Waar kan ik terecht met mijn zorgvraag?

Waar kan ik terecht met opvoedingsvragen?

Gevraagd door: Ryan de Gruson  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (46 stemmen)

U kunt met vragen over de gezondheid, opvoeding en ontwikkeling terecht bij het consultatiebureau. Daarnaast kunnen andere ouders of de opvang van uw kind advies of tips geven.

Waar kan ik terecht met opvoedvragen?

Een opvoedingswinkel/-punt is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar. Want daar zit iederéén toch wel eens mee? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wil het graag zo goed doen!

Wat is een opvoedingsvraag?

Het is normaal dat je als ouder vragen hebben rond opvoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; drift en koppigheid, slapen, eten, druk gedrag, bijten, angsten, huilen, rouwen, scheiding en zindelijkheid. Ook ouders van pubers kunnen steun en begeleiding goed gebruiken.

Wat is de taak van het consultatiebureau?

Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau.

Wie doet de opvoeding?

Ouders en docenten. Het zijn de personen die de grootste rol spelen in de opvoeding van een kind.

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn opvoedingsvaardigheden?

Bouwen aan een warme en liefdevolle relatie

Op een positieve manier naar je kind kijken, met realistische verwachtingen. Het gedrag van je kind proberen te begrijpen en dat laten merken aan je kind. Luisteren en praten met elkaar. Duidelijkheid en structuur bieden.

Wie is belangrijker moeder of vader?

Bij een ouderpaar met moeder als belangrijkste - primaire - verzorger is haar emotionele systeem het meest actief. In zulke relaties spelen vaders een secundaire rol. Ze zijn meer betrokken als 'denkers en planners', dat wil zeggen dat bij vaders in deze rol het sociaalcognitieve systeem actiever is.

Hoe lang duurt bezoek consultatiebureau?

Daarna heb je een consult bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige, dit duurt ongeveer een kwartier. Na afloop kleed je je baby weer aan en maak je bij de assistente de volgende afspraak. Alles bij elkaar en met wachten tussendoor kun je erop rekenen dat een bezoek aan het consultatiebureau zo'n drie kwartier duurt.

Hoe vaak moet een baby naar consultatiebureau?

In het eerste half jaar na de geboorte van je kind kom je bijna elke maand op het consultatiebureau: met 1, 2, 3, 4 en 6 maanden oud. Het tweede half jaar kom je één keer per 2 maanden: met 7, 9, 11 maanden. Is je kind één jaar geweest, dan komt hij met 14 maanden en 18 maanden.

Is het verplicht om met je kind naar het consultatiebureau te gaan?

Als het je tweede, derde of vierde kind is, weet je wel wat je verwachten kan. Het advies sluit daar vaak slecht bij aan en is te basic. Je wilt niet meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Een consultatiebureau is niet handelingsbevoegd.

Wat voor opvoedingsstijlen zijn er?

Opvoedingsstijlen
  • Opvoedingsstijl 1: Autoritair. Een autoritaire opvoedingsstijl kenmerkt zich door veel regels. ...
  • Opvoedingsstijl 2: Toegeeflijk (ook wel permissief) ...
  • Opvoedingsstijl 3: Democratisch (ook wel autoritatief) ...
  • Opvoedingsstijl 4: Verwaarlozend.

Welk probleem vormen ouders en opvoeders vaak bij de ontwikkeling van een kind?

Naast plezierige en liefdevolle situaties zijn er ook momenten dat opvoeden lastig is. Druk gedrag, te- gendraadsheid, teruggetrokkenheid, verlegenheid, onzekerheid; het zijn tot op zekere hoogte normale verschijnselen bij kinderen, vaak gebonden aan de ontwikkelingsfase waarin zij zitten.

Wat is een Opvoedingsopgave?

Opvoedingsopgaven kunnen we omschrijven als gedragingen van opvoeders die de jeugdige mogelijkheden bieden om de ontwikkelingsopgaven te leren beheersen. De opvoedingsopgaven hebben voor ouders soms een bewust karakter. Dit is niet het geval bij ontwikkelingstaken.

Hoe kom je terecht bij jeugdzorg?

Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.

Wat is het groeiboekje?

Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.

Waar valt het consultatiebureau onder?

Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD (vroeger schoolartsen dienst) alle kinderen van 4 tot 19 jaar.

Welke maanden naar consultatiebureau?

5 maanden: afspraak met vaccinaties

Tijdens deze afspraak meten we de lengte en het gewicht van je kind en geven we 2 vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma: 1 tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB) en 1 tegen pneumokokken (Pneu).

Hoeveel maanden afspraak consultatiebureau?

Vanaf de 22-weken prik tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.

Wat meenemen eerste keer consultatiebureau?

Het Yunio groeiboekje (óf de GroeiGids) die je hebt gekregen tijdens de 22 wekenprik (of tijdens het eerste huisbezoek van de jeugdverpleegkundige) De vaccinatiekaarten. Schone luier(s) en billendoekjes. Een omslagdoek zodat je kind niet koud wordt tijdens het wachten na het wegen en meten.

Waar kan ik de 22 weken prik halen?

Vanaf de 22ste week van je zwangerschap kun je deze prik gratis halen bij het consultatiebureau. Deze vaccinatie beschermt jou en je baby in de eerste weken na de geboorte tegen kinkhoest. In de meeste gevallen kan je kind zelf daarna een prik minder krijgen uit het rijksvaccinatieprogramma.

Hoeveel prikken baby 3 maanden?

Wanneer je baby 3 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste inenting. Hij krijgt dan niet één, maar twee prikken. Dit zijn de eerste van de serie DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Op hetzelfde moment krijgt je kindje de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte.

Hoeveel inentingen krijgt een kind?

Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.

Hoe belangrijk is een vaderfiguur?

Als ze op hun papa kunnen rekenen, maken kinderen vlugger vriendjes, doen ze het goed op school en gedragen ze zich beter. Dat concluderen Zweedse onderzoekers uit de resultaten van een langdurig en wereldwijd onderzoek. En ook bij jongeren is de positieve invloed van een vader die dag en nacht klaarstaat merkbaar.

Hoe belangrijk is moederliefde?

Ze is belangrijk voor het ontwikkelen van een eigen identiteit, voor het aangaan van gezonde relaties, een algeheel gevoel van welzijn en voor het zelfvertrouwen. Zo zijn jonge meisjes die een goede relatie met hun moeder hebben tevredener met hun lichaam – de relatie met hun vader heeft daar veel minder invloed op.

Heeft een kind een vader nodig?

“Dat een kind een vader en een moeder nodig heeft, wordt zo voor waar aangenomen dat mensen niet meer kritisch zijn,” meent Stacey. De onderzoekers vonden in hun analyse echter geen bewijs voor de aanname dat het geslacht van de ouder invloed heeft op de opvoeding. Met uitzondering van borstvoeding dan.

Volgende artikel
Welke producten van Kinder?