Hoe hoog moet je inkomen zijn om recht te hebben op zorgtoeslag?

Heeft inkomen partner invloed op zorgtoeslag?

Gevraagd door: dr.h.c. Brent van der Meer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (20 stemmen)

Om recht te hebben op zorgtoeslag mag uw jaarinkomen niet te hoog zijn. Als u een toeslagpartner hebt, dan telt ook het inkomen van uw partner mee. Voor toeslagen telt het toetsingsinkomen. Dit is ongeveer uw bruto-inkomen, maar meestal net iets hoger.

Is zorgtoeslag afhankelijk van inkomen partner?

U kunt in 2023 zorgtoeslag krijgen als uw jaarinkomen niet boven de grens van € 38.520 uitkomt. Hebt u een toeslagpartner? Dan mag het inkomen van u allebei samen niet meer dan € 48.224 zijn. Verdient u meer, dan krijgt u geen zorgtoeslag.

Heeft medebewoner invloed op zorgtoeslag?

Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.

Heb ik recht op zorgtoeslag met een toeslagpartner?

Staat uw echtgenoot of geregistreerd partner niet op hetzelfde adres ingeschreven als u? Dan is die voor de huurtoeslag níét uw toeslagpartner. Deze persoon is voor de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget wél uw toeslagpartner.

Is een medebewoner een toeslagpartner?

Wanneer is iemand mijn medebewoner voor de huurtoeslag? Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont. Uw toeslagpartner is géén medebewoner.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen toeslagpartner en fiscaal partner?

Bij samenwonen, maar ook bij uit elkaar gaan kom je de termen toeslagpartner en fiscaal partner tegen. Wat is het verschil? Een fiscaal partner is iemand waar je samen de aangifte inkomstenbelasting kan doen. Een toeslagpartner heeft invloed of je toeslagen ontvangt en/of hoe hoog de toeslagen zijn.

Wat zijn de financiele gevolgen van samenwonen?

Samenwoners houden in principe allebei hun eigen inkomen en vermogen, tenzij ze anders vastleggen. Zonder afspraken op papier blijven jullie geldstromen gescheiden en zijn partners niet aansprakelijk voor elkaars schulden.

Wat is gunstiger samen aangifte doen of apart?

Voordelen fiscaal partnerschap

Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander. Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet. Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen. Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.

Is een huisgenoot een partner?

Wanneer je met iemand op hetzelfde adres woont (je bent op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente), spreek je van een medebewoner. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook je partner, huisgenoot of kind.

Wat is het verschil tussen medehuurder en inwonend?

Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.

Wat als er iemand bij je komt wonen?

De persoon die bij u komt wonen dient zich daarnaast in te schrijven op uw adres. Dit kan bij de gemeente (Basisregistratie Personen, BRP). De overheid controleert namelijk aan de hand van het BRP de samenstelling van het huishouden. Dat is van belang voor verschillende regelingen.

Heeft trouwen invloed op je salaris?

Wanneer je gaat trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert je financiële status. Voor de Belastingdienst word je dan automatisch toeslagpartner. Dat wil zeggen dat de inkomens van jou en je partner opgeteld worden en dat over dat opgetelde bedrag jullie totale toeslag berekend wordt.

Wat zijn de nadelen van fiscaal partnerschap?

Het grootste nadeel van fiscaal partnerschap is dat als je recht hebt op toeslagen van overheidswege, deze kunnen komen te vervallen. Met een samenlevingscontract word je fiscaal partners als je dat niet al bent. Gehuwden en geregistreerd partners zijn automatisch ook fiscaal partners.

Wat verandert er als je getrouwd bent?

Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk.

Is het fiscaal voordelig om wettelijk samen te wonen?

Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft.

Wat moet je regelen als je bij je partner intrekt?

Samenwonen met uw partner die een koophuis heeft?
  • Maak financiële afspraken en leg ze vast. ...
  • Intrekkende partner betaalt huur. ...
  • De eigen woning is van één partner. ...
  • Gezamenlijk delen in de waardestijging (of waardedaling) ...
  • Een samenlevingscontract. ...
  • Geen erfgenaam van elkaar. ...
  • Partnerpensioen.

Wat zijn de voor en nadelen van samenwonen?

De grootste voor- en nadelen van samenwonen
  • Voordeel 1: Het is gezellig.
  • Nadeel 1: Verschillende wensen.
  • Voordeel 2: Goedkoper & duurzamer.
  • Nadeel 2: Elkaars troep.
  • Voordeel 3: Doe jij dit, doe ik dat.
  • Nadeel 3: Afspraken maken.
  • Voordeel 4: Thuiskomen is zoveel leuker.

Wat wordt gezien als inkomen?

loon, fooien of winst uit onderneming; uitkering, pensioen, lijfrente en alimentatie; buitenlandse inkomsten; inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter.

Hoe hoog wordt zorgtoeslag in 2023?

Een flinke stijging dus. Daarnaast stijgt het maximale bedrag van de zorgtoeslag van 112 euro in 2022 naar 154 euro per maand in 2023.

Hoe weet Belastingdienst mijn inkomen?

U kunt het geregistreerd inkomen zelf bekijken op Mijn Belastingdienst en op MijnOverheid. Daar ziet u ook waar uw inkomen op gebaseerd is. Op Mijn Belastingdienst kunt u daarnaast ook uw inkomensverklaring downloaden.

Kun je samenwonen zonder fiscaal partnerschap?

Samenwonen zonder fiscaal partner te zijn? Je kunt ook samenwonen zonder elkaars fiscaal partner te zijn. Je gaat dan bijvoorbeeld samenwonen zonder een samenlevingscontract. Dit geldt uiteraard alleen als jullie niet op grond van een van de andere voorwaarden automatisch als fiscaal partner worden aangemerkt.

Is mijn vriendin fiscaal partner?

Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.

Kan mijn moeder mijn toeslagpartner zijn?

Een persoon met wie u samen leeft in uw huis en ingeschreven staat op uw woonadres is uw medebewoner. Uw kind(eren), ouder(s) of een vriend met wie u samenwoont, zijn bijvoorbeeld medebewoners. Een medebewoner kan uw toeslagpartner zijn.