Waarom je een late (of helemaal geen) eisprong hebt [MOET JE KIJKEN ALS JE ZWANGER WIL WORDEN]

Kun je ook een late eisprong hebben?

Gevraagd door: Féline Ramcharan B  |  Laatste update: 9 juli 2025
Score: 4.1/5 (14 stemmen)

Vrouwen met een kortere cyclus (21 – 27 dagen) krijgen hun eisprong eerder (vanaf dag 10), vrouwen met een langere cyclus (29 – 35 dagen) krijgen hun eisprong later dan gemiddeld, te rekenen vanaf de eerste dag van de menstruele cyclus.

Kan je ook een late eisprong hebben?

De 12e, 13e en 14e dag zijn dan de meest vruchtbare dagen. Maar, de meeste vrouwen hebben helemaal geen regelmatige cyclus. En ook al ben je nog zo constant, het kan zomaar eens gebeuren dat de eisprong een keer eerder of later plaatsvindt.

Hoe laat kan een eisprong zijn?

Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur.

Hoe merk je dat je geen eisprong hebt?

Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft. Als er geen elastisch baarmoederhalsslijm is, dan kan dat ook wijzen op het uitblijven van de eisprong.

Heb je een eisprong bij een cyclus van 40 dagen?

Als je een regelmatige cyclus hebt, vindt er meestal wel een eisprong plaats, vooral als de cyclusduur tussen de 26 en 36 dagen ligt. Bij een onregelmatige of uitblijvende cyclus, kan het door het ontbreken van een eisprong moeilijker zijn om zwanger te worden.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel later kan de eisprong zijn?

Vrouwen met een kortere cyclus (21 – 27 dagen) krijgen hun eisprong eerder (vanaf dag 10), vrouwen met een langere cyclus (29 – 35 dagen) krijgen hun eisprong later dan gemiddeld, te rekenen vanaf de eerste dag van de menstruele cyclus.

Hoe merk je dat je eisprong voorbij is?

Let wel op: op het ogenblik dat je temperatuur stijgt, is je eisprong reeds voorbij! Normaal gezien blijft je temperatuur nu hoog tot aan je volgende menstruatie. Blijft je menstruatie een week uit en blijft je temperatuur al die tijd hoog dan ben je heel waarschijnlijk zwanger.

Hoe weet je of je nog ovuleert?

Wanneer vindt de eisprong plaats en hoe voelt deze? De eisprong vindt plaats 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, ongeacht hoe lang het eerste deel van je cyclus is. Bijvoorbeeld: heb jij een cyclus van 28 dagen, dan is de eisprong op dag 14. En bij een cyclus van 30 dagen, is de eisprong op dag 16.

Kan je ovulatie uitblijven?

De menstruatiecyclus is een nauw samenspel tussen de eierstokken en de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Als deze balans verstoord is, kunt u een onregelmatige cyclus krijgen en kan de eisprong uitblijven. Dit heet ook wel een ovulatiestoornis.

Hoe kan ik een eisprong stimuleren?

Opwekken eisprong
  1. Tabletten: meestal starten we met Letrozol of clomifeen-tabletten om een eisprong op te wekken. ...
  2. Hormooninjecties: als tabletten niet goed werken is een FSH-injectie een mogelijkheid. ...
  3. een pompje met medicijnen: deze behandeling is alleen geschikt voor vrouwen bij wie de hypothalamus niet goed werkt.

Hoeveel eitjes heeft een vrouw van 40?

De kwaliteit van eicellen neemt af

Zo heb je tussen je 25 en 30 jaar een kans van 14-19/10.000 en tussen je 41-45 jaar een kans van 200-615/10.000 op een kindje met trisomie 21. Op je 40e jaar is gemiddeld nog maar 1 op de 10 eicellen goed genoeg om daar nog zwanger mee te worden.

Hoe weet ik of ik een eisprong heb gehad?

