Onvruchtbaarheid - Hoe kun je toch zwanger worden bij vruchtbaarheidsproblemen?

Hoeveel koppels zijn onvruchtbaar?

Gevraagd door: Philip van Ginkel B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (48 stemmen)

Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar. Bij 10% van de koppels is de oorzaak van de onvruchtbaarheid onbekend (we hebben het dan over idiopathische onvruchtbaarheid).

Hoeveel procent van de mannen zijn onvruchtbaar?

Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man.

Hoeveel mensen niet vruchtbaar?

In het kort. 1 van de 6 stellen met een kinderwens krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Een stel heeft last van vruchtbaarheidsproblemen als de vrouw niet binnen één jaar zwanger wordt. Het probleem kan bij de man en/of de vrouw liggen.

Hoeveel procent na 3 maanden zwanger?

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Hoe weet je dat je niet vruchtbaar bent?

Pas wanneer na uitgebreid onderzoek is vastgesteld dat het voor één of beide partners onmogelijk is om op de natuurlijke manier kinderen te krijgen, dan spreek je van onvruchtbaarheid. De kans op zwangerschap ligt gemiddeld rond de 15% per menstruele cyclus van de vrouw.

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat maakt je minder vruchtbaar?

Dit kan vele oorzaken hebben. Een ziekte als de bof, het blootstaan aan bestrijdingsmiddelen en bepaalde medicijnen zoals chemotherapie kunnen invloed hebben op de kwaliteit van je zaad. Veel alcohol drinken en roken zijn ook slecht voor je zaadkwaliteit.

Is vruchtbaarheid genetisch bepaald?

Ongeveer 25 procent van ons voortplantingsgedrag – dus of, wanneer en hoeveel kinderen je krijgt – is toe te schrijven aan erfelijke factoren,” vertelt Snieder in een interview. “De rest wordt bepaald door bijvoorbeeld sociale en omgevingsfactoren.”

Welke leeftijd man meest vruchtbaar?

Het blijkt dat mannen tussen de 20 en 35 het meest vruchtbaar zijn en 28 dé optimale leeftijd is.

Welke leeftijd minder vruchtbaar?

Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.

Wat maakt een man meer vruchtbaar?

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor de vruchtbaarheid van mannen. Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met (of vermijden van) alcohol, roken en drugs.

Hoe word je meer vruchtbaar?

Vruchtbare tips voor jou
 1. Eet gezonde en gevarieerd. ...
 2. Vermijd roken, alcohol en drugs. ...
 3. Neem zo min mogelijk light-producten. ...
 4. Beweeg voldoende. ...
 5. Zorg voor een gezond gewicht. ...
 6. Drink niet te veel cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee en cola. ...
 7. Pas op met medicijngebruik. ...
 8. Zorg voor ontspanning.

Hoe kan je onvruchtbaarheid voorkomen?

Hoe kan je zorg dragen voor je vruchtbaarheid?
 1. Niet roken. Roken zou de oorzaak zijn van minstens 10 procent van alle vruchtbaarheidsproblemen. ...
 2. Je gewicht op peil houden.
 3. Seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen. Een chlamydia-infectie kan dichtgekleefde eileiders veroorzaken. ...
 4. Zuinig zijn met alcohol.

Kun je testen of je onvruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid testen

Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.

Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.

Kan je voelen of je vruchtbaar bent?

Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!

Hoe groot is de kans op een gezonde baby?

In de meeste gevallen komen kinderen gezond ter wereld. De kans op een aangeboren afwijking is 4%.

Wat is je meest vruchtbare dag?

In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.

Hoe lang blijven liggen na seks voor zwangerschap?

Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.

Hoeveel procent raakt niet zwanger?

Bij ongeveer 1/3 van de paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.

Hoeveel ML komt een man klaar?

Het volume van een zaadlozing (het ejaculaat) is niet altijd even groot en ligt normaal tussen de twee en zes milliliter. Een zaadlozing bestaat bijna volledig uit vocht van de prostaat en de zaadblaasjes. De eigenlijke zaadcellen vormen er nauwelijks 1 procent van.

Hoeveel procent na 1 maand zwanger?

Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:

30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.

Is 34 te oud voor zwangerschap?

Tot 30 jaar is het risico op een miskraam 10%. Tussen de 35 en 40 is dit verdubbeld naar bijna 20% en na je 40ste ligt het risico rond de 33%. Dat betekent dat een zwangerschap bij iemand ouder dan 40 jaar in 1 op de 3 gevallen eindigt in een miskraam.

Is 35 te oud voor zwangerschap?

Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.

Hoe vruchtbaar ben je op je 30e?

Begin je voor je 30e aan kinderen, dan heb je 85 procent kans om binnen het jaar zwanger te geraken. Op 30-jarige leeftijd is de vruchtbaarheid bij vrouwen al aanzienlijk afgenomen.

Kan gynaecoloog zien of je vruchtbaar bent?

Postcoïtale test (PCT) of test na betrekkingen

Deze test wordt gepland in de vruchtbare periode, waarbij er via een gynaecologisch onderzoek het slijm van de baarmoederhals wordt opgezogen, beoordeeld en bekeken onder de microscoop.

Volgende artikel
Mag je eieren als je zwanger bent?