Waarom ben ik niet vruchtbaar?

Gevraagd door: prof. Esila Dijkman  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (30 stemmen)

Stoornissen in de menstruele cyclus waardoor er geen eisprong plaatsvindt, bijvoorbeeld bij polycysteus ovarium syndroom, een vervroegde overgang of bij ernstig onder- of overgewicht. Verklevingen in de eileiders, bijvoorbeeld na een doorgemaakte chlamydia-infectie.

Hoe kom je erachter dat je niet vruchtbaar bent?

Maar over het algemeen zijn er een paar symptomen waaraan je een verminderde vruchtbaarheid bij jezelf kunt herkennen:
 1. Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden.
 2. Je menstruatiecyclus is onregelmatig of menstruatie blijft helemaal uit.
 3. Je hebt pijn in de onderbuik (bijvoorbeeld door endometriose).

Waarom kan ik niet zwanger raken?

Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken. Een hormoonstoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn.

Hoe groot is de kans dat je niet zwanger wordt?

Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar. Bij 10% van de koppels is de oorzaak van de onvruchtbaarheid onbekend (we hebben het dan over idiopathische onvruchtbaarheid).

Kan je merken als je onvruchtbaar bent?

Let op; dit zijn mogelijke signalen, dit betekent niet dat je per definitie onvruchtbaar bent: Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden. Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus of helemaal geen menstruatie. Je hebt langere tijd last van buik in je onderbuik.

Voortplanting - Menstruatiecyclus

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel mannen hebben slecht sperma?

Ongeveer één op de zes paren krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Dit betekent dat na tenminste één jaar waarin regelmatig samenleving plaatsvond, geen zwangerschap is ontstaan. Bij ongeveer één derde van deze paren ligt de oorzaak bij de vrouw, bij één derde ligt het aan de man.

Hoeveel procent van de mensen blijft ongewenst kinderloos?

In Nederland is ongeveer 80% van de koppels na één jaar zwanger. Ongeveer 5 procent van de koppels in Nederland is ongewenst kinderloos.

Hoe vaak proberen voor zwanger?

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.

Wat kun je doen als je geen kinderen kan krijgen?

Ongeveer 85% van de koppels is na een jaar 'onbeschermd' vrijen zwanger, maar ook daarna kunnen koppels nog zonder medisch ingrijpen zwanger worden. Toch is het een goed idee om na een jaar proberen eens op gesprek te gaan bij een arts of vroedvrouw die je wegwijs kan maken in je menstruatiecyclus.

Hoe kun je het beste seks om zwanger te worden?

De 6 vrij-tips voor snel zwanger worden
 1. Vrij regelmatig. ...
 2. Doe aan voorspel: neem de tijd voor jullie opwinding. ...
 3. Heb vooral plezier tussen de lakens. ...
 4. Kies een positie waarbij je na afloop makkelijk even kan blijven liggen. ...
 5. Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner.

Hoe lang moet je blijven liggen om zwanger te worden?

Blijf nog even liggen na de seks

Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.

Hoe weet je of je wel of geen eisprong hebt?

Anovulatie vertaalt zich doorgaans in problemen met de cyclus, zoals amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft.

Wat is een vruchtbaarheidsbehandeling?

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals het opwekken van de eisprong, IUI en IVF/ICSI. Afhankelijk van de oorzaak van het niet zwanger raken, wordt een keuze gemaakt.

Hoe vaak klaarkomen zwanger?

De kwaliteit van het sperma wordt minder als een man te vaak klaarkomt. Je hoeft dus niet meerdere keren op een dag seks te hebben als je zwanger probeert te raken. Iedere twee à drie dagen vrijen, waarbij jullie allebei klaarkomen, is in dat geval beter.

Hoe groot is de kans dat je de eerste keer zwanger raakt?

De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Waarom niet elke dag vrijen om zwanger te worden?

Voor de zaadkwaliteit kan het juist beter zijn om niet elke dag te vrijen. Eén keer in de twee tot drie dagen is genoeg. Vaker mag wel, maar hoeft niet. Vanaf een paar uur na je eisprong wordt de kans op bevruchting snel kleiner.

Hoeveel procent van de mensen kan geen kinderen krijgen?

Van de vrouwen die inmiddels 60 jaar zijn, is 11 procent kinderloos gebleven. Van de vrouwen die nu rond 45 jaar oud zijn, heeft 17 procent geen kinderen gekregen. Van de vrouwen die rond de 30 jaar zijn, verwacht 20 procent geen kinderen te zullen krijgen.

Hoeveel procent van de bevolking heeft geen kinderen?

2% van de volwassenen kan geen kinderen krijgen.

Wat zeg je tegen iemand die geen kinderen meer kan krijgen?

Begrip, interesse en medeleven voor wat ze doormaken is heel fijn. Dat begint al met een enkel zinnetje 'Ik begrijp dat het heel moeilijk voor je is' of een kaartje met 'sterkte! ' Blijf met elkaar communiceren over de behoefte en vul het niet zelf in.

Wat is slecht sperma?

Een normale concentratie is 40 miljoen (of meer) per ml. zaadcellen. Een man wordt verminderd vruchtbaar genoemd als er minder dan 15miljoen spermacellen per milliliter ejaculaat (zaadlozing) worden aangetroffen.

Hoe ziet slecht zaad eruit?

Hoe ziet sperma eruit? Sperma is tijdens een zaadlozing 'stroperig' en melkachtig van kleur. Vang je sperma op in een potje, dan wordt het na een uur waterig. Het grootste deel van sperma bestaat uit het zaadvocht dat wordt aangemaakt in de prostaat en twee klieren, de zaadblaasjes.

Welke soorten IVF zijn er?

Hieronder staan de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
 • Hormonen voor eisprong. ...
 • Kunstmatige inseminatie of IUI bij verminderde zaadkwaliteit. ...
 • IVF of ICSI bij verminderde vruchtbaarheid vrouw en/of man. ...
 • MESA, PESA of TESE bij ontbreken zaadcellen.

Hoe oud moet je zijn voor IVF?

Leeftijdsgrens. De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar.

Wat zijn de kosten van IVF?

IVF en ICSI zijn vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst. De kosten van een IVF-behandeling liggen rond de €1.500 tot €2.000. Een ICSI-behandeling kost nog een paar honderd euro meer. Bij dit bedrag komen nog de kosten van de hormonen die je moet gebruiken.

Wat te doen bij anovulatie?

De medische term voor het uitblijven van de eisprong is anovulatie. De behandeling bestaat uit tabletten of injecties die de eisprong stimuleren. Voor de behandeling verricht de arts bloedonderzoek om andere hormonale problemen uit te sluiten of aan te tonen.

Volgende artikel
Hoeveel taart babyborrel?