Waters Broken? Explaining forewater & hindwater membrane ruptures in pregnancy and birth

Hoe ziet water breken eruit?

Gevraagd door: Damian de Bruin MA  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.6/5 (53 stemmen)

Kleur vruchtwater Als je vliezen breken is het goed om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Vaak is het helder. Er kunnen witte vlokjes in zitten of een klein beetje bloed, dat is normaal. Als het vruchtwater groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept.

Hoe weet je zeker dat je water gebroken is?

Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen.

Kan je voelen dat je water gaat breken?

Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.

Hoe weet je of je vruchtwater of urine verliest?

Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.

Kun je niet merken dat je vliezen breken?

Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoe snel naar ziekenhuis als water breekt?

Intussen kom je iedere dag op controle op het GeboorteHuis om te kijken of het nog steeds goed gaat met jou en je ongeboren kind. We maken dan een hartfilmpje van het kind en controleren je temperatuur en hartslag. Als je meer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.

Kun je vruchtwater verliezen tijdens het plassen?

Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe lang kun je met gebroken vliezen lopen?

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. In ongeveer 70% van de gevallen komen de weeën daarna binnen 24 uur spontaan op gang. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van 'langdurig gebroken vliezen'.

Kan water breken door beweging baby?

Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is. Het is een goed idee om een handdoek onder je neer te leggen wanneer je onderweg bent naar het ziekenhuis om het vruchtwater op te vangen.

Doet het pijn als ze je vliezen breken?

Met dit haakje breekt je verloskundige of gynaecoloog je vliezen. Dit doet geen pijn. Het vruchtwater komt uit je vagina. Daarna wacht je een aantal uur af of je weeën beginnen.

Hoeveel cm nodig voor vliezen breken?

Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht. Je baby is in je bekken gezakt (ingedaald).

Hoeveel water komt er als je vliezen breken?

Door het rekken van het vlies wordt het steeds wat dunner. Aan het eind van de zwangerschap kunnen de vliezen 'breken' of scheuren. Als de vruchtzak scheurt, loopt het vruchtwater via de baarmoedermond en vagina naar buiten. Gemiddeld verlies je 600-800 milliliter vruchtwater als je vliezen breken.

Wat is het verschil tussen vruchtwater en afscheiding?

Afscheiding is over het algemeen wat dikker en slijmerig, terwijl vruchtwater juist meer als water voelt. Ook is afscheiding meestal wit of gelig van kleur en niet (helemaal) transparant.

Hoe snel moet je bevallen na vliezen breken?

Bij ongeveer tien procent van de zwangerschappen breken in eerste instantie de vliezen en beginnen de weeën pas later. Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.

Hoeveel uur na vliezen breken bevallen?

Als de vliezen gebroken zijn kan het zijn dat de weeën nog even op zich laten wachten en de bevalling dus nog niet begint. De kans is wel groot dat u spontaan weeën krijgt binnen 24 uur. In deze folder leest u wat u kunt verwachten en wat u kunt doen wanneer uw vliezen gebroken zijn.

Is vruchtwater plakkerig?

Vruchtwater. Als de afscheiding helder van kleur is (eventueel met witte vlokjes), niet plakkerig en een apart, zoetig luchtje heeft, betekent dit dat je wat vruchtwater verliest. Zolang het bij een klein beetje blijft, is dat niet alarmerend.

Hoe kun je zien of je ontsluiting hebt?

Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.

Hoe weet je of je je slijmprop verloren bent?

Doordat je baarmoedermond al voordat de weeën op gang komen zachter wordt, kan de slijmprop eruit vallen. Sommige vrouwen merken dit: ze zien de slijmprop in hun onderbroek, vaak met een beetje bloed. Het kan ook zijn dat je hem niet in één keer, maar in stukjes verliest.

Welke dag bevallen de meeste vrouwen?

Grootste kans in week 40-41

In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.

Wat moet je doen als je vliezen te vroeg breken?

Wanneer uw vliezen vroegtijdig breken, zult u vaak vanuit een ander ziekenhuis naar het UZA verwezen worden. Om bepaalde infecties te vermijden en vroeggeboorte uit te stellen, krijgt u aangepaste antibiotica.

Hoe herken je een harde buik?

Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel. Het is onaangenaam, maar mag niet echt pijnlijk zijn. Daarnaast mag het niet samengaan met bloedverlies en/of vochtverlies.

Wat ruikt naar vruchtwater?

Vruchtwater ruikt wat weeïg en is normaal helder vocht met wat witte vlokjes (de vlokjes zijn het huidsmeer van je kindje).

Hoe voelt eerste cm ontsluiting?

Ontsluitingsweeën maken je baarmoedermond open

Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied; de een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen weeën (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.

Kun je slapen met weeën?

Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.

Volgende artikel
Hoe laat baby 3 maand slapen?