Bekkenbodem Wat is een verzakking

Hoe merk je verzakking na bevalling?

Gevraagd door: Thomas de Bruijn  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (34 stemmen)

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Kan je zelf voelen of je een verzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe lang na bevalling verzakking?

Uiteindelijk duurt het herstel van de bekkenbodem minimaal een half jaar. Na de bevalling kan de ontlasting ook leiden tot een verzakking. Na de bevalling moet de ontlasting weer op gang komen. Wanneer dit lang op zich laat wachten, kan het zijn dat je zo hard moet persen dat er een verzakking ontstaat.

Hoe herken je een verzakking?

Als uw baarmoeder is verwijderd, kunnen de top van de vagina en de dunne darm verzakken. Hierbij keert de vagina zich 'binnenste buiten'. De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.

Hoeveel vrouwen hebben verzakking na bevalling?

Bij 40 tot 60 procent van de vrouwen is er sprake van een verzakking na de geboorte. Inge Hemel meldt wel dat iedere vrouw na het bevallen last heeft van speling in het steunweefsel, alleen bij sommige vrouwen houdt dit na het ontzwangeren nog aan en dan is er sprake van een verzakking.

37 gerelateerde vragen gevonden

Kan een verzakking vanzelf overgaan?

Een verzakking verdwijnt niet door bekkenfysiotherapie, maar de oefeningen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen bij een lichte of matige verzakking. U leert de bekkenbodemspieren beter beheersen, zodat zij de druk van de verzakte organen beter kunnen opvangen als u beweegt of hoest.

Wat mag je niet doen als je een verzakking hebt?

Niet alleen bij zwaar werk ontstaat er buikdrukverhoging, maar bij veel van onze dagelijkse activiteiten zoals inademen, de adem vast zetten, bukken, knielen, hurken, kracht zetten, persen, snuiten, niezen, hoesten, lachen, afzetten, lopen, joggen en springen. Vaak doe je een paar dingen tegelijk.

Kun je seks hebben met een verzakking?

Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.

Hoe wordt een verzakking verholpen?

De gynaecoloog maakt een sneetje in de vaginawand aan de achterzijde en maakt de baarmoeder of vaginatop vast aan een stevige band (ligamentum sacrospinale) in het kleine bekken, waardoor de verzakking verholpen is. De baarmoeder wordt zo 'opgehangen' in vrijwel de oorspronkelijke positie.

Welke oefeningen moet je doen bij een verzakking?

Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.

Heb je buikpijn bij een verzakking?

Mogelijk zijn deze klachten voor u herkenbaar:

Heeft u vaak buikpijn, last van een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of een druk op uw vagina? Sommige vrouwen spreken over bal gevoel in de vagina. De verzakking kan zichtbaar zijn in de vagina. Deze klachten nemen vaak toe in de loop van de dag en bij zwaar tillen.

Welke leeftijd een verzakking?

Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.

Hoe lang duurt herstel verzakking?

Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen. Het is erg moeilijk om algemene leefregels te geven die gelden voor iedereen maar globaal mag u de eerste 2 weken na de operatie zo goed als niets doen.

Kan je moe zijn van een verzakking?

Klachten. De symptomen van een verzakking zijn afhankelijk van het orgaan dat is verzakt. Vaak geeft een verzakking het gevoel dat er 'iets uit de vagina stulpt'. Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt.

Hoe ziet een verzakking van de blaas eruit?

Een verzakking van de blaas herkent u in sommige gevallen aan een 'bolletje' die uit de vagina steekt. Het is ook mogelijk om een verzakking te hebben aan de blaas, zonder dat er een uitstulping is. U kunt bijvoorbeeld last hebben van urineverlies, of vaker naar de wc moeten dan normaal.

Hoe krijgt een vrouw een verzakking?

De baarmoeder is opgehangen aan een paar banden. Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen.

Waar rugpijn bij verzakking?

Normaal worden uw buikorganen 'gedragen' door uw bekkenbodemspieren en steunweefsel, de bodem van uw buik. Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina).

Hoe kan je een verzakking krijgen?

Een verzakking komt voor als de bekkenbodem verzwakt is en niet meer goed werkt. Sommige vrouwen hebben aanleg voor een zwakkere bekkenbodem. De bekkenbodem kan ook verzwakken door een bevalling, zware lichamelijke inspanning, veroudering en de hormoonhuishouding rond de overgang.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Hoe train je bekkenbodemspieren na bevalling?

Maak een rustige intrekbeweging vanuit de anus en de vagina naar de plasbuis en concentreer je daarna op het ontspannen van de spieren. Adem door tijdens oefenen. Trek de bekkenbodem opbouwend in kracht, 3 tot 12 seconden aan. Train 2x per dag in zit, lig en stand met 5 tot 10 herhalingen.

Hoe weet je of je bekkenbodem gespannen is?

Klachten bij een overactieve bekkenbodem

Voorbeelden van klachten die ontstaan bij een overactieve bekkenbodem: Pijn in de onderbuik, lage rug en rond de geslachtsorganen. Pijn hogerop in de buik of rug. Moeite met een rustige en diepe ademhaling.

Wat is een verzakking precies?

Wat is een verzakking? Als u een verzakking heeft, zijn de bekkenbodemspieren uitgerekt of beschadigd. Dan kan de blaas, het uiteinde van de dikke darm (het rectum) of de baarmoeder door de vagina naar beneden zakken en zelfs uitpuilen. De verzakking van deze organen komen vaak tegelijkertijd voor.

Wat is slecht voor je bekkenbodem?

Door niezen, tillen of snel opstaan, ontstaat er plots veel druk in de buikholte en daarmee op de blaas. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed hun werk doen, kan het zijn dat je door deze plotselinge druk ongewenst urine verliest. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij dit soort klachten.

Hoe voelt het als je last hebt van je bekken?

Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.

Hoe snel herstelt bekkenbodem na bevalling?

neem de tijd om te plassen, ga goed rechtop zitten en plas helemaal uit zonder te persen of de plas te onderbreken. vanaf de 4e dag na de bevalling mag je beginnen met oefeningen voor de bekkenbodem. Zie hiervoor “bekkenoefeningen na de bevalling”. Blijf deze doen en bouw de oefeningen geleidelijk uit.