Mayo Clinic Minute: How to get calcium without dairy products

Waar haal je calcium uit?

Gevraagd door: Dirk Koning MPhil  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.5/5 (2 stemmen)

Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of u volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groente en noten leveren calcium.

Waar zit heel veel calcium in?

Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.

Waar haal je calcium uit als je geen zuivel eet?

Chinese kool, boerenkool, broccoli, witte bonen, amandelen, tahin, gedroogde vijgen en verrijkte producten zoals plantaardige melk zijn allemaal goede bronnen van calcium (zie tabel 2 voor meer voorbeelden).

Wat te eten bij calcium tekort?

Met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 40 gram kaas krijg je zo'n 80% tot 90% van de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. De rest haal je uit andere producten zoals dranken (water, koffie, thee). Ook in graanproducten en groenten zit een beetje calcium.

Hoe kom je aan een te laag calcium?

Een calciumtekort (Hypocalciëmie) kan ontstaan door: Onvoldoende calcium in de voeding. Verminderde opname van calcium in de darmen door een darmziekte. Een tekort aan vitamine D.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je calcium tekort hebt?

Symptomen van een ernstig calciumtekort zijn:
  • Gevoelloosheid, tintelingen en jeuk in de handen, voeten en gezicht.
  • Spierpijn.
  • Spierspasmen in de keel die het ademen en slikken bemoeilijken.
  • Verstijving en spierspasmen.
  • Aanvallen.
  • Abnormale hartritmes.
  • Zwakkere botten en een groter risico op botbreuken.

Wat zijn de symptomen van calciumtekort?

Wanneer je een tekort aan calcium hebt, kun je last krijgen van de volgende symptomen: Spiertrekkingen of spierkrampen. Vermoeidheid. Gevoelloosheid of tintelingen in je handen, voeten of gezicht.

Welk fruit heeft veel calcium?

De volgende soorten fruit bevatten veel calcium per 100 gram:
  • Vijgen, gedroogd ​- 190 mg calcium.
  • Abrikoos, gedroogd​ - 80 mg calcium.
  • Vijgen, vers​- 55 mg calcium.
  • Appel - 50 mg calcium.
  • Dadels gekonfijt- ​46 mg ​calcium.
  • Pruimen - 45 mg calcium.
  • ​Zwarte bessen​- 45 mg calcium.

Hoe krijg je te veel calcium?

Te veel calcium in je bloed komt meestal doordat botweefsel wordt afgebroken. Bijvoorbeeld door de ziekte van Kahler (multipel myeloom) of uitzaaiingen in het bot. Een ander woord hiervoor is hypercalciëmie.

Kan je zomaar calcium slikken?

Kalktabletten zijn zonder doktersvoorschrift te koop bij bijvoorbeeld een drogist. ,,Het heeft geen zin om in het wilde weg calcium in te nemen, want er kleeft wel degelijk een risico aan onbeperkte inname", bevestigt Gert Laekeman, hoogleraar Klinische Farmacologie en Farmacotherapie aan de KU Leuven.

Welke noten hebben het meeste calcium?

Noten die calcium bevatten zijn bijvoorbeeld cashewnoten, walnoten en hazelnoten. Daarnaast vind je het mineraal ook terug in pistachenoten en amandelen. Ook chiazaad, maanzaad en sesamzaad zijn rijke bronnen van calcium. Chiazaad kun je bijvoorbeeld goed door in je yoghurt doen voor een ontbijt met veel calcium.

Waar zit meer calcium in kwark of yoghurt?

Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.

Waarom calcium en vitamine D samen?

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. De combinatie calciumfosfaat en colecalciferol wordt gebruikt bij een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.

Wat doet teveel calcium met je lichaam?

Een teveel aan calcium verstoort immers de opname van vitamines en mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en fosfor. Daardoor kunnen de bloedvatwanden gaan verkalken en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor de botten zwakker worden.

Welke calcium wordt het beste opgenomen?

Anorganische calciumverbindingen als calciumcarbonaat, -oxide of –sulfaat hebben een relatief lage opneembaarheid en worden daardoor langzamer en minder efficiënt opgenomen. Organische vormen van calcium als calciumcitraat, -aspartaat of –gluconaat worden veel sneller opgenomen door het lichaam.

Hoe krijg je genoeg calcium naar binnen als je geen zuivel gebruikt?

Sojamelk of andere plantaardige melk is naast o.a. peulvruchten, groene bladgroenten, granen en zaden een manier om calcium binnen te krijgen. Sojamelk heeft daarbij dezelfde hoeveelheid eiwit en calcium als koemelk. Sojamelk bevat daarnaast minder calorieën, suiker en verzadigd vet.

Wat doet calcium met je bloeddruk?

Calcium zorgt ervoor dat de microscopische spiertjes in de wand van de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloedvaten nauwer worden. In het geval van vernauwingen van de (krans-)slagaders willen we dit vermijden. Hiervoor worden 'antagonisten' of 'tegenwerkers' van calcium gegeven.

Is calcium goed voor de nieren?

Drink voldoende water, want een te hoog calciumgehalte kan nierstenen veroorzaken en je nieren beschadigen. Neem zeker geen voedingssupplementen met vitamine D op eigen houtje. Deze middelen kunnen het teveel aan calcium in je bloed soms nog verergeren.

Hoe veel calcium per dag?

Aanbevolen wordt om 1000 mg à 1300 mg calcium per dag in te nemen. Dit bereikt u als u, naast de basisvoeding, vier standaard zuivelconsumpties per dag gebruikt. Met behulp van onderstaand overzicht kunt u zelf de hoeveelheid calcium en vitamine D per dag berekenen.

Hoeveel calcium in potje yoghurt?

Een portie - een klein glas melk (150 ml), een potje yoghurt (125 g) of een dun sneetje kaas (20 g) - brengt ongeveer 180 mg calcium aan.

Heeft kwark calcium?

Een schaaltje magere kwark (150 ml) bevat verschillende voedingsstoffen1: 12,6 g eiwit (8,4 g per 100 g) 208,5 mg calcium (22% van de DRI*; 139 mg per 100 g)

Is calcium tekort gevaarlijk?

Wanneer het lichaam calcium tekort komt, kan het – net als uit de botten – calcium vrijmaken uit de tanden. Dit kan leiden tot gebitsproblemen, waaronder: tandbederf. broze tanden.

Waarom calcium en magnesium samen?

Calcium en magnesium werken nauw samen en hebben elkaar nodig. Deze mineralen zijn goed voor de werking van je spieren.

Hoe moet je calcium innemen?

Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen. Als u het twee of drie keer per dag gebruikt, kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond vier uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen.