Why PTSD Symptoms Can Appear Years Later

Kan PTSS later ontstaan?

Gevraagd door: dr. Ties Vastenhouw  |  Laatste update: 19 november 2023
Score: 5/5 (47 stemmen)

Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als deze 2 dingen voor u kloppen: De klachten zijn heel heftig en gaan niet vanzelf weg. U krijgt de klachten terwijl de nare gebeurtenissen al langer dan 4 weken geleden zijn. Soms komen de klachten zelfs pas jaren later.

Kun je last hebben van trauma dat je niet kan herinneren?

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Hoe kom je erachter dat je PTSS hebt?

Herbelevingen

Nare herinneringen; beelden en gedachten die zich vaak opdringen. Angstige dromen over de traumatische gebeurtenis. Je reageert soms alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je voelt je erg angstig als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat.

Heb je PTSS voor altijd?

Een PTSS gaat bijna nooit vanzelf over. Er is vrijwel altijd een behandeling nodig om van de klachten af te komen. Meer dan de helft van mensen met een PTSS heeft zonder behandeling na vijf jaar nog steeds ernstige klachten.

Wat is PTSS met uitgestelde expressie?

Bij PTSS met uitgestelde expressie, komen de symptomen van PTSS pas later naar buiten, langer dan zes maanden na de traumatische gebeurtenis.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er als je PTSS niet behandeld?

De gevolgen van onbehandelde ptss zijn niet mild: je gaat lichamelijk en geestelijk achteruit, je voelt je steeds minder goed en de sombere gedachten stapelen zich op. Het kijken naar de toekomst wordt daardoor moeilijker en je kunt jezelf niet meer oppeppen.

Wat is een PTSS aanval?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Hoe ziet een PTSS aanval eruit?

Het opnieuw beleven van de schokkende gebeurtenis in beeld, geur, geluid, smaak of lichamelijke gevoelens. Nachtmerries en onrustig slapen. Zich opdringende terugkerende herinneringen en gedachten aan de gebeurtenis. Regelmatig terugkerende heftige angstreacties (vooral in situaties die aan de gebeurtenis herinneren).

Hoe herken je onverwerkt trauma?

Wat zijn trauma gerelateerde klachten?
  • Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen),
  • Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
  • Stress door herbeleven van gebeurtenissen.
  • Angst of paniekaanvallen.
  • Spanningsklachten en schrikachtigheid.
  • Slaapproblemen (nachtmerries)

Wat is het verschil tussen PTSS en PTSD?

De posttraumatische stressstoornis PTSS wordt ook wel als PTSD post-traumatic stress disorder aangeduid en heeft als belangrijk kenmerk dat de traumatische ervaring, zonder dat je het zelf wilt, weer naar boven komt. De traumatische ervaring wordt dan dus opnieuw beleefd.

Hoe voelt iemand met PTSS zich?

Je voelt je lichamelijk en geestelijk steeds slechter, je spreekt steeds minder met mensen af en je krijgt meer en meer last van negatieve gedachten. Ook vind je het steeds moeilijker om naar de toekomst te kijken. Je blijft dus vaak in het verleden hangen. De gevolgen van PTSS op lange termijn kunnen erg groot zijn.

Welke vier klachten zijn kenmerkend voor PTSS?

Bij herbelevingen door een posttraumatische stress-stoornis kan je last hebben van onderstaande symptomen.
  • Nare herinneringen komen ongewild naar boven.
  • Je hebt nachtmerries over het trauma.
  • Het kan voelen alsof je je opnieuw midden in de traumatische gebeurtenis bevindt.

Hoe herken je trauma bij jezelf?

Bij een trauma kunnen de volgende klachten voorkomen:
  • flashbacks/nachtmerries.
  • concentratieproblemen.
  • angst/stress.
  • verdriet.
  • boosheid.
  • vermijdingsgedrag.
  • vermoeidheid.
  • hulpeloosheid.

Kan je werken als je PTSS hebt?

Een trauma en zelfs posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) kan iedereen oplopen, zowel op je werk als daarbuiten. Maar op je werk vertellen dat je daar last van hebt, en dat het mogelijk je werk beïnvloedt, blijft moeilijk. Hoe open je over je trauma wil zijn, is een persoonlijke keuze, benadrukt Iris van Beukering.

Kun je ook PTSS hebben zonder herbelevingen?

NB Als het om (vage) herinneringen gaat, vertellen cliënten vaak dat ze veel aan het trauma moeten denken, maar niet dat zij specifieke concrete situaties van toen en daar steeds herbeleven. Als er geen sprake is van herbelevingen, is er ook geen sprake van een PTSS!

Hoe herken je jeugdtrauma?

Een trauma herkennen

Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.

Wat zijn vroegkinderlijke trauma's?

Wanneer er traumatische gebeurtenissen plaatsvinden tijdens de kinderjaren of voor de geboorte noemen we dit vroegkinderlijk trauma.

Waar slaat trauma zich op in het lichaam?

Als iemand een traumatische ervaring heeft beleefd, wordt in de emotionele hersenen als het ware een trauma-netwerk aangemaakt waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.

Kun je een trauma verdringen?

Verdringing verwijst naar de opvatting dat traumatische ervaringen onbewust worden weggedrukt en dan niet meer toegankelijk zijn voor bewuste introspectie. Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen jarenlang een sluimerend bestaan leiden, aldus de theorie.

Wat moet je niet doen bij iemand met PTSS?

Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen. Iemand met een PTSS heeft geen vertrouwen in een veilige wereld.

Is PTSS een depressie?

Een posttraumatische stressstoornis heeft veel invloed op iemands leven. Veel mensen voelen zich daardoor somber. Bij sommige mensen is de somberheid zo groot dat er naast de posttraumatische stressstoornis ook sprake is van een ernstige depressie. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor.

Wat gebeurt er in de hersenen bij PTSS?

Patiënten met PTSS hebben verhoogde levels van noradrenaline in hun hersenen. Deze chemische boodschapper is betrokken bij onrust en stress. Dit kan verklaren waarom het voor mensen met PTSS moeilijk is om zich weer veilig te voelen na het meemaken van het trauma.

Welke lichamelijke klachten bij PTSS?

Tijdens een normale stressreactie kun je hoofdpijn, spierspanning of pijn ervaren. Maar ook vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en een verhoogde hartslag zijn bekende symptomen. Dit is een reactie op een stressvolle gebeurtenis die vóór PTSS plaatsvindt.

Is PTSS een mentale ziekte?

Een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is een psychische aandoening die kan ontstaan nadat iemand een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld een oorlog, natuurramp, ongeluk of mishandeling en (seksueel) geweld. Als je PTSS hebt, blijft je angst de hele tijd bestaan.

Kun je met PTSS afgekeurd worden?

Een aanrijding of bedrijfsongeval lijdt vaak niet alleen tot lichamelijk letsel, maar ook tot psychische letsel. Als deze klachten ontstaan als gevolg van een trauma zoals een ongeluk, dan spreken wij van een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS. Bij een complexe ptss kan zelfs arbeidsongeschiktheid ontstaan.

Volgende artikel
Wat ben je als je 7 jaar bent?