Het eeuwenlange geweld in Nederlands-Indië

Is Nederlands-Indië Indonesië?

Gevraagd door: Sten van de Velden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (37 stemmen)

Na vier jaar vechten en honderden doden geeft Nederland de strijd op. De kolonie Nederlands-Indië bestaat niet meer. Het is sinds 1949 een onafhankelijke staat: Indonesië.

Is Indonesië een kolonie van Nederland?

Lang geleden is het een kolonie van Nederland en heet het land Nederlands-Indië en zijn de Nederlanders de baas in dit land. Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maken de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind. Ze sluiten de Nederlanders en Indo's (Indische-Nederlanders) op in kampen.

Welk land heette vroeger Nederlands-Indië?

Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië. Nederland was er de baas. De VOC stuurde steeds schepen naar Indië die vol specerijen terugkwamen. De VOC dreef niet alleen handel in Indië.

Wat is de relatie tussen Nederland en Indonesië?

De betrekkingen tussen Indonesië en Nederland gaan terug tot aan het begin van de 17e eeuw. Rond deze tijd begon de VOC te handelen in specerijen en vestigde diverse handelsposten in het gebied. In de 19e eeuw koloniseerde de Nederlandse staat Indonesië. In 1949 werd Indonesië van Nederland onafhankelijk.

Wat is het verschil tussen Indië en Indonesië?

Indisch is de afkorting voor Indische Nederlanders die afkomstig zijn van de voormalige kolonie: Nederlands-Indië. Een ander woord voor Indisch is ook Indo (halfbloed). Dit is de afkorting voor Indo-Europeanen. Biologisch gezien is een Indo gemengd met Europees en Aziatisch bloed.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe noem je iemand uit Nederlands-Indië?

Vervolgens hebben we de term “Indisch” of “Indische Nederlanders“. Dit zijn de Nederlanders die uit Nederlands-Indië komen. Hieronder vallen alle Indo-Europeanen (Indo) en Totok's (Nederlanders die geboren of opgegroeid zijn in Nederlands-Indië, maar geen Indonesische voorouders hebben. Volbloed “Belanda” zijn).

Hoe noem je mensen uit Nederlands-Indië?

Al meer dan 70 jaar wonen Indische Nederlanders in Nederland. Toch is hun achtergrond voor veel mensen onbekend. Hoe het precies zit weten Nederlanders niet, wél dat het met Indonesië te maken heeft. Door de ontbrekende kennis spreken ze over “Indonesiërs” of “Nederlands-Indiërs”.

Wat denken Indonesiërs over Nederland?

Indonesiërs ontvangen Nederlanders altijd vriendelijk, want ze zijn in de grond een uiterst vriendelijk volk.

Hoe heet Indonesië vroeger?

Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette het land Nederlands-Indië en waren de Nederlanders de baas in dit land.

Waarom verliet Nederland Indonesië?

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Europa en kort daarna werden oorlogsvrijwilligers geworven voor de strijd tegen Duitsland en Japan. Nadat Japan had gecapituleerd, stuurde de Nederlandse regering deze troepen toch naar Indonesië, om bij te dragen aan herstel van het Nederlandse gezag aldaar.

Hoe lang hoorde Indonesië bij Nederland?

Zo werd Nederland steenrijk van de gigantische Indonesische kolonie. 350 jaar lang buitten Nederlanders mensen uit in Indonesië. Hoe kon het kleine Nederland de baas spelen in een enorm eilandenrijk aan de andere kant van de wereld?

Welke taal spraken ze in Nederlands-Indië?

Er ontstonden aan het Maleis verwante talen in onder andere de Molukken, Noord-Sulawesi, Jakarta en Zuid-Thailand. Vanwege de verspreiding door heel Nederlands-Indië werd het Maleis vanaf 1928 bestempeld als 'nationale taal' door onafhankelijkheidsstrijders, hierbij gebruikten zij het Malakka-Maleis als standaard.

