Baby sleep: Tips for newborns

Waar moet een pasgeboren baby in slapen?

Gevraagd door: ir. Josephine Bernaards Msc  |  Laatste update: 14 december 2023
Score: 5/5 (51 stemmen)

Het eigen bedje of wiegje is de veiligste slaapomgeving voor een baby. We weten dat het moeilijk kan zijn voor ouders om de baby in zijn of haar eigen bedje te laten slapen. Als het blijft huilen en pas rustig wordt bij de ouders in bed. Of als het tijdens het voeden bij de ouders in bed in slaapt valt.

Waar laat je je pasgeboren baby slapen?

Veel baby's slapen direct na de geboorte in een wieg of co-sleeper op de kamer van hun ouders. Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby bij hen in bed te liggen. Het algemene advies is om een baby zoveel mogelijk in een eigen bedje te laten liggen en dit is ook ons advies.

Kan een pasgeboren baby in een slaapzak?

Wat is beter voor je pasgeboren baby: slaapzak of deken? In principe kun je een babyslaapzak vanaf de geboorte gebruiken, maar in de regel wordt het vanaf de 3 maanden ingezet. Daarvoor liggen baby's onder een laken en deken.

Kan een pasgeboren baby in een ledikant?

De eerste weken/maanden ligt je baby op de hoge stand. Wanneer je baby begint te rollen en draaien in bed, dan mag de bodem naar beneden geplaatst worden. Zoals eerder geschreven kan je kindje al vanaf de geboorte in een ledikant slapen, tot zo'n 3 jaar.

Wat is veiliger slaapzak of deken?

dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Waarom baby geen slaapzak?

Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.

Hoe leg je een pasgeboren baby in bed?

Een kind dat op zijn zij slaapt, rolt na een paar weken al makkelijk op zijn buik. Zijligging wordt daarom ook afgeraden in de eerste maanden. Leg je baby dus altijd op zijn rug in zijn wieg of bedje. Als hij eenmaal goed kan omrollen van rug naar buik en omgekeerd, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.

Wat is beter co-sleeper of wiegje?

Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.

Wat is beter wiegje of ledikant?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.

Waar zet je wiegje neer?

Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.

Kan een baby met deken slapen?

Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie.

Waarom geen deken baby?

Het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), bij ons beter gekend als wiegendood, is veel hoger bij kindjes die met een deken (of andere bovengenoemde objecten) slapen. Dit risico neemt echter sterk af na de leeftijd van 6 maanden, maar ook tussen 6 en 12 maanden zijn er nog gevallen van SIDS bekend.

Hoe groot is de kans op wiegendood?

Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.

Waarom baby op slaapkamer ouders?

Voordelen rooming-in

Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.

Hoe baby in co-sleeper laten slapen?

Zo is co-sleeping veilig
  1. Zorg voor een stevige matras. ...
  2. Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen.
  3. Leg je baby op zijn rug te slapen.
  4. Zorg dat je baby geen dekbed, deken of kussen over zijn hoofd krijgt.
  5. Zorg dat je baby het niet te warm krijgt. ...
  6. Laat je kind nooit alleen in een bed voor volwassenen slapen.

Hoe oud baby eigen kamer?

Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor.

Welk bedje voor pasgeboren baby?

De goede maat voor een ledikant voor pasgeboren baby's en oudere baby's is een ledikant van 60 x 120 cm. Van een ledikant heb je vaak langer plezier dan van een wieg. Je baby is waarschijnlijk binnen een mum van tijd uit de wieg gegroeid en een ledikant kun je wel twee jaar gebruiken.

Wat voor wieg Newborn?

Een veilige wieg is minimaal 27,5 centimeter diep en maximaal 90 centimeter lang. De bodem is vlak en stevig. Baby's zweten in hun slaap en er loopt soms speeksel uit hun mond. Daarom is het belangrijk dat de bedbodem goed lucht doorlaat.

Hoelang slaapt baby in wiegje?

Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant.

Hoe lang mag een baby in een co-sleeper slapen?

Gemiddeld kun je een co sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden oud is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan je baby overstappen naar een ledikant. Dit kan je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.

Waarom eerst een wieg?

In een wiegje is minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed. Hierdoor is het veiliger om je baby aanvankelijk in een wieg te laten slapen. Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant.

Is een co-sleeper veilig?

Een vlak en stevig matrasoppervlak is de veiligste slaapplek voor een baby/kind, of dit nu in de wieg, ledikant, co-sleeper of het grote bed is.

Welke slaapzak voor pasgeboren baby?

De newborn slaapzak is 60 cm lang en geschikt voor newborns van 0-3 maanden. Daarna is de 70 cm slaapzak, deze is geschikt voor baby's van 3-6 maanden. Vervolgens komt de 90 cm slaapzak, deze kun je gebruiken bij baby's van 6-18 maanden.

Is een Knuffeldoekje veilig?

Tip: Een knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) is een veilig alternatief voor als je baby gaat slapen.

Waarom wil baby alleen bij mama slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Vorige artikel
Is 8 jaar verschil veel?
Volgende artikel
Is het jouw of jou zus?