Bloedverlies tijdens zwangerschap

Waarom geen bloed doneren tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: mr. Rayan David MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (64 stemmen)

Red een leven met jouw navelstrengbloed
Bloed of plasma doneren tijdens je zwangerschap mag niet, maar navelstrengbloed doneren direct na de bevalling mag wel. Met de stamcellen uit jouw navelstrengbloed kun je een leven redden.

Waarom geen bloed geven na tandartsbezoek?

Heb je een oppervlakkige ontsteking (gingivitis), dan mag je pas bloed of plasma doneren als het volledig is genezen. Bij een diepe ontsteking, soms met aantasting van het kaakbot (parodontitis), moet je 2 weken vrij zijn van koorts en antibiotica voordat je doneert.

Wie mag er geen bloed geven?

Je mag 4 maanden geen bloed, plasma of bloedplaatjes geven: Je hebt een nieuwe seksuele partner. Je hebt een soa opgelopen (niet hiv, hepatitis B, hepatitis C of syfilis). Je seksuele partner lijdt aan syfilis.

Kan je zomaar bloed doneren?

Je kunt je aanmelden als bloeddonor als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent. De eerste donatie moet plaatsvinden voordat je 65 geworden bent. Eenmaal donor, dan is bloed geven mogelijk tot en met 79 jaar. Voordat je echt bloed mag geven, moet je eerst medisch gekeurd worden door een arts van de bloedbank.

Waar wordt donorbloed op getest?

Daarnaast test Sanquin het gedoneerde bloed op infectieziekten die via bloed overdraagbaar zijn: hiv, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E en syfilis. Het bloed van nieuwe donors testen we, naast deze vijf ziektes, ook op HTLV-I/II (het human T-cell lymphotropic virus, dat kan leiden tot leukemie).

45 gerelateerde vragen gevonden

Kan je bloed geven als je bloedverdunners gebruikt?

Nee. De reden daarvoor is de aanwezigheid van antistollingsmiddelen in uw bloed. Kijk voor meer informatie op de website van Bloedbank Sanquin via www.sanquin.nl.

Hoe werkt bloed geven?

Een steriele naald wordt in je ader geprikt. Als deze eenmaal zit, voel je er als het goed is niets meer van. De assistent neemt een paar buizen bloed af (die op infectieziekten zullen worden getest), en vervolgens blijf je 10-15 minuten zitten totdat een zak van een halve liter volledig gevuld is.

Is bloed doneren gratis?

Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.

Waarom bloed bijkrijgen?

Rode cellen (erytrocyten) brengen zuurstof rond dat door de longen wordt opgenomen naar de weefsels. Bij een ernstig tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) krijgt uw lichaam niet genoeg zuurstof. Hierdoor kunnen organen (bijvoorbeeld hart, nieren) beschadigen. Dit kunnen we met een bloedtransfusie voorkomen.

Wat is de meest zeldzame bloedgroep?

Bloedgroep O-negatief

6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.

Kan je bloed doneren als je rookt?

Mag ik doneren als ik rook? Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.

Wat houdt het in om stamceldonor te zijn?

Stamcellen geven

Deze bloedvormende stamcellen maken alle cellen die je in je bloed kunt vinden: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (trombocyten). Het doneren van bloedstamcellen doe je bij de stichting Matchis. Zij zorgen voor een goede match bij een stamceltransplantatie.

Kun je bloed doneren als je medicijnen gebruikt?

Met de meeste geneesmiddelen mag je bloed of plasma doneren, maar er zijn uitzonderingen. Naast het medicijn zelf, moet er ook worden gekeken naar waarom je dat medicijn gebruikt. De reden voor gebruik kan op zichzelf ook een bezwaar zijn voor donatie.

Hoe groot moet je zijn om bloed te geven?

Je moet in goede gezondheid verkeren en minstens 50 kg wegen. Tijdens een medisch onderzoek voor de afname wordt beslist of je bloed mag geven of niet. Hoe vaak mag je bloed doneren?

Hoeveel tijd tussen bloed geven?

Een bloeddonatie wordt wettelijk toegestaan met een minimumtermijn van 2 maanden tussen 2 giften. Het Belgische Rode Kruis beveelt echter een termijn van 3 maanden aan. In beide gevallen mag je gespreid over 365 dagen maximaal 4 keer doneren.

Hoeveel bloed mag je per keer geven?

Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.

Waarom geen glucose bij bloedtransfusie?

Er is geen recente literatuur beschikbaar over het doorspoelen van het toedieningssysteem na iedere bloedtransfusie. Glucose 5% kan hemolyse veroorzaken en mag nooit gebruikt worden om een toedieningssysteem te vullen en/of te spoelen.

Welke bloedgroepen mogen aan elkaar geven?

Hiervoor zijn speciale regels. Een donor met bloedgroep 0 noemen we 'de universele donor'. Deze donor kan doneren aan een patiënt met bloedgroep A, B, AB en 0. Wanneer een patiënt met bloedgroep 0 zelf een orgaan nodig heeft, kan hij uitsluitend ontvangen van een donor met bloedgroep 0.

Hoe laag moet je Hb zijn voor bloedtransfusie?

De absolute transfusie-indicatie is Hb< 3 mmol/l.

Hoe duur is bloed?

In Nederland kost een zakje rode bloedcellen (een eenheid) E200,-. Dat is het dubbele van wat er in België en Duitsland wordt betaald. In België kost een zakje bloed E100,-, in Duitsland E80,-. Alleen in Italië, waar twee bloedbanken zijn, is er één bloedbank met een hogere prijs: E220,-.

Wat kan ik doneren voor geld?

Voorbeelden van onkosten die worden vergoed

Zoals parkeerkosten of spullen die u nodig hebt als u in het ziekenhuis moet slapen. Medische kosten die de zorgverzekeraar niet betaalt. ZZP'ers die geen of minder inkomen krijgen vanwege de donatie. Dat geldt voor ZZP'ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Is bloed geven pijnlijk?

Nee, bloed geven doet géén pijn. Je voelt alleen de naaldprik. De afname van het bloed zelf en het weghalen van de naald is volledig pijnloos.

Wat eten en drinken voor bloeddonatie?

Om lipemisch plasma te vermijden, eet je kort voor je donatie best geen kaas, mayonaise, frietjes, eieren, spek, boter, slagroom… Een lichte maaltijd twee uur voor de donatie is ideaal. Maar kom zeker niet donoren met een lege maag.

Wat mag je niet met bloedverdunners?

Het is daarom raadzaam om alcohol zoveel mogelijk te vermijden wanneer je bloedverdunners gebruikt. Net als alcohol hebben veelgebruikte pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen een 'bloedverdunnende' werking. Ook mensen met leverproblemen lopen een verhoogt risico.

Wat mag niet met bloedverdunners?

Mag ik andere medicijnen gebruiken als ik een bloedverdunner (cumarine) gebruik? Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen , naproxen , diclofenac , acetylsalicylzuur (aspirine) of celecoxib . Dit zijn NSAID's of ontstekingsremmers. Deze medicijnen maken de kans groter dat u een bloeding in uw maag en darmen krijgt.

Volgende artikel
Hoeveel ml drinken baby 8 maanden?