Esther deed aan zelfbeschadiging I Move Stories

Wat te doen als kind zichzelf pijn doet?

Gevraagd door: dr. Kaylee Blom BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (46 stemmen)

Kruimelpad
  1. Reageer niet boos, beschuldigend of verontwaardigd. ...
  2. Focus niet teveel op het verwonden zelf, maar probeer te achterhalen waarom je kind zich niet goed in hun vel voelt.
  3. Geef zonder oordelen aan dat je kind steeds bij jou terecht kan wanneer het gebeurd is, zodat je de wonden kan verzorgen.

Wat moet je doen als je kind zichzelf pijn doet?

Mijn kind doet zichzelf pijn

Als je daarnaast vermoedt dat je kind ook (wel eens) aan suïcide denkt, dan wordt het nog zwaarder. Draag je zorgen daarover niet alleen. Bespreek met iemand die je vertrouwt dat je je zorgen maakt dat je kind misschien aan zelfmoord denkt. Je kunt ook naar je huisarts gaan.

Wat te doen als je kind zichzelf beschadigd?

Hulp zoeken

Als je hulp wilt voor je zoon of dochter, praat dan met de huisarts. Die verwijst je kind door naar een professional die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Vertel je kind dat de hulpverlener jou als ouder niets hoeft te vertellen.

Welke therapie past bij automutilatie?

Een vorm die kan helpen bij zelfverwondend gedrag is de habit reversal therapie. Bij deze therapie gaat de jongere of volwassene leren voelen hoe de drang om zichzelf te verwonden voelt in het lichaam. De jongere of volwassenen leert dit gevoel in het lichaam te herkennen. Dit wordt awareness genoemd.

Wat als iemand zichzelf pijn doet?

Zelfbeschadiging kan samengaan met gedachten aan zelfdoding. Als dat het geval is, dan is het belangrijk dat je dat zo snel mogelijk bespreekbaar maakt en dat jullie hulp zoeken. Dat is niet altijd eenvoudig. Automutilatie en suïcidaliteit gaan vaak gepaard met gevoelens van schuld en schaamte.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe begint automutilatie?

Zelfbeschadiging doet zich vaak aan het begin van de puberteit voor. Jongeren aan het begin van de puberteit voelen zich soms erg onzeker, hebben regelmatig een negatief zelfbeeld, zijn nog hard bezig een eigen identiteit te vormen en hebben vaak moeite met het uiten van gevoelens.

Welke hulp bij zelfbeschadiging?

Stichting Zelfbeschadiging richt zich op het bevorderen en ondersteunen van de eigen regie en eigen kracht van mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten. Je kunt telefonisch contact opnemen op maandag en woensdag van 11.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer 030-2311473 of mailen naar [email protected].

Hoe reageren op automutilatie kind?

Reageer niet boos, beschuldigend of verontwaardigd. Dwing je kind niet om met het gedrag te stoppen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je kind het gedrag gaat verbergen of dat het gedrag gaat verergeren. Het gedrag is een signaal dat je kind zich niet goed in hun vel voelt.

Welke stof komt vrij bij automutilatie?

De drang tot zelfbeschadiging kan worden opgeroepen door de lichamelijke behoefte aan endorfine, een pijnstillend stofje dat zorgt voor een fijn gevoel en afname van stress (en dat het lichaam zelf aanmaakt). Als iemand zich vaker beschadigt, went het lichaam eraan.

Wat doen in plaats van jezelf snijden?

Je kunt de drang om te snijden overwinnen door afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of bel een vriend of vriendin om over koetjes en kalfjes te kletsen. Schrijf je gevoelens op papier of spreek ze hardop uit. Dit zorgt ervoor dat jouw gevoelens niet opkroppen.

Hoe kan je iemand helpen met automutilatie?

Emoties
  1. Maak contact. "Kijk of je een gesprek aan kunt gaan over de zelfbeschadiging. ...
  2. Bouw een vertrouwensband op. "Bij de meeste mensen die zichzelf beschadigen is het lastig om vertrouwen op te bouwen. ...
  3. Breng het hele proces in kaart. ...
  4. Praat erover.

Waarom maakt mijn kind alles kapot?

"Kinderen zien hun speelgoed als een tool om de wereld mee te ontdekken en hun grove en fijne motoriek mee te oefenen. Als een kind iets kapotmaakt is dat om te ontdekken wat hij ermee kan doen, en in welke mate.

Is automutilatie een stoornis?

