. De arts kijkt naar de oren, ogen, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. De arts geeft uw kind ook vaccinaties tegen kinderziekten. U kunt ook advies en voorlichting krijgen.
Is GGD kind verplicht?
Het onderzoek is niet verplicht.
Waarom komt de GGD op school?
Het onderzoek kan plaatsvinden op school of bij het consultatiebureau en is altijd samen met de ouders. Tijdens dit onderzoek wegen en meten we je kind en geven we informatie over de puberteit en alcoholgebruik. Ook stellen we vragen over de gezondheid en ontwikkeling van je kind.
Welke leeftijden kind naar GGD?
Tussen de 4 en 12 jaar checkt de jeugdverpleegkundige 2 keer de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. U krijgt de uitnodiging vanzelf thuisgestuurd. Deelname is geheel vrijwillig en vindt plaats op de basisschool of op een van onze 30 locaties in en rondom Amsterdam.
Wat is verplicht op school?
Verplichte vakken
rekenen en wiskunde; oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting; kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid; 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.
Wat als je je kind niet meer aan kan?
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Welke groep schoolarts?
Als je kind in groep 2 zit, wordt hij of zij opgeroepen voor een eerste bezoek aan de schoolarts. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die je van te voren bij de uitnodiging door de GGD toegestuurd krijgt, bespreekt de schoolarts de ontwikkeling van je kind met jou als ouder.
Hoeveel uur mag je ziek zijn op de middelbare school?
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Wat mag een kind van 16 jaar?
Je mag trouwen. Als je daar recht op hebt, kun je zelf een uitkering aanvragen. Je kunt een bankrekening openen zonder toestemming van je ouders en deze zelf beheren. Je kunt alimentatie op je eigen rekening ontvangen.
Hoelang mag een kind op school zijn?
Urennorm basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Wat is de boete als je kind niet naar school gaat?
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Wat is de zorgplicht van een school?
Zorgplicht scholen
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Kan een middelbare school je weigeren?
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?
Vrijwillige uithuisplaatsing
Als het niet goed gaat thuis, kunt u hulp krijgen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Kijk bij het Nederlands Jeugdinstituut welke hulp mogelijk is. Een kind wordt alleen uit huis geplaatst als er geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis.
Kun je je eigen kind uit huis zetten?
Afhankelijk van je leeftijd kunnen ouders hun kinderen wel of niet uit huis plaatsen. Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben.
Waar kijkt jeugdzorg naar?
Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.
Kan je op je 16e stoppen met school?
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Is leerplicht tot 16?
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Hoeveel dagen mag je niet naar school?
Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.
Wat doet een schoolarts?
Jouw kind wordt een aantal keren opgeroepen voor een bezoek aan de schoolarts of de schoolverpleegkundige. Deze kijkt naar de ontwikkeling van jouw kind en draagt zorg voor eventuele vaccinaties. De gegevens van jouw kind komen in een digitaal dossier. Het bezoek aan de schoolarts is niet verplicht.
Hoe groot wordt mijn kind?
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Hoe vaak naar CB?
De vervolgbezoeken vinden elke maand plaats tot een leeftijd van 4 maanden. De volgende bezoeken vinden plaatst wanneer je baby 6, 7,5, 9, 11, 14 en 18 maanden is. Vervolgens wanneer je baby 2 jaar wordt, 3 jaar wordt en het laatste bezoek bij het consultatiebureau is rond een leeftijd van 3 jaar en 9 maanden.
Kan ik de baarmoedermond voelen?
Wat als school zorgplicht niet nakomt?