Braxton-Hicks-contracties of weeën? Hoe herken je het verschil?

Kunnen oefenweeën overgaan in echte weeën?

Gevraagd door: bacc. Yinthe de Boer AD  |  Laatste update: 3 juli 2025
Score: 4.9/5 (52 stemmen)

Kunnen het echte weeën worden? Voorweeën kunnen zeker overgaan in ontsluitingsweeën.

Kunnen voorweeën overgaan in echte weeën?

Voorweeën kunnen overgaan in echte weeën, maar kunnen ook weer volledig afzakken. Je mag natuurlijk altijd even bellen met de dienstdoende verloskundige om te overleggen.

Hoe lang kunnen oefenweeën aanhouden?

Als de weeën beginnen kan dat direct al regelmatig en pijnlijk zijn, maar meestal duren de weeën nog kort, komen ze onregelmatig en zijn ze nog niet zo pijnlijk. Dit worden voorweeën genoemd en de bevalling bevindt zich in de latente fase. Meestal zijn de voorweeën tussen de 6-10 minuten en duren ongeveer 30 seconden.

Kunnen echte weeën stoppen?

Echte weeën zijn niet te missen; ze verdwijnen niet als je gaat liggen of rusten. Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen. Er zijn verschillende soorten weeën: voorweeën, indalingsweeën, ontsluitingsweeën en persweeën.

Hoe voelen beginnende beenweeën?

Het voelt alsof je enorme spierpijn in je bovenbenen hebt. Ze worden vaak als erg pijnlijk ervaren. Met beenweeën trekt de pijn vanuit de onderbuik naar de bovenbenen. Er wordt soms gedacht dat beenweeën geen functie hebben.

31 gerelateerde vragen gevonden

Kan een bevalling beginnen met beenweeën?

Maar vaak denken vrouwen dat ze nog niet aan het bevallen zijn, omdat hun buik nog niet pijnlijk is. Een bevalling kan dus ook beginnen met beenweeën. Gelukkig krijg je ook met beenweeën gewoon ontsluiting.

Hoe herken ik echte weeën?

Een wee begint met pijn in de lage rug die dan uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik. Lichte weeën lijken een beetje op sterke darmkrampen, maar als de krampen in je buik steeds plotseling komen opzetten, de buik hard wordt en de pijn even later weer afzakt, weet je dat de weeën begonnen zijn.

Waarom nemen mijn weeën weer af?

Tijdens de latente fase heb je vaak weeën die nog erg wisselen in kracht, lengte of regelmaat. Ook kunnen de weeën nog afzakken of stoppen. Ze komen dan later weer terug. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je wordt afgeleid door bezoek, of als het druk is in huis.

Hoe lang kunnen indalingsweeën duren?

Indalingsweeën duren meestal niet lang, maar de frequentie en intensiteit kunnen variëren. In de meeste gevallen duren deze weeën maximaal 30 seconden en stoppen ze na een paar uur.

Wat betekent het als korte weeën snel achter elkaar komen?

Bij een weeënstorm komen de weeën zo snel achter elkaar, dat er een overlap is en je het verschil tussen de ene en de andere wee niet meer merkt. Zo'n weeënstorm kan behoorlijk heftig en pijnlijk zijn, al zijn er ook vrouwen die er nauwelijks last van hebben.

Hoe weet ik of ik oefenweeën heb?

Hoe herken je voorweeën? Voorweeën zijn onregelmatige, korte samentrekkingen van de baarmoeder. Je kan daarbij een zeurend gevoel hebben in je buik, onderbuik of liezen. Dit lijkt op menstruatiepijn.

Is het mogelijk om te slapen tijdens voorweeën?

Zoek tijdens de voorweeën of bij twijfel zoveel mogelijk afleiding, neem een warm bad, een warme douche of een warme kruik en 2 paracetamol. Als het nacht is, probeer dan nog te gaan slapen. Als de weeën doorzetten merk je dat vanzelf. Worden ze toch wel erg pijnlijk, probeer je dan goed te ontspannen.

Wat zijn valse weeën?

