What's the Right Temperature to Do Laundry?

Kun je ondergoed op 40 graden wassen?

Gevraagd door: Kate van der Heyden  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.7/5 (29 stemmen)

Nadat je je ondergoed in gebruik hebt genomen, kun je het blijven wassen op 40 graden. Bij licht vervuild ondergoed is dat prima. Maar zitten er gebruik vlekken in je ondergoed, kies dan voor 60 graden zodat het echt hygiënisch schoon wordt.

Hoeveel graden moet je onderbroeken wassen?

Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende.

Welke stand ondergoed wassen?

Kies voor gekleurde kledingstukken een temperatuur van 40°C tot 60°C, afhankelijk van de vervuiling, en gebruik een geschikt wasmiddel met kleurbescherming. Je kunt wit katoenen ondergoed ook met de kookwas reinigen, maar zelfs hierbij is 40°C tot 60°C gewoonlijk voldoende.

Wat kun je wassen op 40 graden?

Wassen op 40°C
  • Bovenkleding met vlekken.
  • Bovenkleding die stinkt.
  • Vieze onderkleding en sokken.
  • Vieze handdoeken en linnengoed.

Hoeveel graden wit ondergoed?

Wit katoen kan op 60 graden gewassen worden (100% katoen mag op 90 graden worden gewassen). Maak geen gebruik van de droger. Voor stoffen als modal, viscose, tencel en bamboe is een temperatuur van maximaal 40 graden het beste. Zo behoud jij de kleuren van jouw ondergoed van natuurlijke materialen.

34 gerelateerde vragen gevonden

Kun je handdoeken op 40 graden wassen?

Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.

Kan je ondergoed en handdoeken samen wassen?

Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen. Handdoeken en ondergoed hoef je dus niet apart te wassen.

Waarom wassen op 30 C in plaats van op 40 C?

Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding

Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.

Wat is beter wassen op 30 of 40 graden?

Was op lagere temperatuur

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo kun je met een was op 30°C de helft besparen vergeleken met een was op 40°C. Wasmiddelen zijn ook steeds beter geschikt voor lage temperaturen.

Wat gebeurt er als je op 40 graden wast ipv 30?

Als we uitgaan van drie wassen per week, dan kost een jaar wassen op 40 graden je €26,52 aan energie. Was je wat kouder op 30 graden, dan betaal je €10,92 per jaar. Dat scheelt je dus toch zo'n 15 euro per jaar. Was je alleen nog maar op 20 graden, dan kost het je nog maar €7,80.

Kan je onderbroeken wassen op 30 graden?

Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen. Let er wel op dat dit volgens het waslabel ook mogelijk is.

Welke stand wasmachine onderbroeken?

Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende.

Hoeveel graden handdoeken en ondergoed wassen?

Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.

Hoe vaak moet ik een schone onderbroek aan?

Nare geurtjes in je onderbroek

Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.

Kun je ondergoed en kleding samen wassen?

Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handdoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen.

Hoe onderbroeken wassen wasmachine?

Boxershorts, slips en onderhemden gemaakt van katoen kunnen eenvoudig in de wasmachine gewassen worden. Kies voor gekleurde kledingstukken een temperatuur van 40°C tot 60°C, afhankelijk van de vervuiling, en gebruik een geschikt wasmiddel met kleurbescherming.

Waarom op 40 graden wassen?

Je kleren wassen op 40 graden is dan wel beter voor het milieu, maar de meerderheid van de bacteriën wordt er niet door gedood. Volgens nieuw onderzoek bevatten kledingstukken na zo'n wasbeurt slechts 14 procent minder bacteriën dan ongewassen.

Wat kost een was draaien op 40 graden?

Vooral de energiekosten maken een wasbeurt duurder. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Zo betaal je voor een was op 90 graden € 1,72, een was op 60 graden € 1,31, bij 40 graden € 1,14 en bij 30 graden ben je € 0,99 aan totale kosten kwijt.

Is wassen op eco stand goedkoper?

Milieu Centraal heeft berekend wat je bespaart door de wassen op lagere temperaturen. Met een eco-stand bespaar je nog een aantal extra centen op deze stroomkosten: bij 40 graden kost een wasbeurt € 0,17 en bij 60 graden € 0,21.

Waarom ondergoed op 60 graden wassen?

Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt. Bij zestig graden gaan de micro organismen namelijk dood. Dat is toch wel prettig bij ondergoed.

Is wassen op 30 graden hygiënisch?

Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.

Is kort programma wasmachine zuiniger?

Veel wasmachines hebben een kort wasprogramma of 'snelle was' knop. Dit bespaart je wel tijd, maar is toch geen zuinige keuze. Het programma mag je namelijk meestal niet met een volle trommel draaien. Daardoor is het stroomverbruik per kilo wasgoed uiteindelijk hoger: je moet de machine vaker laten draaien.

Kan ondergoed bij beddengoed?

Wat zou het toch makkelijk zijn om ondergoed gewoon met het beddengoed en de handdoeken in de droger te gooien. Maar het meeste ondergoed heeft een deel elastaan in de stof, waardoor een droger al snel te heet is en het elastaan te warm kan worden. Het ondergoed verliest hierdoor sneller zijn rek.

Hoe heet moet je sokken wassen?

wassen: sokken zonder katoen: 30 graden max. sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max. witte sportsokken: 60 graden max.

Welk wasprogramma voor handdoeken en ondergoed?

Katoenprogramma

De meeste kleding, handdoeken en keukentextiel zijn gemaakt van katoen. Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden.