5 vragen aan iemand die abortus heeft laten uitvoeren | 5 Vragen Aan

Wat doet een abortus met je?

Gevraagd door: Nynke Ramcharan Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (63 stemmen)

Kortetermijngevolgen abortus
De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.

Wat gebeurt er met je lichaam na een abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie. Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.

Hoeveel procent heeft spijt van abortus?

95 procent van de vrouwen die ooit een abortus heeft ondergaan, zegt ook achteraf dat het de juiste beslissing was. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek bij 670 vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Wat zijn de mogelijke complicaties na een abortus?

Mogelijke complicaties
  • Mogelijke complicaties zijn zeer hevig bloedverlies. Consulteer dan zeker een arts.
  • Een nieuwe curettage kan nodig zijn om eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de baarmoeder beschadigd zijn. ...
  • Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe.

Hoe lang duurt herstel na abortus?

Een abortus is een medisch veilige ingreep

In de eerste periode na de ingreep zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Direct na een abortus is het risico op een complicatie het grootst. Het advies is om het enkele dagen rustig aan te doen en voldoende rust te nemen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van abortus?

Kortetermijngevolgen abortus

De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.

Kan je na een abortus weer werken?

Als je een job hebt waar je veel moet rechtstaan, rondlopen, dingen optillen, etc. kan het beter zijn om een paar dagen thuis te blijven. Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.

Hoe vaak mislukt een abortus?

Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.

Hoe lang mag je niet in bad na abortus?

Vanwege infectiegevaar mag u de eerste twee weken geen tampons gebruiken, niet in bad gaan of zwemmen. U mag geen vaginale seks hebben. Vrijen op een andere manier mag wel.

Hoe vaak mislukt abortuspil?

Bij behandelingen met de abortuspil is bij 1% tot 4% van de behandelingen die zwangerschap toch niet beëindigd, ook wel een mislukte abortus genoemd. De kans is dus klein dat de abortus niet gelukt is.

Wat is de grootste reden voor abortus?

Er zijn verschillende redenen om voor abortus te kiezen, uiteenlopend van het ontbreken van een kinderwens en een onstabiele relatie tot de gezondheid van de moeder of van het kindje. De redenen zijn altijd van persoonlijke aard en verschillen per persoon.

Hoe help je iemand na abortus?

Wees daarom niet oordelend en probeer vooral te luisteren en er te zijn voor je vriendin of familielid. Het belangrijkste is dat je er voor die persoon bent, ook na de abortus. Laat haar d'r verhaal doen en haar gevoelens delen. Als je wel je mening wil delen, vraag dan eerst of diegene jouw mening wil horen.

Wie pleegt abortus?

Daling afbreking tienerzwangerschappen stopt

2.383 abortussen vonden in 2021 plaats bij vrouwen tot 20 jaar. Dat is 7,7% van alle afbrekingen. Onder vrouwen tot 15 jaar vond een toename van het aantal zwangerschapsafbrekingen plaats van 58 in 2020 naar 101 in 2021.

Heb je pijn na een abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.

Hoe ga je om met spijt na abortus?

Als je spijt hebt over je abortus, heb je vermoedelijk het gevoel dat een andere keuze beter was geweest.
...
Het is belangrijk om uit te zoeken welke vorm(en) van spijt je voelt:
  1. spijt van de keuze,
  2. spijt van de wijze waarop je besluitvorming verliep,
  3. en/of spijt van te hebben moeten kiezen.

Hoe laat mag je abortus plegen?

Een abortus mag tot de 24e week van de zwangerschap. Artsen gaan in de praktijk uit van 22 weken. Daarna kan een abortus alleen om zeer zwaarwegende medische redenen.

Wat mag je niet na de abortuspil?

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

Is een curettage pijnlijk?

Omdat met name het oprekken van de baarmoedermond erg gevoelig kan zijn, is een verdoving bij een curettage noodzakelijk. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt de ingreep onder regionale verdoving (een ruggenprik) gedaan.

Hoe lang pijn na abortuspil?

Herstel na abortuspil

Sommige vrouwen ervaren buikkrampen en bloedingen, vergelijkbaar met een menstruatie, gedurende enkele dagen tot weken na de abortus. Het is belangrijk om te weten dat het vrij normaal is om bloedingen en krampen te hebben na een abortus.

Hoe lang duurt een abortuspil?

De zwangerschap stoppen kan:
  • tot 9 weken zwangerschap: met de abortuspil of met wegzuigen.
  • tussen 9 en 22 weken: met wegzuigen.

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.

Hoe vruchtbaar ben je na een abortus?

Na een abortus ben je meteen weer vruchtbaar. Om een nieuwe ongeplande of ongewenste zwangerschap te vermijden is het dus best dat je meteen weer voorbehoedsmiddelen gebruikt. Let wel: de meeste abortuscentra raden aan om de eerste 2 weken na een abortus geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Hoe voelt een abortus?

Sommige vrouwen voelen amper dat hun baarmoeder samentrekt, anderen voelen lichte krampen, weer anderen hebben felle buikpijn. Net als bij een zuigcurettage kan pijnmedicatie worden gegeven.

Wat moet je meenemen voor een abortus?

Een geldig legitimatiebewijs (dat kan een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn) De verwijsbrief van uw huisarts (indien de zwangerschap meer dan 49 dagen gevorderd is) Echogegevens en een kaartje met uw bloedgroep wanneer u dat heeft. Een actueel medicatie overzicht indien aanwezig.

Wat moet je meenemen naar abortus?

Wat moet ik meenemen naar de kliniek?
  • Een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbe.
  • Je verzekeringspas of polisblad nodig. ...
  • Een nachthemd of lang T-shirt.
  • Een badjas.
  • Slippers of sokken.
  • 1 extra onderbroek (géén string)
  • Maandverband (géén tampons)
  • Indien mogelijk jouw bloedgroep kaart.

Volgende artikel
Wat is een groene heks?