Doctor explains SIGNS AND SYMPTOMS OF CERVICAL CANCER | Plus 3 tips for prevention

Kun je baarmoederhalskanker hebben zonder HPV?

Gevraagd door: Mohamed Schipper LLB  |  Laatste update: 9 januari 2024
Score: 4.3/5 (55 stemmen)

Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Kan je een pap hebben zonder HPV?

De cellen zijn normaal

Een normale uitslag is Pap 1. Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.

Is baarmoederhalskanker altijd HPV?

Ook al heeft bijna iedereen een keer HPV (humaan papillomavirus), maar weinig mensen krijgen baarmoederhalskanker. Meestal ruimt het lichaam HPV binnen 2 jaar zelf op. De kans dat HPV zorgt voor baarmoederhalskanker is minder dan 1%.

Kun je pap 2 hebben zonder HPV?

HPV negatief maar toch een Pap 2 bij uitstrijkje

De kans dat je baarmoederhalskanker ontwikkelt zonder een HPV-infectie is ontzettend klein. Maar je hoort het al, die kans is niet nul. Zo kan er baarmoederhalskanker voorkomen in je familie, waardoor je met of zonder HPV al een hoger risico loopt.

Wat betekent geen HPV?

Uitslag: Geen HPV Meer informatie

Er is geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden. Dit betekent dat u een laag risico heeft op baarmoederhalskanker. Er is geen verder onderzoek nodig.

39 gerelateerde vragen gevonden

Heb je altijd HPV?

Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen.

Heb je HPV voor altijd?

Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan. Ongeveer dertien hoog-risico typen HPV kunnen kanker veroorzaken.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Kun je Pap 3 hebben zonder HPV?

Als men in het uitstrijkje wel HPV vindt, maar geen afwijkende cellen, dan nodigt men u voor de zekerheid 6 maanden later uit voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts. Als er in het uitstrijkje geen HPV wordt gevonden maar er is wel een Pap 2 of Pap 3a dan volgt er ook een controle uitstrijkje na 6 maanden.

Hoe baarmoederhalskanker ontdekt?

Het echo-apparaatje is een soort staafje. Op een beeldscherm kan de gynaecoloog uw baarmoederhals, baarmoeder en eierstokken bekijken. De gynaecoloog kan meten hoe groot het gezwel is. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Wat wijst op baarmoederhalskanker?

De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld wanneer kankercellen in de baarmoederhals worden aangetroffen. Het uitstrijkje (Pap-test) is een test om vrouwen te onderzoeken op baarmoederhalskanker. Bij deze test worden cellen van de baarmoedermond afgeschraapt en onder de microscoop onderzocht op afwijkende cellen.

Hoeveel procent baarmoederhalskanker door HPV?

Zonder het bevolkingsonderzoek zouden er geen 200 mensen per jaar overlijden maar 500. Ook al heeft bijna iedereen een keer HPV (humaan papillomavirus), maar weinig mensen krijgen baarmoederhalskanker. Meestal ruimt het lichaam HPV binnen 2 jaar zelf op. De kans dat HPV zorgt voor baarmoederhalskanker is minder dan 1%.

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. De kans op baarmoederhalskanker is heel klein. Minder dan 1% van de vrouwen met een HPV-infectie krijgt uiteindelijk baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

Hoe weet je dat je geen HPV meer hebt?

Het controle-uitstrijkje wordt onderzocht op afwijkende cellen. Hierdoor weten we of de licht afwijkende cellen in uw baarmoederhals zijn opgeruimd door het lichaam, of dat toch verder onderzoek nodig is. Het controle-uitstrijkje wordt dan niet meer getest op HPV. De kans is namelijk groot dat u nog steeds HPV heeft.

Hoe lang kun je drager zijn van HPV?

HPV kan de cellen in je baarmoederhals, geslachtsorganen of mond- en keelholte besmetten. Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op.

Kan pap 3a kanker zijn?

Bij de helft van de vrouwen met een Pap-uitslag tot en met 3a wordt in het weefsel geen voorstadium van baarmoederhalskanker gevonden. Soms blijkt het een irritatie van de baarmoederhals te zijn, veroorzaakt door een schimmelinfectie of -als je ook last hebt van bloedverlies na het vrijen - chlamydia.

Wat als er HPV is gevonden?

Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Kan je ook HPV krijgen zonder seks?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Waar heb je pijn als je baarmoederhalskanker hebt?

Baarmoederhalskanker zaait voornamelijk uit via de lymfeklieren. Rugpijn kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid tot buiten de baarmoederhals. Pijn bij het plassen of urineverlies via de vagina kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid naar de blaas.

Kun je baarmoederhalskanker in bloed zien?

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek.

Hoe vaak leidt HPV tot kanker?

Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen. Bij vrouwen kan een vaccinatie tenminste 74% van kanker door HPV voorkomen en bij mannen is dat 81%.

Kan een soa baarmoederhalskanker veroorzaken?

De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker in vagina, schaamlippen, anus, aan de penis, in de mond- en keelholte. De klachten kunnen uiteenlopen van een branderig gevoel tot bloedingen, pijn en afwijkingen aan anus, penis, schaamlippen en in de mond- en keelholte.

Kun je ook HPV krijgen met vaste partner?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Vorige artikel
Wat voel je van indalen?