Geldstromen door de school - een onderzoek naar geld in, rond, boven en langs onze basisschool

Waar is een school verantwoordelijk voor?

Gevraagd door: Evy Jonker  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (71 stemmen)

De school is verantwoordelijk voor de veiligheid in het schoolgebouw en op het schoolplein. Ook tijdens activiteiten die de school organiseert is de school verantwoordelijk voor de veiligheid. In het schoolveiligheidsplan staat hoe de school de veiligheid van leerlingen en medewerkers organiseert.

Waar is school verantwoordelijk voor?

Zorgplicht scholen voor sociale veiligheid leerlingen

Een school moet ervoor zorgen dat het een veilige en vertrouwde omgeving biedt voor kinderen. Een omgeving waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe kunnen brengen. Het kind wordt uit handen gegeven aan de docenten en begeleiders.

Wat zijn de plichten van een school?

Zorgplicht scholen

Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.

Wat doet het bestuur van een school?

Een schoolbestuur is eindverantwoordelijk voor de school en het onderwijs. Taken van een schoolbestuur zijn onder andere het aannemen van nieuw personeel, het beheren van de financiën en het organiseren van huisvesting en onderwijsmiddelen.

Is school verantwoordelijk na schooltijd?

De toezichthoudersaansprakelijkheid staat beschreven in artikel 6:162 BW. Bij geen of slecht toezicht kan de school aansprakelijk wordem gesteld. Dat toezicht is niet alleen tijdens de lessen, maar ook de periodes buiten de lessen zoals vlak voor en na schooltijd, tijdens pauzes en tussenuren.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wie is verantwoordelijk voor het onderwijs?

Het schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Indien het kwaliteitsniveau van onvoldoende niveau is kan de Onderwijsinspectie het toezicht op de school aanscherpen of sanctiemiddelen opleggen. De Onderwijsinspectie ziet toe op de kwaliteit van het onderwijs in het algemeen.

Wat verwacht u als ouder van de school?

Wat mogen de ouders van de school verwachten:

Daarbij neemt het aanleren van de (basis)vaardigheden, lezen, schrijven, rekenen en taal een centrale plaats in. Zeker niet minder belangrijk vinden we de sociaal emotionele- en creatieve ontwikkeling van leerlingen.

Hoe kan je ouders betrekken bij school?

een Kaap-groep : ouders oefenen een oudercontact of organiseren een project op school. een themagroep waar je met ouders praat over onderwerpen zoals opvoeding, meertaligheid, digitale leermiddelen. een openklasmoment voor ouders en kinderen samen.

Wat verwacht je van een leraar?

Grappig – Enthousiast – Zorgzaam – Creatief – Geduldig – Lief – Positief – Luistervaardig. Dit zijn de 8 kwaliteiten die leerlingen, ouders, collega's en directeurs het vaakst vermelden als 'sterkste eigenschap' van een leraar in de nominatiedossiers voor de Leraar van het Jaar 2016.

Wat is verantwoordelijkheid school?

Elke school is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers. Aansprakelijkheid van de school is alleen van toepassing als er sprake is van nalatigheid. Schade wordt meestal verhaald op degene die de schade heeft veroorzaakt.

Wie is verantwoordelijk voor het onderwijs in Nederland?

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wat valt onder verantwoordelijkheid?

Het dragen van verantwoordelijkheid is het instaan voor het eigen handelen. Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren. De leerkracht, de ouders, de leerling en het schoolbestuur hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid.

Kun je je school aanklagen?

Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.

Kan een school je verplichten?

Nee, je moet niet verplicht naar school gaan. Tot 18 jaar ben je wel verplicht om te leren. Dat heet 'leerplicht'. Dat kan ook van thuis uit of vanop afstand.

Wat is onwettig afwezig school?

Leerlingen zijn ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn: met een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Bij uitschrijving uit een school moet de leerling opnieuw ingeschreven worden binnen de 21 kalenderdagen.

Wie controleert het schoolbestuur?

Volgens de wet is er bij een schoolbestuur een interne toezichthouder die het schoolbestuur raad geeft en controleert op het besturen van de scholen. Ook is de interne toezichthouder als regel de werkgever van het schoolbestuur. Dit is vaak een Raad van Toezicht.

Wie staat boven het schoolbestuur?

Vaak neemt een team van directeurs de dagelijkse leiding van een groep van scholen op. De directeur is de leidinggevende van de personeelsleden. Het schoolbestuur is de werkgever van alle personeelsleden, de directeur inbegrepen.

Wat is het bevoegd gezag van een school?

Bevoegd gezag / schoolbestuur

Het bevoegd gezag (ook wel het schoolbestuur genoemd), zijn de mensen die de school (vaak lang geleden) gesticht hebben. Zij zijn dus niet de schoolleiding!

Welke straffen mag de school geven en welke absoluut niet?

Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.

Wat zijn de rechten van een leerling?

Hieronder lees je meer over de rechten van de school.
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Wat zijn je rechten als leerling?

Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.

Wat mogen leerkrachten niet?

Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.

Wie is de eigenaar van een school?

Uitgangspunt van de onderwijswetgeving (WPO/WEC en WVO) is dat het eigendom van het schoolgebouw ligt bij het schoolbestuur. In de praktijk wordt vaak gesproken over het juridisch en economisch eigendom.

Kan een school een leerling weigeren?

Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.

Wat zijn de 5 rollen van de leraar?

Effectieve leraren vervullen in hun lessen vijf verschillende rollen. De leraar is: gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter.

Vorige artikel
Waar worden mannen wakker van?