Salmonella in Chocolate

Hoe komt salmonella in Kinderchocolade?

Gevraagd door: ir. Benjamin Bulut LLB  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (10 stemmen)

Mogelijk werd de salmonellabesmetting veroorzaakt door het eten van producten van Ferrero, zoals Kinder Surprise-eieren. De voedsel- en warenwaakhond NVWA waarschuwt consumenten om de Ferrero-producten die afkomstig zijn uit een fabriek in het Belgische Aarlen, niet langer te eten.

Welke Kinderchocolade heeft salmonella?

Frankrijk heeft 73 besmettingen gerapporteerd. In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.

Hoe kom je aan salmonella?

De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.

Welke datum Kinderchocolade salmonella?

De eerste besmettingen met de bacterie, in het Verenigd Koninkrijk, blijken al te dateren van 21 december vorig jaar. In diezelfde maand trof de fabrikant salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldt ECDC.

Kan je Kinderchocolade eten?

Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.

23 gerelateerde vragen gevonden

Welke Kinderchocolade mag je niet eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.

Kan je nog Bueno eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten. Eerder werden producten met bepaalde houdbaarheidsdata al uit de schappen gehaald. De Belgische voedselwaakhond FAVV heeft vrijdag de fabriek in Aarlen gesloten.

Welke Kinderchocolade is besmet?

In Groot-Brittannië zijn zeker 63 salmonellagevallen gemeld die gelinkt worden aan de chocoladeproducten. De producten die uit de schappen zijn gehaald: Kinder Surprise (alle verpakkingen) Kinder Schokobons.

Welke Ferrero producten worden teruggeroepen?

Breda, 8 april 2022 – Met onmiddellijke ingang wordt de volledige productie van Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g en Kinder Schokobons die in Aarlen worden gemaakt, teruggeroepen.

Welke chocolade teruggeroepen?

Ferrero blijft erbij dat de huidige terugroepactie uit voorzorg is. 'Het gaat dan om partijen Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g en Kinder Schokobons. ' De populaire chocolademaker verzekert dat alle andere Kinder- en Ferrero-producten niet getroffen zijn door deze terugroepactie.

Wat kun je doen tegen salmonella?

Bij de meeste infecties is geen behandeling nodig. De infectie moet 'uitgeziekt' worden. Het is, zo mogelijk, beter dat een infectie door het eigen immuunsysteem opgeruimd wordt. Het is belangrijk om voldoende te drinken, omdat je door diarree, overgeven en koorts veel vocht verliest.

Hoe kan je salmonella voorkomen?

Voorkom voedselinfectie door Salmonella te vermijden
  1. Bewaar rauwe producten gekoeld (bij voorkeur <4°C);
  2. Gebruik verse producten;
  3. Laat bereide en niet bereide producten niet met elkaar in aanraking komen en gebruik apart gereedschap voor bereide en rauwe producten (voorkom kruisbesmetting);

Hoe komt er salmonella in een ei?

Salmonella in eieren

Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.

Welke chocola heeft salmonella?

In heel Europa is Kinder-chocolade gevonden waarin de bacterie zich bevond. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nog toe 150 meldingen ontvangen over salmonella-infecties in Europese landen. In 31 gevallen is sprake van een vermoedelijke besmetting. In Nederland maakten de eieren zeker twee mensen ziek.

Welke producten Ferrero besmet?

Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd.

Welke surprise eieren besmet?

Deze week werd bekend dat twee Nederlandse kinderen onder de 5 jaar een besmetting met de salmonellabacterie hebben opgelopen, waarschijnlijk na het eten van een Kinder Surprise chocolade-ei.

Is Bueno veilig?

Voor alle duidelijkheid: met producten als Kinder Bueno of Kinder Melkschijfje is tot nader order niets mis. Die producten worden namelijk in een andere fabriek gemaakt.

Is Kinder Bueno ook besmet met salmonella?

Het Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) sluit de fabriek “omdat Ferrero niet in staat is volledige informatie aan te leveren” voor het onderzoek naar hoe de kinderchocolade daar is kunnen besmet raken met salmonella.

Kan je salmonella krijgen van Kinder Bueno?

Het Nederlandse RIVM laat na vragen van RTL Nieuws nu weten dat er zeker twee kinderen, jonger dan vijf jaar oud, in Nederland besmet zijn geraakt met dezelfde salmonellabacterie als die in Groot-Brittannië en België. Waar de kinderen vandaan komen, en of en waar ze chocolade hebben gekocht, is onduidelijk.

Welke surprise eieren niet eten?

FAVV roept op om Kinder Surprise-eitjes niet meer te eten na meerdere salmonella-uitbraken in Europa
  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22.
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Welke Kinder producten niet eten?

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren

Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.

Welke producten van Kinder mag je niet eten?

Wat kun je beter niet geven?
  • Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
  • Kaas gemaakt van rauwe melk. Daarin kunnen bacteriën voorkomen zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli.

Hoe groot is de kans dat je salmonella krijgt?

Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen.

Hoe kom je aan een legionella bacterie?

Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken.

Waarom is salmonella gevaarlijk?

Salmonella heeft een enkele keer hartproblemen, abcessen en botontsteking veroorzaakt. Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.

Vorige artikel
Hoeveel kans op krullen baby?