How to use Folic Acid - Side effects, Dose, Use, Safety - Doctor Explains

Kan te lang foliumzuur slikken kwaad?

Gevraagd door: ing. Cornelis van Vliet D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (29 stemmen)

Het voedingssupplement verkleint namelijk de kans op allerlei geboorteafwijkingen. Maar volgens nieuw onderzoek brengt het te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind met zich mee. Dat zegt biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven.

Hoe lang mag je foliumzuur innemen?

je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Kun je te lang foliumzuur slikken?

"Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is het volgens de onderzoekster niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. "Dat hoeft alleen als er tekorten zijn.

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Wat zijn bijwerkingen van foliumzuur?

Foliumzuur is ook aanwezig in ons dagelijkse voedsel en veroorzaakt daarom zelden bijwerkingen. Bij minder dan één op de duizend patiënten ontstaat koorts of overgevoeligheid met huiduitslag. Zeer zelden treden maagdarmklachten op.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel foliumzuur is teveel?

Natuurlijk foliumzuur moet door je lichaam worden 'vrijgemaakt' uit je voeding, terwijl je lichaam bij synthetisch foliumzuur niets hoeft te doen om het te krijgen. De bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 1.000 mcg, wat ruim 3 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is.

Wat gebeurt er als je geen foliumzuur slikt?

Wat als je geen foliumzuur hebt geslikt? Als je onverwacht zwanger bent, heb je waarschijnlijk nog geen extra foliumzuur ingenomen. Geen paniek! De kans is klein dat je baby er een afwijking aan overhoudt.

Hoe lang foliumzuur slikken bij zwangerschap?

Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.

Waarom foliumzuur tot 10 weken?

Foliumzuur is erg belangrijk voor je ongeboren kindje. Door het slikken van foliumzuur heeft je kindje minder kans op aandoeningen van het zenuwstelsel. De bekendste aandoeningen zijn een open ruggetje, hazenlip en een open gehemelte.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Kan je foliumzuur slikken als je niet zwanger bent?

Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in (groene) groenten, fruit, zuivel, vlees en volkorenproducten.

Wat voel je bij tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Kan foliumzuur miskraam voorkomen?

Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.

Hoeveel foliumzuur maximaal zwangerschap?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Kun je met foliumzuur sneller zwanger worden?

Slik foliumzuur

Je wordt hier niet sneller zwanger van, maar foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Is vitamine B12 hetzelfde als foliumzuur?

Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.

Wat doet foliumzuur bij vrouwen?

Foliumzuur is een vitamine die nodig is voor de groei en goede werking van je lichaam. Verder is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Welke vitamine vermijden tijdens zwangerschap?

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.

Hoe lang foliumzuur suppletie?

Vruchtbare vrouwen. 0,4–0,5 mg per dag vanaf ten minste 4 weken vóór tot ten minste 8 weken ná de conceptie. Bij vrouwen met een vastgestelde foliumzuurdeficiëntie: 5 mg tot aan de geboorte van het kind.

Hoe ontstaat een tekort aan foliumzuur?

Foliumzuurtekort ontstaat vooral als iemand te weinig foliumzuur via de voeding binnenkrijgt. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede. Ook kunnen er afwijkingen in het beenmerg ontstaan. Door een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan de aanleg van het zenuwstelsel verstoord worden.

Wat doet foliumzuur voor je huid?

WAT IS FOLIUMZUUR EN IS HET GOED VOOR DE HUID? Foliumzuur ondersteunt de algemene celfunctie, celgroei en de ontwikkeling van nieuwe cellen en helpt tekenen van veroudering te verminderen. Foliumzuur hydrateert ook de huid, beschermt haar tegen de zon en kan helpen voorkomen dat acne ontstaat.

Waar zit de meeste foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Vorige artikel
Wat drinken om aan te sterken?
Volgende artikel
Wat is slaapapneu bij kind?