Here's why parents are rejecting Vitamin K shots for newborns

Waarom geen vitamine K na geboorte?

Gevraagd door: Hailey Suijker  |  Laatste update: 31 december 2023
Score: 4.6/5 (18 stemmen)

Vanwege het risico op ernstige bloedingen bij een vitamine K-tekort, krijgen alle baby's in Nederland direct na de geboorte 1 milligram vitamine K.

Wat als je je baby geen vitamine K geeft?

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby's bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan.

Waarom maar 3 maanden vitamine K?

Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt. Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt.

Waarom vitamine K tot 12 weken?

Als het lichaam te weinig vitamine K heeft, kunnen er niet genoeg stollingsstoffen aangemaakt worden en kan een geknapt bloedvaatje leiden tot een bloeding. De meeste bloedingen die ontstaan als gevolg van een tekort aan vitamine K, ontstaan bij baby's tussen de 8e dag en de 12e week na de geboorte.

Waarom vitamine K bij borstvoeding?

Je verloskundige geeft de baby na de geboorte vitamine K. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je teveel vitamine K geven baby?

In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor, en levert voor zover bekend ook geen schadelijke effecten op.

Hoeveel vitamine K postpartum?

De huidige Nederlandse vitamine K-richtlijn bestaat uit een profylaxe van 1 mg vitamine K oraal direct na de geboorte en vanaf dag 8 een dagelijkse dosering van 25 μg.

Wat als je vitamine K vergeet?

Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.

Welke vitamine na de bevalling?

Je energieniveau na de bevalling

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C activeren de natuurlijke energie in je lichaam. Ze helpen energie vrij te maken uit je voeding, iets dat je goed kunt gebruiken na een bevalling. Ook mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium ondersteunen je energieniveau.

Waarom is Davitamon niet goed?

Davitamon haalt veertien partijen van voedingssupplementen terug. De reden hiervan is dat deze producten mogelijk een stof bevatten genaamd ethyleenoxide. Bij langdurig gebruik kan deze stof gezondheidsproblemen opleveren.

Wie heeft vitamine K nodig?

Bij een normaal voedingspatroon krijg je in principe voldoende vitamine K binnen. Echter zijn er twee groepen mensen die behoefte kunnen hebben aan een aanvullend vitamine K-supplement: baby's tot en met drie maanden oud en mensen die langdurig antibiotica slikken.

Wat produceert vitamine K?

Vitamine K wordt in de darmen door darmbacteriën gemaakt en komt voor in ons voedsel. Bij een dosering om een tekort aan te vullen zullen geen bijwerkingen ontstaan. Ook eenmalig een grote hoeveelheid vitamine K-druppels op advies van de trombosedienst, heeft meestal geen bijwerkingen.

Welk merk vitamine D en K voor baby?

We deden uitgebreid onderzoek en volgens ons zijn de vitamine K&D van Laveen en Orthica de beste keuzes. Orthica K&D bevat alleen vitamine K1, vitamine D3 én katoenzaadolie. Verder niets! De vitamine D is gewonnen uit schapenwolvet en dus niet veganistisch.

Wat zijn de symptomen van vitamine K tekort?

Vitamine K-tekort symptomen
  • Plotselinge bloedingen (vaak een bloedneus of bloedend tandvlees)
  • Vertraagde bloedstolling, waardoor wonden lang blijven bloeden.
  • Veel bloedverlies tijdens menstruatie.
  • Snel en vaak blauwe plekken.
  • Bloedstolsels onder nagels.
  • Zwarte ontlasting (met bloed)

Waarom adviseert de Gezondheidsraad om baby's vitamine K toe te dienen?

Alle zuigelingen krijgen vitamine K toegediend na de geboorte. Dat is nodig, omdat een tekort aan deze vitamine kan leiden tot bloedingen, die ernstige, soms levenslange, gevolgen kunnen hebben. Toediening gebeurt nu oraal.

Hoe lang vitamine D en K baby?

Aan deze dosering hebben ze in ieder geval de eerste week genoeg. De Gezondheidsraad adviseert vanaf de achtste dag een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram. Na drie maanden is de baby in staat om zelf vitamine K aan te maken en kan je stoppen met deze dagelijkse dosering.

Wat innemen na bevalling?

De baarmoeder trekt na de bevalling krachtig samen om onnodig bloedverlies te voorkomen. Naweeën ontstaan ook vaak tijdens het geven van borstvoeding. Tegen de pijn van naweeën kunt u een warme doek op de buik gebruiken en eventueel 2 tabletten Paracetamol à 500 mg innemen (max. 6 tabletten per 24 uur).

Waarom magnesium na bevalling?

Daarnaast hebben mensen in stressvolle, vermoeiende of fysieke zware periode vaker last van een magnesiumtekort. Ben je net bevallen, dan kan dit zo'n periode zijn. Magnesium kan je dan helpen om je niet alleen energieker, maar ook fitter te voelen.

Waarom vitamine D en K?

Optimale niveaus van vitamine D en K zorgen voor een betere elasticiteit van bloedvaten en hebben een positief effect op de bloeddruk. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten en op een hartinfarct kleiner. Bij een onbalans van vitamine D en K kan calcium neerslaan in de vaten.

Waarom geen vitamine K injectie?

De Gezondheidsraad schreef in het advies dat kinderen die flesvoeding krijgen, geen injectie nodig hebben, omdat in die voeding ook al genoeg vitamine K zit.

Waar zit weinig vitamine K in?

Het zijn met name de 'groene' groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers, …) en de 'kool-achtige' groenten (kool, spruiten, bloemkool, …) die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, … bevatten dan weer weinig vitamine K.

Waar is K1 goed voor?

Wat doet vitamine K? Vitamine K1 is nauw betrokken bij het aanmaken van een stof die nodig is bij de bloedstolling. Dit zorgt er onder andere voor dat bij een verwoning het bloed klontert en hard wordt, waardoor bloedverlies wordt beperkt. Verder is vitamine K1 noodzakelijk voor een goede werking van de lever.

Hoe lang geef je vitamine K?

Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 12 weken. Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 10 microgram vitamine D nodig tot je kindje 4 jaar oud is.

Welke vitaminen bij borstvoeding?

Vitaminebehoefte verhoogd bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, heb je bijvoorbeeld van vitamine A 45% meer nodig en van vitamine C 55%. Je behoefte aan jodium is bijna verdubbeld en aan zink is zelfs meer dan verdubbeld. Van ijzer heb je 33% meer nodig. Dat geldt ook voor foliumzuur.

Waarom vitamine D tijdens zwangerschap?

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei.

Volgende artikel
Wat is Microslaapjes?