Geldzaken regelen na een overlijden - #1 Waar moet je aan denken?

Waar aan denken na overlijden?

Gevraagd door: Cato van den Brink LLM  |  Laatste update: 22 februari 2024
Score: 4.2/5 (7 stemmen)

Checklist overlijden
  1. Zorg voor een verklaring van overlijden. ...
  2. Overweeg het inschakelen van een begrafenisondernemer. ...
  3. Doe aangifte van overlijden in de juiste gemeente. ...
  4. Check of er een testament aanwezig is en stel een Verklaring van Erfrecht op. ...
  5. Informeer verzekeraars en andere instanties. ...
  6. Eigen woning?

Wat te doen direct na overlijden?

Meteen regelen bij overlijden - Checklist
  • Regel een verklaring van overlijden via een arts.
  • Licht naasten in.
  • Doe aangifte van overlijden bij de gemeente van je dierbare.
  • Schakel een uitvaartverzorger in.
  • Check of de overledene een uitvaartverzekering had.
  • Zoek een uitvaartkist, bloemen, auto, locatie, etc.

Wat nabestaanden moeten weten?

Is er iemand in uw omgeving overleden? Dan moeten de nabestaanden een aantal zaken regelen. Bijvoorbeeld aangifte van overlijden doen, de uitvaart regelen en de administratie afwikkelen. Vul de vragen in en bekijk wat u moet regelen na het overlijden van een naaste.

Hoe lang moet je een bankrekening aanhouden na overlijden?

Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? Je hebt het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.

Wat te doen als ouders overlijden?

Checklist: Wat te doen bij het overlijden van je ouders?
  1. Overlijden melden. ...
  2. Uitvaartverzekering. ...
  3. De uitvaart van je ouder(s) regelen. ...
  4. De erfenis. ...
  5. Nabestaandenpensioen. ...
  6. Voogdij. ...
  7. Wezenuitkering. ...
  8. Verzekeringen en abonnementen opzeggen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wie moet overlijden melden bij de bank?

Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen. Deze instellingen blokkeren vervolgens de tegoeden van de overledene.

Wat gebeurt er na de dood met je bankrekening?

De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.

Hoelang mag je thuis blijven na een overlijden?

De eerste 3 dagen op te nemen in periode tussen overlijden en begrafenis. Resterende 7 dagen vrij op te nemen binnen het jaar na het overlijden.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wie krijgt er automatisch bericht bij overlijden?

Kort na het overlijden heb je een akte van overlijden ontvangen. Instanties vragen hier vaak om. Stuur altijd een kopie op van de akte. De gemeente geeft het overlijden automatisch door aan overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Wat moet je doen met het rijbewijs van een overledene?

Er zijn geen wetten of regels zijn om iets te doen of te laten met een rijbewijs (en met het paspoort) van een overledene. Men kan dus twee dingen doen: - bewaren; - weggooien.

Wat gebeurt er als je geen geld hebt voor een begrafenis?

Als er geen geld of uitvaartverzekering is, regelt meestal de gemeente de uitvaart. Die zal altijd proberen om de kosten daarvan op de nabestaanden te verhalen. Om grip te houden op de kosten van de uitvaart is het daarom verstandig deze als het even kan zelf te regelen.

Wie moet de begrafenis betalen?

De kosten van een uitvaart moeten voldaan worden door de opdrachtgever. Wie niet aansprakelijk gehouden wil worden voor de kosten van een uitvaart moet dus zorgen dat hij niet de opdrachtgever van die uitvaart is. Dat betekent ook dat hij geen (formele) stem heeft in hoe de uitvaart eruit ziet.

Wat gebeurt er 40 dagen na overlijden?

Na de veertigste dag

Het is alleen de beëindiging van de officiële rouwperiode, er wordt verondersteld dat de ziel nu verder gaat en niet langer onder de levenden is. Het rouwproces voor de nabestaanden is niet voorbij maar meer gericht op een leven zonder de overledene.

Hoeveel dagen krijg je vrij als je moeder is overleden?

In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.

Kan ik vrij krijgen voor begrafenis?

Verlof bij overlijden familielid

Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.

Wie erft het spaargeld?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Hoe lang krijg je nog AOW na overlijden?

De AOW van de persoon die overleden is stopt op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW en het vakantiegeld.

Wie erft de en of rekening?

En/of rekening na overlijden en de belasting

Dus heeft de ene rekeninghouder 40.000 euro op de rekening gezet en de ander 10.000, dan blijft precies dit saldo het eigendom van elke rekeninghouder. Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Wie betaalt de rekeningen na overlijden? Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.

Wat gebeurt er als er geen testament is?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie mag de as van overledene ophalen?

Het crematorium mag de as alleen meegeven aan de opdrachtgever van de crematie of aan iemand die door de opdrachtgever is gemachtigd. Neem daarom een legitimatiebewijs mee als u de as komt ophalen. Het crematorium moet kunnen controleren of de juiste persoon de as ophaalt, of dat er een machtiging is afgegeven.

Kan een gemachtigde geld opnemen?

Als iemand voor een betaalrekening gemachtigd is, mag hij alleen handelingen doen voor de producten die bij die rekening horen. Bijvoorbeeld geld overmaken naar de bijbehorende spaarrekening, een rekening betalen en geld pinnen bij de geldautomaat. De gemachtigde mag geen producten wijzigen of nieuwe aanvragen.

Volgende artikel
Hoe voer je een open gesprek?