Door elke ochtend na het wakker worden je temperatuur te meten, weet je wanneer je een eisprong hebt gehad. Bij een regelmatige cyclus weet je dan op welke dag van de volgende cyclus je eisprong komt. Bij een onregelmatige cyclus kun je na een paar maanden temperaturen zien wanneer je eisprong gemiddeld plaatsvindt.

Hoe herken je een mislukte innesteling?

Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.

Hoe laat kan je eisprong zijn?

De ovulatie vindt normaal gesproken 24 tot 36 uur na de LH-piek (luteïniserend hormoon) plaats. Als je deze LH-piek kunt identificeren, kun je dus bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Sperma kan tot vijf dagen actief blijven.

Wat is een late innesteling?

De innesteling van een eicel gebeurt 5 tot 12 dagen na de bevruchting (conceptie). In die periode kun je dus een innestelingsbloeding hebben. Heel uitzonderlijk is een late innestelingsbloeding, pas ná 12 dagen na de conceptie. Het bloed is dan bruiner van kleur.

Kan je eisprong veel eerder zijn?

Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie. Je kunt dus erg vroeg tijdens je cyclus vruchtbaar zijn, zelfs wanneer je nog bloedt.

Waarom late eisprong?

Stress, grote schommelingen in lichaamsgewicht en zware lichamelijke inspanning kunnen hiervan de reden zijn. Er kan ook een probleem zijn in de interactie tussen de eierstokken en de hersenen, waarbij er wel voldoende eicellen aanwezig zijn, maar deze onvoldoende reageren op de prikkel uit de hersenen.

Hoe merk je dat je niet ovuleert?

Afwezige menstruatie of zeer lange (meer dan 40 dagen) of korte (minder dan 20 dagen) cycli kunnen erop wijzen dat je niet ovuleert. Maar zelfs als je menstruatie normaal en regelmatig is, is anovulatie mogelijk.

Kan je ovulatie missen?

Anovulatoire vrouwen kunnen nog steeds enkele menstruaties hebben. Ook in de vruchtbare leeftijd kan een vrouw incidenteel een eisprong missen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door (plotselinge) stress. Wanneer een eisprong incidenteel niet optreedt is geen sprake van anovulatie.

Hoe weet je dat je eisprong voorbij is?

Dit kan een paar uur zijn, maar ook een dag. Als je geen kramp meer voelt, is de eisprong voorbij. Wil je zwanger worden, dan kun je vrijen als je die kramp voelt (en niet te veel pijn hebt). Je bent dan net op tijd, want de eicel leeft zo'n 12 tot 24 uur.

Wat zijn de symptomen na de ovulatie?

Week 1 na de eisprong:
  • Opgeblazen gevoel.
  • Gevoelige borsten.
  • Pijnlijke tepels.
  • Zin in bepaald eten.
  • Hoofdpijn.

Hoe kan ik mijn ovulatie tracken?

Een basale temperatuurcurve (afgekort BTC) is een onderzoek om de eisprong aan te tonen. Na de eisprong gaat de temperatuur enkele tienden van een graad omhoog. Bij de menstruatie daalt de temperatuur weer. Aan de BTC kan men dus zien of en wanneer er een eisprong plaatsgevonden heeft.

Kan je eisprong ook later komen?

Bij de meeste vrouwen zal uit deze curve blijken dat de eisprong inderdaad rond de 14 dagen voor de te verwachten menstruatie plaats vindt. Echter, het kan ook eerder of later plaats vinden.

Is mijn ovulatie altijd op dezelfde dag?

Wat ook meespeelt is dat je ovulatie cyclus niet altijd hetzelfde is. En ook je eisprong hoeft niet altijd op dezelfde dag binnen je vruchtbare periode plaats te vinden. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Denk aan gezondheid, stress en levenspatroon.

Hoe ziet vruchtbaar slijm eruit?

Doorzichtig en plakkerig

Meer richting je eisprong, verandert je afscheiding en wordt elke dag een beetje dunner. Op dé dag van je eisprong, is het vruchtbare slijm van dik en romig naar doorzichtig en glibberig veranderd. Wanneer je het tussen twee vingers pakt, kun je er draadjes van trekken.