Valse weeën, ook wel Braxton Hicks contracties, zijn de onregelmatige en vaak pijnloze weeën die sommige vrouwen voelen tijdens hun zwangerschap. Ze zijn niet gevaarlijk, zorgen niet voor ontsluiting maar kunnen wel heel oncomfortabel zijn.

Hoe lang na oefenweeen bevallen?

Voorweeën zeggen dan ook niets over wanneer de bevalling daadwerkelijk door gaat zetten. Sommige zijn pijnlijk , maar houden gelukkig niet lang aan: vaak 30 tot 40 seconden. Kijk niet gek op als ze soms een paar uur lang om de drie minuten komen en daarna weer een tijd wegblijven.

Hoe voelen echte weeën aan?

Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.

Waarom zakken mijn weeën steeds af?

Het is mogelijk dat de weeën weer afzakken, dan waren het voorweeën of oefenweeën. Wacht dus altijd even af of het echt doorzet. Wat kan helpen is het nemen van een warme douche of bad: voorweeën zakken vaak af, echte weeën zullen heviger worden.

Hoe snel kun je bevallen na indaling?

Jouw kindje gaat, als het goed is, 2 tot 4 weken voor de bevalling, indalen in het bekken. Dit kan samengaan met een drukkend gevoel, pijn in de onderbuik en ook stekende pijn in de liezen en vagina.

Kunnen indalingsweeën overgaan in echte weeën?

Een warm bad of lang onder een warme douche staan ontspant en zorgt ervoor dat de voorweeën sneller overgaan. Het indalen van het hoofdje in het bekken kan ook weeën veroorzaken. Het kan wel enkele uren duren voordat het over is. De ontsluitingsweeën zijn veel pijnlijker dan de eerder genoemde weeën.

Hoe voelen indalingspijnen?

Indalingsweeën kunnen voelen als menstruatiekrampen, zeurende pijn in je onderbuik of een trekkerig gevoel, alsof je ongesteld moet worden. Ook kun je scherpe steken of trekkende pijn voelen in je buik, liezen of vagina. Sommige vrouwen hebben er ook harde buiken bij.

Helpt douchen om weeën op te wekken?

Een warme douche nemen is erg verlichtend bij buik en rugpijn. In de beginfase van de bevalling kan het nemen van een warme douche of bad ook duidelijk maken of de weeën door zetten of dat ze afzakken en het toch nog voorweeën blijken te zijn.

Wat triggert weeën?

Oxytocine is hét bevalhormoon en zorgt ervoor dat de baarmoederspier zal gaan samentrekken. Vaak begint je lijf met wat (onregelmatig) gerommel. Het proces versterkt zichtzelf waardoor je steeds meer oxytocine aanmaakt. Door deze toename in concentratie zal je steeds krachtigere weeën krijgen.

Wat is het verschil tussen weeën en indalingsweeën?

Indalingsweeën zijn in tegenstelling tot echte weeën erg onregelmatig en duren niet lang. Deze weeën kunnen voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies, sommige vrouwen merken er niets of weinig van.

Waarom stoppen mijn weeën weer?

Voorweeën kunnen echter ook weer stoppen en een aantal dagen later weer beginnen. Dit komt vaker voor als u al een keer eerder bevallen bent. Bij het begin van de bevalling zijn de weeën meestal nog onregelmatig en niet zo pijnlijk.

Wanneer moet ik bellen als ik weeën heb?

Bij een eerste bevalling bel je ons in ieder geval bellen bij weeën die 1 uur duren en om de 5 minuten komen en 1 minuut duren. Bij een tweede of een volgende bevalling, als je herkent dat het begonnen is en ons nodig hebt. Maar bel ons in ieder geval bij weeën om de 5-7 minuten.

Hoe herken je valse weeën?

Valse weeën of harde buiken

Je buik wordt plotseling hard en gespannen, en na een aantal minuten is de harde buik over. Dit is geen wee en je krijgt er dus ook geen ontsluiting van.

Volgende artikel
Hoe oefenen met omrollen baby?