Uitstrijkje - Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

Gevraagd door: mr. Selina van de Berg Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (19 stemmen)

Zonder eendenbek! “Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Waarom eendenbek?

De eendenbek, in dokters termen ook wel speculum genoemd, wordt gebruikt bij inwendig onderzoek van de vagina en is ontwikkeld om de vagina een stukje te openen tijdens een onderzoek. Hierdoor is de gynaecoloog in staat om de binnenkant van de vagina en de baarmoeder te onderzoeken.

Waarom uitstrijkje pijnlijk?

Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Waarom doet eendenbek pijn?

Voordat de eendenbek naar binnen wordt gebracht, wordt hij wat verwarmt onder de warme kraan, of hij komt uit een verwarmde lade. Wanneer je er klaar voor bent en zo ontspannen mogelijk bent, zal de eendenbek geleidelijk naar binnen worden gebracht, wat een drukkend gevoel kan geven.

Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?

Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen:
  1. Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven.
  2. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen. ...
  3. Hebt u (bijna) nooit seks gehad, vertel dit dan aan uw arts. ...
  4. Hebt u nare ervaringen met seks?

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt de eendenbek?

Een eendenbek is geen eng ding. De meeste artsen maken 'm eerst warm met water en gooien er dan een flinke klodder glijmiddel op. Zo glijdt 'ie gemakkelijk naar binnen. Het voelt misschien een beetje onwennig en gek, maar als jij ontspant is er niks aan de hand.

Hoeveel cm is een eendenbek?

De totale lengte is 20 cm en de lengte van het blad is 10 cm.

Wat kan een dokter zien met een eendenbek?

Bij het inwendig onderzoek brengt de arts een speculum in de vagina. Een ander woord voor speculum is eendenbek. Op deze manier kan de arts de baarmoederhals en de vagina goed bekijken en een uitstrijkje van de baarmoederhals maken. Is het uitstrijkje klaar, dan verwijdert de arts het speculum.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Meestal moet je na 6 maanden terugkomen voor een nieuw uitstrijkje, om te controleren of je lichaam de afwijkende cellen zelf heeft opgeruimd. Als dat zo is, kun je met een gerust hart 5 jaar wachten tot je de volgende oproep voor een uitstrijkje krijgt. Mocht dat niet zo zijn. dan wordt het kijkonderzoek herhaald.

Hoe snel bericht als uitstrijkje niet goed is?

Dat is dan niet nodig. Binnen 4 weken krijg je een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje. Je huisarts krijgt de uitslag ook. Als er cellen zijn gevonden die veranderd zijn, belt de huisarts je soms al voordat je de brief krijgt.

Hoe voelt een uitstrijkje?

Wat voelt u bij het maken van een uitstrijkje? Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel even een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Hoe lang duurt een uitstrijkje?

Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.

Hoe lang duurt een uitstrijkje maken?

Het bevolkingsonderzoek is 1 x per 5 jaar. Soms is het 1 x per 10 jaar. Dat hangt af van je leeftijd en de uitslag van je laatste uitstrijkje. Het duurt lang voordat cellen die anders zijn baarmoederhalskanker worden.

Doet Baarmoederonderzoek pijn?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een vervelend gevoel geven als de eendenbek naar binnen gaat en als er cellen worden weggehaald. Ziet u op tegen het uitstrijkje en heeft u weinig seks gehad? Dan kunt u dat het beste tegen de assistente zeggen.

Hoe ver gaat eendenbek open?

De huisarts of gynaecoloog kan met de eendenbek de vagina openen, zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond kunnen worden onderzocht. Dit onderzoek kan zowel bij zwangere als niet-zwangere vrouwen veilig worden verricht.

Hoe vaak is een uitstrijkje afwijkend?

Van elke 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Kan een uitstrijkje mislukken?

Voor de vrouwen is het van belang, dat minder uitstrijkjes mislukken. Als een uitstrijkje niet goed is gelukt, moet het opnieuw gebeuren. De huisartsen kunnen het verzamelde materiaal eenvoudig overbrengen in een flesje, gevuld met een vloeistof.

Is uitstrijkje betrouwbaar?

Antwoord. De zelfafnameset en het uitstrijkje zijn beiden betrouwbaar. De zelfafnameset is een betrouwbare manier om HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) (het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) op te sporen.

Hoeveel vrouwen afwijkend uitstrijkje?

Van iedere 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkings-onderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een goed behandelbaar voorstadium van baarmoederhalskanker.

Kan een uitstrijkje als je ongesteld bent?

Als je ongesteld bent moet je het laten maken van een uitstrijkje uitstellen tot na de menstruatie. Door het bloed kunnen de cellen in het laboratorium niet goed onderzocht worden. Tijdens een zwangerschap is het laten maken van een uitstrijkje niet schadelijk.

Kun je naar de gynaecoloog als je ongesteld bent?

Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt. Als u het zelf prettiger vindt, kunt u de afspraak verplaatsen.

Hoe breng je een speculum in?

Spreid de binnenste schaamlippen • Vermijd contact met de plasbuis • Breng het speculum in dichte stand in onder schuine hoek • Draai het speculum iets bij en breng hem diep in. Dit hoort geen pijn te doen. Open het speculum en breng de portio in beeld. Soms moet je even zoeken.

Hoe diep gaat een uitstrijkje?

De arts brengt een speculum (eendenbek) in de schede (vagina) in. Hierna wordt het speculum geopend. Zo wordt de baarmoederhals - het onderste deel van de baarmoeder - zichtbaar. De arts neemt met een houten spatel of een borsteltje cellen van de baarmoederhals af en strijkt ze uit op een glaasje.

Wat kun je zien op een echo van de baarmoeder?

De grootte, vorm en ligging van de baarmoeder en de dikte van het baarmoederslijmvlies kunnen worden beoordeeld. Er wordt gekeken of er myomen (vleesbomen) of poliepen (slijmvliesverdikkingen) aanwezig zijn en waar deze zich bevinden.

Hoe lang wachten op resultaat uitstrijkje?

Vier weken na het maken van het uitstrijkje is de uitslag bij uw huisarts bekend. De uitslag wordt uitgedrukt in PAP-scores: PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden.