Een afwijkend uitstrijkje, wat nu?

Waarom uitstrijkje uitstellen?

Gevraagd door: Ali Yilmaz  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (66 stemmen)

Soms kunt u later meedoen
Een uitstrijkje tijdens de zwangerschap kan soms leiden tot ongemakken zoals bloedverlies en als u geen klachten heeft, dan kunt u het beter uitstellen tot na de zwangerschap. Heeft u klachten, zoals ongewone afscheiding of bloedingen vlak na seks, neem dan contact op met uw huisarts.

Waarom geen uitstrijkje tijdens menstruatie?

Als je ongesteld bent moet je het laten maken van een uitstrijkje uitstellen tot na de menstruatie. Door het bloed kunnen de cellen in het laboratorium niet goed onderzocht worden. Tijdens een zwangerschap is het laten maken van een uitstrijkje niet schadelijk.

Waarom niet elk jaar uitstrijkje?

Waarom elke 5 of 10 jaar een uitstrijkje? Het duurt meestal zo'n 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Het is bewezen dat elke 5 of 10 jaar deelnemen een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken. Het is dan bijna altijd goed te behandelen.

Is een uitstrijkje verplicht?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

Hoe lang is uitnodiging uitstrijkje geldig?

Als je wel HPV hebt, krijg je na 5 jaar een nieuwe uitnodiging. Ook als je tussen de 40 en 60 jaar bent. Als je een uitnodiging krijgt, maak je zelf een afspraak voor het uitstrijkje bij je huisarts.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?

Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen: Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen.

Hoe snel kan uitstrijkje veranderen?

HPV kan de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is daarom belangrijk. Dan kunnen we uw cellen weer controleren.

Wat kan er mis zijn met uitstrijkje?

Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen. een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker. Als je een afwijkende uitslag krijgt, onderzoekt een gynaecoloog eerst hoe het weefse1 in je baarmoederhals eruitziet.

Hoeveel vrouwen afwijkend uitstrijkje?

Van iedere 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkings-onderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een goed behandelbaar voorstadium van baarmoederhalskanker.

Hoeveel betaal je voor een uitstrijkje?

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis.

Is het wel genoeg om eens in de vijf of tien jaar een uitstrijkje te maken?

Dat hangt af van je leeftijd en de uitslag van je laatste uitstrijkje. Het duurt lang voordat cellen die anders zijn baarmoederhalskanker worden. Vaak wel 15 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 1 keer per 5 jaar een uitstrijkje doen, een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken.

Waarom pas op 30e uitstrijkje?

Bij mensen onder de 30 jaar zijn de nadelen van het bevolkingsonderzoek groter dan de voordelen. Bij deze personen is de kans op HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) en licht afwijkende cellen groter. Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op.

Kan je HPV virus krijgen zonder seksueel contact?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Hoe voel je je na een uitstrijkje?

Wat voelt u bij het maken van een uitstrijkje? Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Kan een uitstrijkje mislukken?

Voor de vrouwen is het van belang, dat minder uitstrijkjes mislukken. Als een uitstrijkje niet goed is gelukt, moet het opnieuw gebeuren. De huisartsen kunnen het verzamelde materiaal eenvoudig overbrengen in een flesje, gevuld met een vloeistof.

Kan je HPV krijgen met vaste partner?

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Hoe groot is de kans op baarmoederhals?

Antwoord. Meestal ruimt het lichaam HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) binnen 2 jaar zelf op. Er is geen medicijn of behandeling om het HPV-virus op te ruimen. De kans dat HPV leidt tot baarmoederhalskanker is minder dan 1%.

Wat als je lichaam het HPV virus niet opruimt?

Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Waarom doet uitstrijkje pijn?

Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.

Wat als je pap 2 bij een uitstrijkje?

Bij pap 1 volgt een controle-uitstrijkje na 12 maanden. Is de uitkomst weer pap 1, dan volgt na 5 of 10 jaar een uitnoding voor het bevolkingsonderzoek. Is de uitkomst pap 2 of hoger, dan volgt een verwijzig naar de gynaecoloog.

Is pap 2 ernstig?

PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt. PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Wat zijn de symptomen van HPV?
  • Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
  • Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.

Hoe snel slechte uitslag uitstrijkje?

In het kort

Als u veranderde cellen in uw uitstrijkje heeft, gaat u naar het ziekenhuis. Een behandelaar bekijkt uw baarmoederhals met een apparaat. Soms worden er stukjes baarmoederhals weggehaald en onderzocht. U krijgt meestal binnen 2 weken de uitslag van het onderzoek.

Kun je altijd een uitstrijkje laten maken?

Als u een DES-dochter bent, is het beter om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek op alleen HPV (humaan papillomavirus) is voor u onvoldoende. Een uitstrijkje van de baarmoederhals en de vagina is iedere twee jaar noodzakelijk.