Is it possible to miscarry without knowing, and then get pregnant again?

Kun je een miskraam hebben zonder dat je weet dat je zwanger bent?

Gevraagd door: dr. Ecrin van Dongen D  |  Laatste update: 13 januari 2024
Score: 4.2/5 (39 stemmen)

15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam Ruim de helft van de zwangerschappen eindigt in een miskraam zonder dat de vrouw wist dat ze zwanger was.

Kan je een miskraam krijgen zonder dat je het weet?

Miskraam zonder symptomen

Het kan ook zijn dat je helemaal geen symptomen ervaart en wel een miskraam hebt. Dit wordt een missed abortion of 'gemiste miskraam genoemd'. Je kunt hier weken mee rond lopen, zonder dat je iets merkt. Op de echo blijkt later dan dat het hartje van je baby niet meer klopt.

Heb ik een miskraam gehad zonder dat ik wist dat ik zwanger was?

Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam.

Hoe kom je erachter of je een miskraam hebt gehad?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Kun je niet doorhebben dat je zwanger bent?

Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik zeker dat ik niet zwanger ben?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.

Wat zijn de eerste symptomen van een miskraam?

Het kan zijn dat vrouwen symptomen ervaren van een miskraam zoals bloedverlies en/of buikpijn. Het kan ook zijn dat er een standaard echo wordt gemaakt en dat dan blijkt dat het vruchtje niet (meer) leeft. Er zijn verschillende manieren om een miskraam te behandelen; afwachten, medicijnen of een curettage.

Kan je na een miskraam nog positief testen?

Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.

Welke week is kans op miskraam het grootst?

Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Wat kan een vroege miskraam veroorzaken?

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde is. De natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Bij een zwangerschap is er een vruchtzakje en een embryo.

Hoe lang duurt een spontane miskraam?

Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam: Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.

Wat vergroot de kans op een miskraam?

Wel zijn er een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de kans dat je een miskraam krijgt, zoals je leeftijd, ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, alcohol gebruik tijdens de zwangerschap, roken of meeroken tijdens de zwangerschap en overgewicht. De kans op een miskraam neemt toe als je ouder bent.

Is er altijd bloed bij een miskraam?

Één van de eerste verschijnselen is dikwijls vaginaal bloedverlies. Men spreekt dan van een dreigende miskraam. Slechts in de helft van de situaties treedt werkelijk een miskraam op; in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.

Hoelang na een miskraam test je negatief?

Bij een mola-zwangerschap met veel hogere hCG-waarden staat daar 14-16 weken voor. Bij een spontane miskraam zijn de hCG-waarden meestal veel lager dan in een normale zwangerschap omdat er vaak sprake is van een aanlegstoornis. Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden.

Wie dacht ongesteld te zijn toch zwanger?

Tijdens het innestelingsproces kan je bevruchte eicel een bloedvaatje raken. Hierdoor is het mogelijk dat je bloed verliest en lijkt het erop dat je ongesteld en zwanger bent. De innestelingsbloeding is niet zo extreem als ongesteld zijn en duurt vaak ook korter.

Hoe snel kan de dokter zien of je zwanger bent?

Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.

Kan een miskraam 2 dagen duren?

Het verloop van een miskraam kan per vrouw sterk verschillen. Meestal is er aanvankelijk weinig bloedverlies dat enige dagen tot wel 2 weken kan duren. Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Waar pijn begin zwangerschap?

Pijn in de onderbuik

Als er sprake is van een zwangerschap, wordt de baarmoeder groter. Hierdoor rekken de banden uit. Dit kan steken in de onderbuik veroorzaken, een heel vervelend gevoel. Het uitrekken van de banden begint al in een vroeg stadium van de zwangerschap.

Hoe voelt je baarmoeder als je net zwanger bent?

Sommige vrouwen voelen een kramp op het moment wanneer het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Daarnaast kan je pijn in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt en de banden waarmee je baarmoeder vasthangt aan je bekken opgerekt worden. Dit gebeurt al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

Hoe ziet de tepel eruit als je zwanger bent?

Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.

Kunnen ze in je urine zien of je zwanger bent?

De aanwezigheid van hCG detecteer je door: Een urinetest. Deze test detecteert of er hCG in je urine aanwezig is. Je kunt de test afnemen door op de "strip" te plassen — een chemisch behandelde strip — of door een urinebekertje te gebruiken.

Hoe voelt misselijkheid als je zwanger bent?

Het misselijke gevoel kan overdag in golven terugkomen. Je ervaart een wee gevoel in je maag. Je hebt snel de neiging tot braken, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen. Je voelt je zo ellendig, dat je niets anders kunt dan op bed liggen.

Wat is een late miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht. Een miskraam in de eerste 2 tot 4 maanden van de zwangerschap wordt een vroege miskraam genoemd. We spreken van een late miskraam als de zwangerschap verkeerd afloopt na de vierde maand maar vóór de levensvatbare periode.

Kan een miskraam veroorzaakt worden door stress?

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning, zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden, stress en dergelijke geen miskraam veroorzaken.

Volgende artikel
Wat is een Diapauze zwangerschap?