Kun je worden ontslagen als je ziek bent?

Kun je ontslag nemen als je ziek bent?

Gevraagd door: Lorenzo Bozkurt  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (34 stemmen)

Ontslag nemen om medische redenen
U moet voldoen aan 1 van deze voorwaarden: Vanwege uw psychische toestand op dat moment dat u ontslag nam, kan u dit niet verweten wordt. Het is schadelijk voor uw gezondheid als u weer zou gaan werken. De verwachting is dat uw gezondheid niet op korte termijn verbetert.

Kun je je baan opzeggen als je ziek bent?

Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Zelf ontslag nemen raden wij altijd af.

Kun je solliciteren als je ziek bent?

Dus ook wanneer je in de Ziektewet zit en graag wilt gaan werken, is dat geen enkel probleem. Je mag pas gaan solliciteren vanuit de ziektewet op het moment dat je het kunt, als je hiertoe in staat bent. Dit gebeurt altijd in overleg met je contactpersoon van het UWV.

Wat gebeurt er met opzeg wanneer je ziek bent?

De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.

Kan ik mij ziekmelden in mijn opzegtermijn?

Schorsen van de opzegtermijn

Wanneer je je ziekmeldt tijdens je opzegtermijn, wordt de opzegtermijn geschorst. De werkgever kan in dat geval beslissen om de overeenkomst definitief te verbreken. Belangrijk om te vermelden is dat je in zulke situaties op een vergoeding kunt rekenen.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zelf ontslag nemen wegens medische redenen?

Het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht gaat in principe uit van de werknemer zelf. Hij moet dit aantonen met een medisch attest van zijn behandelende arts dat duidelijk en letterlijk vermeldt dat de arbeidsovereenkomst definitief is en op de overeengekomen functie slaat.

Wat als ik niet werk tijdens opzegtermijn?

Vanzelfsprekend is de werknemer verplicht verder te arbeiden tijdens de opzeggingstermijn. De werknemer die zonder toestemming van de werkgever zijn arbeidsprestaties staakt tijdens de opzeggingstermijn, beëindigt de arbeidsovereenkomst op een onregelmatige wijze en is een vergoeding verschuldigd aan de werkgever.

Hoe kom je onder je opzegtermijn uit?

Als je met je werkgever in overleg het dienstverband beëindigt ('met wederzijds goedvinden') via een vaststellingsovereenkomst geldt de opzegtermijn niet. Je mag dan dus samen afspreken dat je per morgen of per volgende week stopt met je baan.

Wat als je zelf ontslag geeft?

Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.

Hoe lang mag je ziek zijn van werk?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Wat te doen als werknemer ziek uit dienst gaat?

Gaat uw werknemer ziek uit dienst, dan kunt u hem uiterlijk op de laatste dag van zijn dienstverband ziek melden.
...
U doet dit via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van UWV:
  1. Ga naar uwv.nl/werkgeversportaal.
  2. Log hier in via eHerkenning.
  3. Geef de ziekmeldingen door via de Verzuimmelder Ziektewet/WAZO.

Wat mag je werkgever niet vragen als je ziek bent?

Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en oorzaak van iemands ziekte. Ook wanneer uw werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag u deze informatie niet vastleggen of delen.

Kan mijn nieuwe werkgever zien dat ik ziek ben?

Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat.

Hoeveel geld krijg je als je ontslagen wordt?

De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.

Kan ik mijn ontslag geven zonder opzegtermijn?

Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen. Dit betekent dat, zodra de reden duidelijk is, u meteen ontslag neemt en aangeeft waarom u dat doet. U mag daar niet een paar dagen mee wachten. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor ontslag, dan mag u hier wel eerst onderzoek naar doen.

Kan ik eerder weg dan opzegtermijn?

Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.

Kun je midden in de maand ontslag nemen?

Opzeggen kan in principe (tenzij rechtsgeldig anders bepaald) namelijk alleen tegen het einde van de maand. De laatste dag van de kalendermaand waarin uw opzegtermijn afloopt, is de laatste dag van uw dienstverband.

Wat als je ontslag hebt genomen en ziek wordt?

Ziek bij ontslag

Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.

Is het slim om zelf ontslag te nemen?

Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.

Kan ik medisch ontslag vragen?

Wanneer de werknemer definitief ongeschikt is om de arbeid, zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst uit te voeren, kan er beroep gedaan worden op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hiertoe dient evenwel eerst een procedure te worden doorlopen.

Wat mag een werkgever als je ziek bent?

Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval. De werkgever heeft recht op die informatie die hij nodig heeft om het recht op loondoorbetaling vast te stellen.

Hoe vaak ziek zijn is normaal?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Wat moet je zeggen als je je ziek meldt?

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Hoe vaak per jaar mag je ziek melden?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.