In de meeste gevallen is een persoonlijkheidsstoornis de achterliggende oorzaak. Automutilatie komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Automutilatie of zelfbeschadiging is een psychische afwijking waarbij je jezelf bewust verwondt. De ernst van het beschadigingen kan variëren, maar het doel is nooit zelfdoding.

Waarom doet mijn kind mij pijn?

Je peuter kan anderen ook pijn doen uit frustratie of boosheid. Een peuter kan nog niet altijd goed duidelijk maken wat hij/zij wil en gaat dan bijvoorbeeld bijten, krabben, duwen of slaan. Je peuter kan ook anderen pijn doen om zijn/haar zin te krijgen.

Hoe ziet automutilatie eruit?

Het betekent dat je verwondingen of letsel aan je eigen huid of lichaam toebrengt, zonder dat je daarbij de intentie hebt je leven te willen beëindigen. Vormen van zelfbeschadiging zijn snijden, krassen, krabben, branden, haren trekken, hoofdbonken, schadelijke stoffen innemen, of voorwerpen in het lichaam brengen.

Hoe kan je een kind kalmeren?

Hoe kom je samen weer tot rust: 10 tips
  1. Blijf uit de dramadriehoek. ...
  2. Vraag jezelf af wat er aan de hand zou kunnen zijn. ...
  3. Neem de woorden van je kind niet persoonlijk. ...
  4. 4.Ga even mee in de emotiekuil: door even mee te gaan in de emotie van je kind en het gevoel te erkennen zul je merken dat je kind sneller kalmeert.

Welke leeftijd automutilatie?

Achtergrond: Zelfverwonding begint meestal tussen een leeftijd van 12 en 14 jaar. De prevalentie neemt echter toe met de leeftijd, met een piek tijdens de tweede graad van het secundair onderwijs.

Hoe ernstig is automutilatie?

De ernst varieert van nauwelijks merkbaar (bijvoorbeeld zich de huid openkrabben bij jeuk) tot gedrag dat leidt tot doofheid, blindheid, amputatie van hele ledematen of de dood. Zelfdoding is nadrukkelijk geen doel bij automutilatie. Het doel van automutileren is zichzelf opzettelijk verwonden.

Hoe praten over automutilatie?

Interpreteer zelf niet te veel en vraag wat de zelfbeschadiging voor hem of haar betekent en probeer dat te begrijpen. Reageer met bezorgdheid, wees niet-veroordelend en reageer niet met angst, shock of afkeer. Benadruk, als hij of zij vertelt over de zelfbeschadiging, hoe goed het is dat hij of zij het vertelt.

Wat is zelfbeschadigend gedrag?

Het zichzelf beschadigen wordt dan ook vaak toegepast om zich staande te houden en om door te kunnen gaan met het alledaagse leven. Het directe gevolg van zelfbeschadiging is een afname van spanning, boosheid, verwarring en gevoelens van vervreemding en contactverlies. Het geeft vaak een gevoel van kracht en controle.

Wat zijn de gevolgen van zelfverwonding?

Mogelijke gevolgen automutilatie

Gevoelens van woede, angst, schuld, zelfhaat, etc. Of voor het ontladen van stress en spanning. Soms ook om zo je eigen lichaam weer te kunnen voelen. Je kunt ook een tijdelijk gevoel van controle ervaren door de pijn te kunnen verdragen.

Welke problematiek is de meest voorkomende oorzaak van zelfbeschadiging?

Suïcide. Meestal heeft zelfbeschadiging niets te maken met suïcidaliteit: mensen die zichzelf beschadigen doen dit meestal niet omdat ze dood willen maar juist omdat ze door willen gaan met leven. Het komt vaak voort uit gevoelens van grote verwarring, eenzaamheid en ondragelijke geestelijke onrust en pijn.

Hoe herken je een trauma bij een kind?

Angstig zijn en heftig reageren op gebeurtenissen, geuren of geluiden die hem aan de schokkende gebeurtenissen doen denken. Negatief over zichzelf praten of zichzelf overal de schuld van geven. Zichzelf beschadigen door bijvoorbeeld snijden of krassen.

Waarom mag je je kind niet slaan?

Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden. Wat kinderen ook doen, ze mogen dus nooit geslagen worden, omdat slaan iemand zijn waardigheid aantast. Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen.

Hoe komt een kind tot rust?

Zorg dat je kind goed tot rust komt voordat hij/zij naar bed gaat. Voorkom dat je kind te lang achter elkaar te veel externe prikkels krijgt. Laat je kind muziek luisteren. Probeer eens wat uit met ontspannings- of ademhalingsoefeningen.

Volgende artikel
Hoe oud kind op loopfiets?