Risks and benefits of VBAC and planned caesarean section

Kan je voor keizersnede kiezen?

Gevraagd door: Benthe van der Heyden Msc  |  Laatste update: 19 januari 2024
Score: 4.5/5 (23 stemmen)

Een keizersnede is nodig als een gewone vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling.

Kun je kiezen voor een keizersnede?

Kan ik zelf beslissen of ik via een keizersnede wil bevallen? Elke vrouw kan zelf beslissen wat voor bevalling ze wil.

Hoeveel vrouwen overlijden tijdens keizersnede?

Risico is nog steeds heel laag

En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.

Wat is beter keizersnede of natuurlijke bevalling?

Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) weinig voor. Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder.

Hoe duur is een keizersnede?

De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling

Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.

35 gerelateerde vragen gevonden

Is een keizersnede pijnlijk?

En al tijdens de operatie kun je jouw baby zien, horen en aanraken. Je hebt tijdens de operatie geen pijn. Soms voel je wel dat er getrokken wordt of op je buik wordt geduwd. Heel soms komt de verdoving iets hoger dan alleen je onderlichaam.

Hoe snel mag je naar huis na keizersnede?

Wanneer mag u naar huis? Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis.

Hoe vaak gaat keizersnede fout?

Er is vrijwel geen kans op het opengaan van het litteken in de baarmoeder: 0.1%. Uitkomsten voor moeder en kind zijn beter na een geplande keizersnede dan na een (spoed) keizersnede tijdens een poging om vaginaal te bevallen.

Hoe kom je van buik af na keizersnede?

Aan de overhangende buik die zo na een keizersnede ontstaat, is waarschijnlijk niet zo heel veel te doen. Een juiste voeding om af te vallen, buikspieroefeningen of sproten kunnen iets helpen. Laat je eerst goed informeren door de huisarts.

Waarom 1 jaar wachten na keizersnede?

15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen.

Wat zijn de nadelen van een keizersnede?

Wat zijn de nadelen van een keizersnede?
  • U heeft een grotere kans op: ontsteking van de wond. ...
  • U kunt problemen krijgen door de verdoving.
  • U kunt problemen krijgen bij het herstellen na een keizersnede.
  • Er zijn risico's als u later weer zwanger wordt.
  • Er is een risico dat de ademhaling bij de baby moeilijker op gang komt.

Wat kan er fout gaan bij keizersnede?

Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.

Kun je een keizersnede eisen?

Een keizersnede is nodig als een gewone vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling.

Wat zijn redenen voor keizersnede?

Voorbeelden van redenen om een geplande keizersnede uit te voeren, zijn: Het bekken is te smal voor het hoofdje van de baby. Bij een stuitligging van de baby (dat wil zeggen dat de baby niet, zoals het hoort, met zijn hoofdje naar beneden ligt). Als de zwangere al meerdere keren eerder een keizersnede heeft gehad.

Hoe lang moet je in een ziekenhuis blijven na keizersnede?

Je blijft 36 uur in het ziekenhuis na een keizersnede. De kraamzorgorganisatie die je zelf geregeld hebt, wordt door jouzelf of je partner telefonisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kind. De verpleegkundige van de afdeling zal je zeggen wanneer het een goed moment is om de kraamzorg te bellen.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt een keizersnede?

Iedere bevalling kan alsnog eindigen in een keizersnede. De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo'n 75 procent. In Nederland bevalt 82% van alle vrouwen vaginaal. 18% van de bevallingen eindigt in een keizersnede.

Hoe poepen na een keizersnede?

Na een keizersnede kan je wond gevoelig zijn als je naar het toilet gaat. Het kan geen kwaad voor je hechtingen, ook beschadig je niets van binnen. Wanneer je aandrang voelt, stel de stoelgang dan niet uit. Ga rustig op het toilet zitten en neem je tijd.

Hoe lang mag je geen traplopen na keizersnede?

1-2 weken: Lichte huishoudelijke taken

Even snel traplopen om iets te pakken lijkt een kleinigheid, maar geeft druk op de wond en de hechtingen. Wees er voorzichtig mee. Sporten in de eerste zes weken na een keizersnede is niet aan te raden. Daarna bouw je het rustig weer op.

Hoe ziet je buik eruit na een keizersnede?

Als je buik hangt over het litteken van je keizersnede

Boven het litteken van de keizersnede kan een verdikking ontstaan. Dit laagje vet kan ook over het litteken heen gaan hangen, als een soort flapje. Alle vrouwen moeten ontzwangeren na hun bevalling, wat onder meer betekent dat de buik weer platter wordt.

Hoe lang dikke buik na keizersnede?

Tot je je volledig weer de oude voelt kan wel een jaar duren. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.

Hoeveel dagen opname na keizersnede?

Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.

Hoe lang duurt een keizersnede?

De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.

Wat voel je tijdens een keizersnede?

Meestal wordt een keizersnede uitgevoerd met plaatselijke verdoving via een ruggenprik (spinale verdoving). Je blijft dan wakker, maar je voelt geen pijn meer in je onderlichaam. Wel voel je dat er wordt geduwd en getrokken.

Hoeveel uren kraamzorg na keizersnede?

Normaal gesproken is de kraamzorg er voor 8 dagen gerekend vanaf de geboorte. Elke nacht doorgebracht in het ziekenhuis wordt in mindering gebracht op het totaal aantal dagen. Met een medische indicatie kan de zorg worden verlengd tot 10 dagen.

Hoe lang niet eten na keizersnede?

Na 1-2 dagen beginnen de darmen weer te werken. De buik is dan nog opgezet en je kunt pijnlijke krampen hebben. Na de operatie mag je weer gewoon eten en drinken. Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.

Vorige artikel
Welke verzekering vergoed NIPT?
Volgende artikel
Wat is Bronde hair?