Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Waarom geen chocola tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Puck Kiliç MA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (56 stemmen)

In chocolade zit cafeïne en als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dat de groei van je baby vertragen en het risico op een miskraam of vroeggeboorte vergroten. Doktoren adviseren om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen als je zwanger bent.

Kan chocolade kwaad tijdens zwangerschap?

Of je chocolade veilig kunt blijven eten als je zwanger bent? Het antwoord is ja. Je kunt gerust een stukje van een stukje genieten, sommige onderzoeken laten zelfs zien dat de cacao door de endorfines een positieve invloed kan hebben op je gemoedstoestand tijdens de zwangerschap!

Kan chocolade kwaad voor baby?

Het is beter om uw baby niet te vaak chocolade te geven, omdat zijn spijsverteringsstelsel misschien nog niet rijp genoeg is om de cafeïne en suiker in chocolade te verteren. Geef uw baby ook niet de voorkeur aan te zoete smaken om slechte eetgewoonten te voorkomen.

Welke chocolade zwanger?

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. In chocolade zit ook cafeïne en het staat niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. Als je zwanger bent is het niet goed om te veel cafeïne binnen te krijgen.

Wat is niet goed voor een zwangere vrouw?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.

40 gerelateerde vragen gevonden

Waar moet je mee oppassen als je zwanger bent?

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Kan je pindakaas eten als je zwanger bent?

Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.

Is pindakaas goed als je zwanger bent?

Pinda`s en noten een boost voor het ijzergehalte

Diverse noten zoals Hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pinda`s en walnoten bevatten veel ijzer. Het is noodzakelijk om het ijzergehalte van 18 mg naar 27 mg te brengen tijdens de zwangerschap. Noten en pinda`s eten tijdens de zwangerschap mag dus.

Hoe slecht is koffie tijdens zwangerschap?

Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt.

Is honing goed tijdens zwangerschap?

Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.

Wat zijn de nadelen van chocola?

Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Mensen met migraine of acne hoeven chocolade niet te mijden.

Waarom mag je geen kaas als je zwanger bent?

Toch kun je beter niet alle kazen eten als je zwanger bent. Dat heeft te maken met de rauwe melk die aanwezig kan zijn in kaas. In rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten die risico's met zich meebrengt.

Welke toetjes mag je niet als je zwanger bent?

Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.

Welke taart mag je niet als je zwanger bent?

Kant-en-klare taarten uit de supermarkt kun je veilig eten. Maak je zelf een taart en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het heel goed verhit is. Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten. Let op bij zelfgemaakte taarten met rauw ei zoals meringue taart of tiramisu.

Welke noten mag je niet eten tijdens zwangerschap?

Wel moet je opletten dat je niet te vaak noten eet die gezout zijn. Te veel zout tijdens de zwangerschap kan namelijk zorgen voor een te hoge bloeddruk, wat weer kan zorgen voor een verslechterde bloedtoevoer naar de baby, wat kan zorgen voor groeivertraging. Ongezouten noten zijn dus beter om te eten.

Waarom geen smeerworst zwanger?

Eet geen lever en eet weinig leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.

Is ei goed als je zwanger bent?

Eieren en zwangerschap

Voor eieren geldt hetzelfde als voor sommige andere voedingsproducten. Eieren kun je prima eten tijdens je zwangerschap zolang het niet rauw is. Helaas houdt dat dus wel in dat je zelfgemaakte tiramisu of chocolademousse beter kunt vermijden. Dit maak je namelijk met rauwe eieren.

Kan ik kibbeling eten zwanger?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Kun je pizza eten als je zwanger bent?

Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet. Kortom: geniet van die baby in je buik én van de pizza!

Waarom geen peper tijdens zwangerschap?

Mag ik pikant eten als ik zwanger ben? Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby. Wel kan je zelf last krijgen van maagzuur, diarree of maagkrampen: niet bepaald fijn op al een zware buik.

Hoeveel stroopwafels zwanger?

Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens.

Wat mag ik niet drinken als ik zwanger ben?

Waar moet je op letten bij eten en drinken als je zwanger bent?
  • Geen alcohol. Een beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor je baby.
  • Niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. ...
  • Niet te veel soja-producten. ...
  • Geen of weinig zoethout-thee. ...
  • Geen of weinig kruidenthee. ...
  • Geen rauwe melk. ...
  • Geen zachte kaas van rauwe melk. ...
  • Geen rauwe eieren.

Vorige artikel
Heeft gewicht invloed op groei?
Volgende artikel
Hoeveel natte luiers?