Wat is de WMO?

Hoe oud moet je zijn voor Wmo?

Gevraagd door: Hailey Willems  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (55 stemmen)

De Wmo is grotendeels gericht op mensen vanaf 18 jaar die zelfstandig wonen. Zorg voor kinderen wordt vanuit andere wetten vergoed. Toch kunt u als ouder van een zorgkind met de Wmo te maken krijgen.

Wie komt in aanmerking voor Wmo?

U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt. U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.

Wat kost Wmo per maand?

U betaalt voor de meeste Wmo hulp en ondersteuning € 19,00 per maand. Dit wordt het abonnementstarief genoemd.

Wat is het verschil tussen Jeugdwet en Wmo?

Heb je ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen wonen en meedoen in de samenleving? Dan kun je in aanmerking komen voor zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Kinderen en jongeren tot 18 jaar ontvangen de ondersteuning die zij nodig hebben via de Jeugdwet.

Welke leeftijd valt onder jeugdzorg?

Jeugdhulp is er voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Soms is er verlengde jeugdhulp mogelijk, voor jongeren tot 23 jaar. Bijvoorbeeld als de jeugdhulp nog niet is afgerond op de 18de verjaardag of voor pleegkinderen.

26 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd valt onder Jeugdwet?

De Jeugdwet is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar. Hoe kan de hulp en zorg voortgezet worden als een jongere 18 jaar wordt?

Hoeveel uur per week Wmo?

omvang van 40 uur per week. Deze normtijden worden gebruikt bij het berekenen van de totale benodigde tijd voor de activiteiten met betrekking tot kinderen. Hiervoor wordt de normtijd vermenigvuldigd met het aantal keer per dag en het aantal keer per week.

Is Wmo gratis?

Bijvoorbeeld uw mantelzorger(s). Ook kunt u zich laten bijstaan door een onafhankelijke cliëntondersteuner. De gemeente moet dit voor u regelen. De ondersteuning is gratis.

Hoe lang is Wmo geldig?

Wmo-beschikkingen zijn vaak beperkte tijd geldig, bijvoorbeeld 2 jaar. Mensen met langdurige beperkingen moeten daardoor steeds opnieuw ondersteuning aanvragen. Sommige gemeenten geven langdurige beschikkingen af als duidelijk is dat iemand levenslang ondersteuning nodig heeft.

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor Wmo?

Goed om te weten: niet al uw spaargeld telt mee. Er is in 2021 een vrijstelling van 31.340 euro per persoon. Heeft u dus een vermogen dat lager is dan de vrijstelling, dan heeft dat geen invloed op de eigen bijdrage. De hoogte van de vrijstelling kan per jaar verschillen.

Wat valt niet onder de Wmo?

Voorzieningen die niet worden geregeld via de Wmo zijn: Hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik (krukken, rollators , een douchestoel) Indien u een tijdelijk hulpmiddel nodig heeft, moet u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar.

Wat doet de Wmo voor je?

Gemeenten ondersteunen mensen met een ziekte of beperking en ouderen die thuis wonen. Het doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en dat zij goed mee kunnen doen in de maatschappij. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wie stelt Wmo indicatie vast?

Het kan zijn dat u een indicatie voor Wmo-voorzieningen moet krijgen. In de praktijk betekent dit dat een wijkverpleegkundige bij u langs zal gaan om een zorgprofiel op te stellen. De wijkverpleegkundige stelt vast welke zorgbehoeften u heeft en welke voorzieningen u daar op aansluiten.

Wat vergoed de Wmo 2023?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, het ontmoeten van anderen en voor de ondersteuning van mantelzorgers. Voorbeelden van ondersteuning uit de Wmo zijn: maaltijdservice, huishoudelijke hulp en een scootmobiel.

Heb ik recht op schoonmaakhulp?

Wanneer u niet meer in staat bent om uw huishouden zelf te doen (bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte of omdat u slecht ter been bent), kunt u huishoudelijke hulp inschakelen. Om in aanmerking te komen voor de WMO dient u contact op te nemen met uw gemeente.

Hoe lang duurt een Wmo aanvraag?

De termijn waarin de gemeente moet beslissen: Wmo aanvragen: 8 weken. Woonruimteaanpassing: 16 weken. Beschikking op een bezwaar: 6 weken.

Is thuiszorg Wmo?

Komt u niet in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz? Dan kan thuiszorg vergoed worden door de gemeente (Wmo) en/of de zorgverzekeraar (Zvw). Begeleiding in het dagelijks leven valt dan onder de Wmo. Huishoudelijke hulp valt dan onder de Wmo.

Welke kosten vallen onder de Wmo?

De Wmo kent 2 soorten ondersteuning, deze worden ook wel voorzieningen genoemd: Algemene voorzieningen: door iedereen te gebruiken, zoals de boodschappenservice, maaltijdvoorziening en klussenhulp. Maatwerkvoorzieningen: op uw behoefte afgestemde hulpmiddelen en aanpassingen, zoals een traplift of rolstoel.

Wat mag een Wmo hulp doen?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) maakt dit mogelijk. Denk hierbij aan hulp bij huishoudelijke taken, hulp bij uw financiën, het leggen van sociale contacten en zinvolle dagbesteding. Het aanvragen van hulp en ondersteuning vanuit de Wmo regelt u via het Wmo-loket van uw gemeente.

Hoe krijg je Jeugdhulp?

De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan uw kind een verwijzing geven voor bepaalde vormen van jeugdhulp. Met die verwijzing kunt u direct bij een jeugdhulp-aanbieder terecht.

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Is Jeugdhulp verplicht?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Volgende artikel
Hoeveel vrijheid voor 16 jaar?