Mohammed werkt 6 dagen per week in een fabriek

Hoe heet de man die een wet tegen kinderarbeid maakte?

Gevraagd door: Jill Douglas tot Springwoodpark M  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (28 stemmen)

Dit is Samuel van Houten. Vanaf 1864 is hij lid van de Tweede Kamer. Hij vindt dat er een eind moet komen aan kinderarbeid. In 1874 wordt zijn wet tegen kinderarbeid aangenomen.

Hoe heet de wet tegen kinderarbeid in Nederland?

In Nederland zijn er gelukkig wetten waardoor kinderen goed beschermd zijn tegen kinderarbeid. Een belangrijke wet is de 'kinderwet' uit 1874. In die tijd werkten veel kinderen in Nederland. Ook in fabrieken.

Wat zijn de oplossingen voor kinderarbeid?

Voor moeders zijn spaar- en leengroepen opgericht. Zo kunnen ouders beter voorzien in onderwijs, voeding en gezondheidszorg, zodat kinderen minder risico lopen om uit hun vertrouwde omgeving te (moeten) vertrekken.

Welke vormen van kinderarbeid zijn er?

Vormen van kinderarbeid
  • - Textiel: kinderen hebben kleinere handen en kunnen dus secuurder werken. Denk aan Naaien, borduren, weven, klossen.
  • - Industrie: veel kinderen werken in de tapijtindustrie. Ze moeten tapijten knopen. ...
  • - Dienstverlening: dit zie je vooral in de stad. ...
  • - Huishouding: dit zijn bijna altijd meisjes.

Welke organisaties zijn er tegen kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

45 gerelateerde vragen gevonden

Waar is de meeste kinderarbeid?

In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw.

Wat wordt er wereldwijd gedaan tegen kinderarbeid?

Als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld zet Save the Children zich onvoorwaardelijk in om het probleem van kinderarbeid aan te pakken. Daarvoor bestaat geen hapklare oplossing. Maar we kunnen wel belangrijke stappen zetten om de situatie van kinderen op dit gebied te verbeteren.

Wat voor kinderarbeid was er vroeger?

Vroeger waren de mensen erg arm. En daarom werden ook de kinderen naar de fabriek gestuurd om geld te verdienen. Kinderen moesten 6 of 7 dagen in de week iedere dag van 9 tot 16 uur werken voor soms maar 10 cent per dag. In 1860 werkten een half miljoen Nederlandse kinderen in fabrieken.

Welke winkels maken gebruik van kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Wat is het loon van kinderarbeid?

Twaalf of vijftien uur per dag werken was heel gewoon, en vrije dagen bestonden nauwelijks. Het loon dat de kinderen verdienden, bedroeg ongeveer 50 tot 70 cent per week, dat in zijn geheel moest worden bijgedragen aan het huishouden van het gezin. Alleen een brood kon in die tijd al 70 cent kosten.

Wat wordt er tegen kinderarbeid in India gedaan?

De wet erkent voor het eerst dat vijftien- tot achttienjarigen ook kinderen zijn, maar kinderarbeid in die leeftijdsgroep is alleen verboden als het om gevaarlijk werk gaat. De wet staat ook werk binnen de familie toe. Deze uitzonderingen maken ruimte voor uitbuiting.

Wat zijn de voordelen van kinderarbeid?

'Voordelen' van kinderarbeid zijn er wellicht op de korte termijn (snel geld verdienen met laagbetaalde krachten), maar uiteindelijk houdt de praktijk armoede slechts in stand. Kinderen die werken krijgen geen kans om naar school te gaan en dus geen kans op een betere toekomst.

Wat zegt de wet over kinderarbeid?

Artikel 32 - Het verbod van kinderarbeid en de bescherming van jongeren op het werk. Kinderarbeid is verboden. De minimumleeftijd voor toelating tot het arbeidsproces mag niet lager zijn dan de leeftijd waarop de leerplicht ophoudt, onverminderd voor jongeren gunstiger regels en behoudens beperkte afwijkingen.

Hoe keken de fabriekseigenaren naar kinderarbeid?

De fabriek uit, de school in. Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar.

Welke winkels maken geen gebruik van kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Doet H&M aan kinderarbeid?

We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.

Doet Zara aan kinderarbeid?

Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Waarom was kinderarbeid vroeger normaal?

In de negentiende eeuw groeit de industrie hard in Nederland. Fabriekseigenaren maken gebruik van kinderarbeid omdat kinderen weinig kosten. Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden.

Is kinderarbeid verboden in de hele wereld?

Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Hierbij ging het om arbeid dat als 'schadelijk of ongezond' wordt gezien.

Hoeveel kinderarbeid is er in de wereld?

Wereldwijd werken er 160 miljoen kinderen, blijkt uit onderzoek van UNICEF en International Labour Organization (ILO).

Waar speelt kinderarbeid zich af?

Kinderarbeid komt het meest in Azië voor, met name in India. De diverse schattingen lopen uiteen: maar waarschijnlijk zo'n 50 miljoen kinderen in dit land worden gedwongen te werken. Ook in Afrika en Zuid-Amerika is sprake van veel kinderarbeid.

Waar is kinderarbeid begonnen?

Verspreiding. Kinderarbeid komt met name voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Kinderen worden niet alleen in de landbouw en familiebedrijven ingezet, maar ook als goedkope arbeidskrachten in fabrieken en weverijen. Het verschil tussen kinderarbeid en kinderslavernij is niet altijd duidelijk.

Is er nog kinderarbeid in België?

In België bestaat er al sinds 1889 een wet op kinderarbeid, die in de loop der jaren werd aangepast. Als basisprincipe is het in België verboden om kinderen arbeid te laten verrichten. Concreet gaat het om kinderen jonger dan 15 jaar die nog voltijds leerplichtig zijn.

Waarom is er nog steeds kinderarbeid?

Waarom moeten kinderen werken? Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen.

Waarom was er kinderarbeid in Nederland?

Kinderarbeid komt overal ter wereld voor. Tot aan de 19e eeuw was kinderarbeid in Nederland heel gewoon. Veel kinderen moesten werken, omdat het gezin anders te weinig geld verdiende om eten, drinken, kleding en onderdak te kunnen betalen. Vroeger dachten de mensen dat het geen kwaad kon om de kinderen te laten werken.

Volgende artikel
Waar steken bij miskraam?