Hoe kwam Nederland in Indonesië?

Van 1798 tot 1811 was er een Bataafs-Frans bestuur in de voormalige bezittingen van de VOC. De Britten veroverden Oost-Indië in 1811 en bestuurden het tot 1816, toen het werd overgedragen aan het nieuw gevormde Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en officieel de naam Nederlandsch-Indië kreeg.

Was Indonesië vroeger van Nederland?

Op 27 december 1949 erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië en vond de soevereiniteitsoverdracht plaats tijdens de rondetafelconferentie, waarmee er een einde kwam aan de Nederlandse aanwezigheid in het hedendaagse Indonesië.

Wat ben je als je uit Indonesië komt?

We spreken over Indonesiërs als we het hebben over de oorspronkelijke bevolking, bijvoorbeeld Javanen, Sumatranen, Balinezen.

Wie bracht de islam naar Indonesië?

De islam werd in de 13e eeuw het eerst overgenomen door de Indonesiërs uit het noorden van Sumatra, als gevolg van de invloed van handelaren en tegen de 16e eeuw werd het de belangrijkste religie.

Waarom gingen de Nederlanders naar Indië?

Indonesiërs zijn volbloed mensen uit Indonesië.” “Een deel van de groep Indo-Europeanen die erkend waren, en dus een Nederlands paspoort kregen, zijn tussen 1945 en de jaren 60 naar Nederland geëmigreerd. Zij voelden zich niet meer veilig of thuis in Indonesië en gingen 'terug naar hun vaderland'.

Hoeveel mensen in Nederland hebben Indisch bloed?

In 1984 werd de maximale omvang van de groep Indische Nederlanders (waar ook ter wereld woonachtig) bereikt (616 duizend, waarvan 309 duizend eerste generatie). Momenteel zijn er nog 582 duizend personen in leven. Van hen wonen naar schatting 458 duizend in Nederland en 124 duizend elders.

Waarom wordt een Indo een blauwe genoemd?

Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.

Waar wonen de meeste Indonesiërs in Nederland?

De meeste Indonesiërs in Nederland wonen in de Randstad, voornamelijk in Den Haag. De Indonesische cultuur heeft veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. De grootste gedeelte van de Indonesiërs is moslim, daarna christelijk en een klein gedeelte hindoe.

Welk land is Nederlands-Indië?

Met Indië wordt soms, vooral in Vlaanderen, ook de republiek India aangeduid. Welke gebieden precies onder Indië vallen varieerde nog wel van tijd tot tijd, maar ruwweg kan men stellen dat het de gebieden zijn die tegenwoordig Zuid-Azië en Zuidoost-Azië genoemd worden.

Wat is het verschil tussen Indo's en Molukkers?

Verschil indo's en Molukkers

Molukkers maken geen onderdeel uit van de Indische gemeenschap, want zij hebben een eigen gemeenschap. Indo's en Molukkers zijn dus niet hetzelfde, maar er zijn wel wat raakvlakken. De gewoontes zijn anders, maar hebben elkaar door de eeuwen heen ook beïnvloed.

Hoe heette de hoofdstad van Nederlands-Indië?

Batavia wordt de hoofdstad van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Tot 1942 wordt de stad Batavia genoemd. Nu heet de hoofdstad van Indonesië weer Jakarta.

Waar komt een Indo vandaan?

Indo's zijn nazaten van Europeanen, met een gedeeltelijk Aziatische achtergrond, die in de streek Indië – het, vanuit Europa bezien, gebied achter de rivier de 'Indus' – woonden.

Waarom viel Nederland Indonesië aan?

Indonesië is lange tijd een Nederlandse kolonie. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog roepen nationalisten de Indonesische onafhankelijkheid uit op 17 augustus 1945. Met twee militaire campagnes in 1947 en 1948 probeert Nederland de voormalige kolonie te heroveren.

Vorige artikel
Kun je twee keer corona hebben?
Volgende artikel
Wat betekent body mist?