HOE OVERLEEF JE EEN HARTOPERATIE?! - TOPDOKS

Hoe ziet een navelbreuk eruit bij baby?

Gevraagd door: Sylvie Kanhai  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (74 stemmen)

Je herkent een navelbreuk duidelijk aan een uitstulpende en elastische bobbel als navel, wat ook wel een knoopnavel wordt genoemd. Als er druk op de buik komt, bijvoorbeeld tijdens het hoesten of huilen, wordt de bobbel groter. Liggend op het ruggetje, zakt de bobbel vaak weer naar binnen.

Doet navelbreuk pijn bij baby?

Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar kan bij een beklemming wel pijnlijk zijn. Klachten die uw kind kan krijgen zijn ongemak, een zeurend of branderig gevoel en pijn in dat gebied. Soms wordt de bobbel platter als uw kind gaat liggen of als u de bult terugduwt.

Wat kun je doen aan navelbreuk baby?

Behandeling. Een navelbreuk op jonge leeftijd behoeft geen behandeling. De grote meerderheid sluit spontaan voordat een kind 4 jaar is. Mocht er sprake zijn van een hele grote breukpoort (>2.5 cm) of toch nog sprake van een navelbreuk als het kind ouder is dan 4 jaar, kan operatieve sluiting overwogen worden.

Hoe ziet een navelbreuk er uit?

De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.

Hoe lang duurt een navelbreuk baby?

Een kind heeft er meestal geen last van. Een navelbreuk hoeft dan ook niet behandeld te worden; bij de meeste kinderen verdwijnt de breuk in de eerste drie jaar, doordat-ie alsnog dichtgroeit. Bij het consultatiebureau zullen ze regelmatig controleren of de doorgang in de spierlagen van de buikwand al gesloten is.

26 gerelateerde vragen gevonden

Kan een navelbreuk vanzelf genezen?

De zwakke plek of opening in de buikwand kan aangeboren zijn. Deze kan op zuigelingenleeftijd nog spontaan herstellen tot de leeftijd van 5 jaar. Als de zwelling blijft bestaan na het 12e jaar, dan gaat deze niet meer vanzelf weg.

Wat mag je niet doen met een navelbreuk?

Als er geen klachten ontstaan door de navelbreuk, is het niet nodig om iets te doen.
...
Een aantal adviezen bij een navelbreuk zijn:
  • Stop met roken als u dat doet. ...
  • Vermijd bepaalde dingen die uw klachten verergeren, zoals zwaar tillen.

Kan een navelbreuk herstellen?

Behandeling. Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan groter worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten, een zeurend of branderig gevoel, of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan. De operatie is afhankelijk van de grootte van de breuk en vindt plaats onder algehele verdoving (narcose).

Hoelang duurt een navelbreuk?

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer 30 minuten. U kunt na de operatie dezelfde dag naar huis, mits u zich goed voelt. Vindt de operatie laat in de middag plaats, dan mag u meestal de volgende dag naar huis.

Hoe lang duurt het herstel van een navelbreuk?

Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.

Hoe krijgen baby navelbreuk?

De navelbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand van uw baby. Voor de geboorte is er een opening in de buikwand waar de bloedvaten van de navelstreng doorheen gaan. Na de geboorte sluit deze opening. Bij de meeste kinderen is deze opening rond hun vijfde jaar helemaal dicht.

Hoe begint een navelbreuk?

Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen.

Hoe geneest navel baby?

Het navelstompje, een deel van de navelstreng, droogt na een aantal dagen uit. Het wordt steeds harder en zwart van kleur en uiteindelijk valt het er vanzelf af. Het navelstompje droogt het snelst als er lucht bij komt. Je kunt het stompje gewoon wassen met water en eventueel met zeep.

Hoe ziet een ontstoken navel eruit baby?

Een enkele keer kan het navelstompje gaan ontsteken. Een ontstoken navel stinkt echt (het naveltje ruikt altijd wel iets) en het navelhofje is rood en opgezet, er kan ook pus omzitten. Houd de navel zo veel mogelijk droog, gebruik hiervoor een schone hydrofiel luier.

Kan je een navelbreuk zien?

Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst.

Kan een navelbreuk bloeden?

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke operatie is er een kans op bloedingen en infecties. Een kleine bloeding herkent u aan een blauwe plek rondom uw navel.

Hoe groot kan een navelbreuk zijn?

Een breuk in de buikwand kan maar enkele millimeters groot zijn en toch al veel (pijn)klachten veroorzaken, terwijl grote breuken geen pijnklachten hoeven te geven. Een buikwand- of littekenbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden.

Hoe opereren ze een navelbreuk?

De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand.

Doet een navelbreuk operatie pijn?

Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.

Hoe lang in ziekenhuis na Navelbreukoperatie?

In het kort

Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de navel. Hierdoor ontstaat in de navel een uitstulping van vetweefsel en soms een stukje darm. Met een operatie kan het uitstulpende weefsel worden teruggeplaatst in de buikholte. Meestal kunt u op de dag van de operatie weer naar huis.

Hoe ziet een Buikwandbreuk eruit?

Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.

Wat zijn de symptomen bij Buikwandbreuk?

Bij de verschillende soorten buikwandbreuken ervaart u verschillende klachten zoals: Bij een navelbreuk: Een toenemende druk in de buik bij lachen of persen.
...
Bij een littekenbreuk:
  • Zwelling en pijn in de lies.
  • Buikinhoud puilt naar buiten in de breukpoort. Dit veroorzaakt ook pijn.
  • Rugklachten.

Wat zit er achter de navel?

De navelstreng is een streng met drie bloedvaten erin. Eén gaat van de moeder naar de baby toe en twee gaan van de baby naar de moeder toe.

Wat is een litteken breuk?

Een littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Dit bevindt zich op een litteken van een eerdere buikoperatie. Een littekenbreuk is te herkennen aan een zwelling op de plaats van de breuk.

Wat moet je doen als je navel stinkt?

Door een klein beetje zeep op een wattenstaafje te doen en hiermee voorzichtig in uw navel rond te draaien gaat de viezigheid weg. Doe dit voordat u gaat douchen. Zo kunt u onder de douche de restjes zeep weer wegspoelen. Ook een washandje met wat zeep werkt, als u geen wattenstaafjes in huis heeft.

Vorige artikel
Waarom wel of geen Babynestje?