Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Mag je eieren als je zwanger bent?

Gevraagd door: ing. Kate van Beaumont MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (61 stemmen)

Eieren en zwangerschap
Voor eieren geldt hetzelfde als voor sommige andere voedingsproducten. Eieren kun je prima eten tijdens je zwangerschap zolang het niet rauw is. Helaas houdt dat dus wel in dat je zelfgemaakte tiramisu of chocolademousse beter kunt vermijden. Dit maak je namelijk met rauwe eieren.

Waarom mag je geen ei als je zwanger bent?

Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.

Welke eieren mag je eten tijdens zwangerschap?

Eieren eten tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap pas je best op met rauwe eieren of producten waar rauwe eieren in verwerkt zijn. Rauwe eieren kunnen namelijk Salmonella-bacteriën bevatten. Bij het verhitten van eieren worden deze salmonellabacteriën gedood.

Hoeveel ei mag je eten als je zwanger bent?

Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.

Is ei gezond als je zwanger bent?

Eieren zijn een uitstekende bron van vitaminen en mineralen, zoals calcium en choline. Daarom zijn ze dan ook een uitstekend voedingsmiddel om te eten tijdens de zwangerschap.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe eieren eten zwanger?

Eieren en zwangerschap

Voor eieren geldt hetzelfde als voor sommige andere voedingsproducten. Eieren kun je prima eten tijdens je zwangerschap zolang het niet rauw is. Helaas houdt dat dus wel in dat je zelfgemaakte tiramisu of chocolademousse beter kunt vermijden. Dit maak je namelijk met rauwe eieren.

Welke toetjes mag je niet als je zwanger bent?

Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.

Wat eet je veel als je zwanger bent?

Wat is gezond eten als je zwanger bent?
  • veel groente en fruit.
  • veel volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren pasta en zilvervliesrijst. ...
  • minimaal 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten.
  • elke dag een handvol ongezouten noten.
  • elke dag 4 glazen melk, yoghurt of kwark.

Is yoghurt gezond tijdens zwangerschap?

Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby. De belangrijkste bron van calcium is zuivel (bijv. magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark).

Wat mag je niet eten als je zwanger bent app?

Met ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je snel en makkelijk zien of je iets wel of beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. - Je ziet direct of je een product kunt nemen tijdens je zwangerschap. - Je kunt in de app duizenden producten opzoeken.

Hoeveel eieren mag je op een dag?

Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.

Welke mayonaise mag je eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Waarom mag je geen tiramisu tijdens zwangerschap?

Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.

Welke groente mag je niet als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Wat is gezond om zwanger te worden?

Slik elke dag een pil foliumzuur van 0,4 of 0,5 milligram. Begin hiermee voordat je stopt met een voorbehoedmiddel. Het is belangrijk dat je 4 weken voordat je zwanger zou kunnen worden, al foliumzuur slikt. Ga door met foliumzuur slikken tot en met de tiende week van je zwangerschap.

Wat is gezond als je zwanger wilt worden?

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.

Is banaan goed als je zwanger bent?

Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.

Is komkommer goed als je zwanger bent?

Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.

Is melk drinken goed als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.

Kun je kibbeling eten als je zwanger bent?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Kan je kip eten als je zwanger bent?

Kipfilet, vleeswaar

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.

Welke fruit is goed om te eten als je zwanger bent?

Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden.

Volgende artikel
Welke tog waarde slaapzak?