Voortplanting - Menstruatiecyclus

Kun je je eisprong later hebben?

Gevraagd door: dr. Juliette Oostveen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (53 stemmen)

Bij de meeste vrouwen zal uit deze curve blijken dat de eisprong inderdaad rond de 14 dagen voor de te verwachten menstruatie plaats vindt. Echter, het kan ook eerder of later plaats vinden.

Hoeveel later kan je eisprong zijn?

Maar: de meeste vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. De eisprong kan enkele dagen na de menstruatie kan komen, maar ook enkele weken erna.

Wat als eisprong later is?

Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.

Hoe laat kan eisprong zijn?

Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.

Is je eisprong altijd 14 dagen voor je menstruatie?

De eisprong is altijd 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Is je cyclus bijvoorbeeld 28 dagen, dan is de eisprong op dag 14.

36 gerelateerde vragen gevonden

Waarom late eisprong?

Stress, grote schommelingen in lichaamsgewicht en zware lichamelijke inspanning kunnen hiervan de reden zijn. Er kan ook een probleem zijn in de interactie tussen de eierstokken en de hersenen, waarbij er wel voldoende eicellen aanwezig zijn, maar deze onvoldoende reageren op de prikkel uit de hersenen.

Kun je ook een maand geen eisprong hebben?

De menstruatiecyclus is een nauw samenspel tussen de eierstokken en de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Als deze balans verstoord is, kunt u een onregelmatige cyclus krijgen en kan de eisprong uitblijven. Dit heet ook wel een ovulatiestoornis.

Heb je eisprong bij lange cyclus?

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt 14 dagen vóór de start van je menstruatie plaats. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, is dat dus halverwege. Heb je een kortere cyclus, dan is de eisprong al eerder. En juist weer later bij een langere cyclus.

Hoe kun je merken dat je een eisprong hebt?

Eisprong herkennen
  • Je hebt veel vaginale afscheiding, wat 3 tot 4 dagen voor je eisprong begint en 1 tot 2 dagen erna aanhoudt.
  • Sommige vrouwen hebben rondom hun eisprong last van misselijkheid, hoofdpijn en rugpijn.
  • Tijdens je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur een halve graad.

Hoe weet je zeker dat je een eisprong hebt?

Stijgende of dalende lichaamstemperatuur. Tijdens de eisprong zal je lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad dalen, maar kort daarna stijgt deze ook weer met ongeveer een halve graad. Door je temperatuur meerdere malen per dag te meten, weet je wanneer de eisprong plaatsgevonden heeft.

Kun je een eisprong overslaan?

Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.

Heb je een eisprong als je onregelmatig ongesteld bent?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Waarom is mijn cyclus ineens langer?

Heb je opeens een hevigere menstruatie dan dat je gewend bent? Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Hoe lang na piek eisprong?

Hoe lang duurt de LH-piek? Tijdens de luteale fase wordt het LH-hormoon uitgegeven. Wanneer de LH piekt, zendt het brein een signaal af naar de eileider dat het eitje rijp is en dus de eisprong plaats kan vinden. De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong).

Kun je ook buiten je vruchtbare periode zwanger worden?

Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.

Kan bevruchting later zijn?

Bij een cyclus van vier weken is dat dus het moment van bevruchting plus twee weken. Is de cyclus langer, dan is de bevruchting ook later opgetreden.

Is er elke maand een eisprong?

Normaal gesproken komt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd elke maand een eicel vrij uit een van de eierstokken, de zogenaamde eisprong of ovulatie. Als er geen bevruchting optreedt, daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het bloed aanzienlijk.

Wat voel je 1 week na eisprong?

Week 1 na de eisprong:

Tijdens het vroegste deel van de luteale fase, zal de vrouw geen zwangerschapssymptomen ervaren. Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren.

Is een eisprong altijd op dezelfde dag?

De eisprong gebeurt immers op het einde van de folliculaire fase. Die varieert echter bij elke vrouw en hangt af van het feit of ze een regelmatige cyclus heeft of niet. Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats.

Kun je zwanger worden met een lange cyclus?

Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt dus als normaal beschouwd. Vrouwen met een kortere of langere cyclus hebben veelal meer moeite om zwanger te worden omdat de kans groter is dat er geen ovulatie plaatsvindt.

Is een lange cyclus erg?

Maar als het langer dan een paar weken duurt dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Er kan dan onderzoek gedaan worden naar de oorzaak en soms kan een middel gegeven worden om voor een onttrekkingsbloeding te zorgen. Als de tijd tussen je menstruaties meer dan 6 maanden is, heet dat amenorroe.

Kan je cyclus ineens veranderen?

Meestal is het niets om je zorgen over te maken. Het kan ook voorkomen dat je opeens onregelmatig ongesteld wordt, terwijl je eerder bijna op de minuut precies kon voorspellen wanneer je zou gaan bloeden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals: Gebruik van bepaalde medicijnen.

Is er nog een eisprong als je zwanger bent?

Normaal gesproken zorgt een zwangerschap ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt. Bij een superfetatie blijft een vrouw wél ovuleren. Hierdoor kan ze tijdens een nieuwe cyclus toch nog bevrucht raken met een eitje. Het tweede eitje wordt dan in een tweede cyclus bevrucht.

Kun je zwanger raken als je niet ovuleert?

Een vrouw kan namelijk alleen zwanger raken als je ovuleert, ofwel als er een eitje vrijkomt. Die eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Vrouwen met een korte cyclus kunnen echter ovuleren nét na de menstruatie.

Kun je 10 dagen na eisprong ongesteld worden?

Een korte luteale fase wordt veelal kort genoemd als de fase korter is dan 11 dagen. Dat betekent dat je menstruatie zich eerder dan 11 dagen na de eisprong aandient.

Vorige artikel
Wat zijn Night Terrors baby?
Volgende artikel
Wat mannen stiekem doen?