Australia and Netherlands ​Changing ​Cervical Cancer​ ​Screening Strategy with HPV Testing

Hoeveel vrouwen in Nederland krijgen per jaar baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Maartje Vos BA  |  Laatste update: 30 januari 2024
Score: 4.8/5 (73 stemmen)

Ieder jaar krijgen ongeveer 900 personen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt baarmoederhalskanker?

Op 1 januari 2022 waren er 5.963 vrouwen met baarmoederhalskanker (Bron: IKNL Nederlandse Kankerregistratie , voorlopige cijfers gedownload 9 februari 2023). Dit komt overeen met 0,67 per 1.000 vrouwen (niet in de grafiek). Het betreft hier de tienjaarsprevalentie.

Hoeveel vrouwen krijgen per jaar baarmoederhalskanker?

Baarmoederkanker komt niet heel erg veel voor, maar toch bij ongeveer 950 vrouwen per jaar. Het wordt veroorzaakt door HPV. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Bij ongeveer 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.

Hoeveel mensen krijgen per jaar baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV (humaan papillomavirus)). Jaarlijks krijgen ongeveer 830 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer 220 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte.

Hoeveel procent van de vrouwen heeft HPV?

Voor 2021 zijn voorlopige data gebruikt. Rekening houdend met het deel van de kankers dat veroorzaakt wordt door HPV (dus de HPV-attributies), krijgen jaarlijks in Nederland naar schatting bijna 1.200 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.

29 gerelateerde vragen gevonden

Kun je baarmoederhalskanker krijgen als je niet seksueel actief bent?

Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.

Kan je ook HPV krijgen zonder seks?

Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.

Hoe verklein je de kans op baarmoederhalskanker?

Kan ik de kans op baarmoederkanker verkleinen?
  • Blijf op een gezond gewicht. Overgewicht en obesitas, en lichaamsvet opgeslagen rond de taille, vergroten je kans op baarmoederkanker. ...
  • Beweeg meer. Door meer te bewegen verbruik je meer calorieën, waardoor je minder snel in gewicht aankomt.

Hoe groot kans baarmoederkanker?

Soms is een erfelijke aanleg de oorzaak van baarmoederkanker. Dat is bij ongeveer 3 op de 100 vrouwen met baarmoederkanker zo. Bij vrouwen met baarmoederkanker die ouder zijn dan 70 jaar gaat het om 6 op de 100 vrouwen.

Wat is de kans dat je baarmoederhalskanker overleefd?

De vijfjaarsoverleving bedroeg in 2018 74 procent en in 1989 68 procent. Wenzel: 'Over het algemeen is een verbetering te zien, maar bij vrouwen die 75 jaar of ouder zijn op het moment van diagnose is dat niet zo. Dat is natuurlijk schrijnend om te zien.

Hoeveel vrouwen in Nederland overlijden aan baarmoederhalskanker?

Over de afgelopen decennia overleden gemiddeld ongeveer 200 vrouwen per jaar aan baarmoederhalskanker. Ongeveer de helft van deze vrouwen was jonger dan 60 jaar, 25 van hen waren zelfs jonger dan 45 jaar.

Hoeveel vrouwen overlijden aan baarmoederkanker?

Wat is de overleving van baarmoederkanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 vrouwen in leven.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen van seks?

Je kunt HPV krijgen als je met je piemel, vagina of kont bij die van iemand anders komt. Vooral door seks: Als je met de piemel in of bij de vagina of kont gaat. Als je iemand vingert of aftrekt en daarna aan je eigen piemel of vagina zit.

Hoe merk je dat je baarmoederhalskanker hebt?

De klachten bij baarmoederhalskanker kunnen zijn:
  • bloed uit uw vagina als u niet ongesteld bent.
  • slijm uit uw vagina dat er anders uitziet dan normaal. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood.
  • bloed uit uw vagina tijdens of na het vrijen.
  • bloed uit uw vagina terwijl u al in de overgang bent geweest.

Welke leeftijd kun je baarmoederhalskanker krijgen?

Ruim veertig procent van de patienten is tussen de 15-44 jaar op moment van diagnose. Ruim 10 procent van de patienten is 75 jaar of ouder. Het aantal vrouwen dat tussen hun 65e en 74e de diagnose kreeg is afgenomen, terwijl vooralvrouwen tussen de 45 en 55 jaar vaker de diagnose kregen.

Is baarmoederhalskanker altijd kwaadaardig?

Met een inwendig onderzoek (een uitstrijkje) kunnen we baarmoederhalskanker al in een voorstadium ontdekken. U hebt dan (nog) geen kanker. Als de aandoening niet is behandeld in het voorstadium, dan kan een kwaadaardige gezwel (een tumor) ontstaan.

Is baarmoederkanker goed te genezen?

Ook als baarmoederkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Daarvoor zijn een operatie en/of bestraling nodig. Als je niet meer kunt genezen, is er vaak nog wel een behandeling mogelijk om de kanker terug te dringen en de tijd zonder terugkeer of groei van de kanker te verlengen.

Is baarmoederkanker erg?

Baarmoederkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. De meeste vrouwen hebben weinig blijvende klachten. Maar er zijn ook vrouwen die last blijven houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van lymfoedeem, darmproblemen en problemen met plassen.

Welke leeftijd meeste kans op baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten. Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam, meestal duurt het zo'n 10 tot 15 jaar.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Hoe snel ontstaat baarmoederhalskanker?

Zonder behandeling kunnen die afwijkende cellen dan veranderen in baarmoederhalskanker. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel 15 jaar duren. Meestal merk je er zelf niets van dat er afwijkende cellen in je baarmoederhals zitten.

Kun je ook HPV krijgen met vaste partner?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Is pap 3 gevaarlijk?

De uitslag van een uitstrijkje wordt uitgedrukt in cijfers. Pap 1 is een goede, normale uitslag. Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen, een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker.

Wat als je positief test op HPV?

Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Volgende artikel
Hoe oud is een baby van 6 kilo?