Maak kennis met de Maxi-Cosi e-Safety: Voor intelligente autostoeltjes

Waarom Maxi-Cosi niet voorin?

Gevraagd door: mr. Johannes Visser  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (40 stemmen)

Een kind jonger dan 12 jaar mag nooit op een stoel met een passagiersairbag zitten. Plaats een autostoeltje alleen op de bijrijdersstoel als het echt niet anders kan, ook om te voorkomen dat de bestuurder wordt afgeleid en omdat zich aan deze kant vaker botsingen voordoen.

Hoe moet Maxi-Cosi in auto voorin?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.

Waarom baby tegen rijrichting?

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.

Hoe lang moet een baby achterwaarts vervoeren?

Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is. Bij autostoeltjes die voldoen aan de oude regels (R44), kun je je kind achteruit vervoeren tot een gewicht van 13 kg.

Hoe oud moet je zijn voor voorin te zitten?

Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft.

31 gerelateerde vragen gevonden

Kan Isofix voorin?

Nieuwe norm: R129 i-Size met ISOFIX

Ook mogen kinderen alléén nog achterstevoren in een kinderzitje voorin de auto worden vervoerd mits de airbag van de bijrijdersstoel wordt uitgeschakeld.

Hoe lang mag een kind in de Maxi-Cosi?

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd autostoeltje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een R129/i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.

Hoelang mag een baby achter elkaar in een Maxi-Cosi liggen en waarom is dat?

Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.

Is achterwaarts vervoeren verplicht?

In Nederland moet je je kind, volgens de nieuwste i-Size veiligheidsregels achterwaarts in de autostoel zetten tot hij of zij 15 maanden oud is. Dat betekent dat je hem of haar tegen de rijrichting in vervoert. Je kind kijkt dus naar achteren.

Hoe vervoer je een pasgeboren baby in de auto?

Het wordt aangeraden om je baby in zijn autostoeltje op de achterbank te vervoeren. Die plek is veiliger dan voorin. Babystoeltjes mogen eventueel voorin op de passagiersstoel worden geplaatst, op voorwaarde dat de airbag op die plek is uitgeschakeld. .

Waarom geen zijligging baby?

Buikligging en zijligging

Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.

Heeft het dragen van een baby voor en nadelen?

Onderzoek heeft aangetoond dat baby's die regelmatig gedragen worden, minder vaak huilen en minder vaak last hebben van krampjes en reflux dan baby's die niet vaak gedragen worden. Ook voor vaders is babydragen erg leuk! Door je kindje veel te dragen, leer je je kindje goed kennen en bouw je een hechte band op.

Waar moet baby zitten in auto?

Plaats de baby op de stoel achter de bijrijder. Plaats de peuter op de stoel achter de bestuurder. Plaats je kind van 4 jaar op de stoel van de bijrijder (met uitgeschakelde airbag en met de stoel zo ver mogelijk naar achteren). Plaats alle kinderen in de juiste stoeltjes.

Welke autostoel mag voorin?

Voorwaartse kinderstoel

Kinderen in een voorwaarts gerichte kinderstoel mogen voorin de auto zitten, ook als op die plek een airbag is ingeschakeld. Wij adviseren in verband met de airbag wel om de passagiersstoel in dat geval zo ver mogelijk naar achteren te zetten.

Is een Isofix verplicht?

Bijna alle auto's na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

Kan Isofix ook met gordel?

Bijna alle autostoeltjes met Isofix kun je ook met de autogordel bevestigen in plaats van met de Isofix-bevestigingspunten. Zo kun je deze autostoeltjes bevestigen in alle auto's. Dit kan handig zijn als je het autostoeltje bijvoorbeeld in een tweede auto wilt gebruiken die geen Isofix-bevestigingspunten heeft.

Kan een Maxi-Cosi in de auto?

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

In combinatie met de 3WayFix of FamilyFix One i-Size base is de Pebble Pro snel en eenvoudig in je auto te bevestigen. Deze autostoel heeft de testscore “goed” behaald in de autostoeltjestest 2019 van ANWB.

Waarom airbag uit bij kind voorin?

Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.

Hoe baby onderweg laten slapen?

Plan de rit zoveel mogelijk om de slaapjes heen. Ga bijvoorbeeld op stap als je kindje net goed geslapen heeft, dan is de kans klein dat hij/zij in de auto in slaap valt. Hiermee voorkom je een hazenslaapje onderweg. In sommige gevallen lukt het een kindje juist beter om in de auto te slapen dan in bed.

Waar mag de Maxi-Cosi in de auto?

Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.

Hoe weet je of Maxi-Cosi nog goed is?

Je kunt het zitje goed nakijken op breuken en haarscheurtjes, maar een veiligheidsgarantie heb je niet. Zit er een oranje keurmerklabel op het stoeltje? Zonder keurmerk kun je niet zien of het zitje aan de minimumeisen voldoet. Op het keurmerklabel moet het nummer ECE-R 44/03, ECE-R 44/04 of i-Size (UN R129) staan.

Hoelang blijft een Maxi-Cosi goed?

Na 5 jaar is volgens de fabrikant het stoeltje niet veilig meer en moet er een nieuwe gekocht worden.

Kunnen alle Maxi-Cosi op Isofix?

Er zijn verschillende Isofix bases verkrijgbaar. Niet ieder Maxi-Cosi autostoeltje past op iedere Maxi-Cosi Isofix base, dus let daar goed op bij de aanschaf.

Wat kost het om Isofix inbouwen?

Afhankelijk van de dealer betaal je ongeveer 150 a 200 Euro voor beide zitplaatsen achterin. De onderdelen zelf kosten pak m beet de helft. Kan je helaas niet helpen aan een artikelnummer, wel de bevestiging dat het kan.

Wie mag voorin zitten in de auto?

Vanaf welke hoogte mogen kinderen zonder kinderzitje voorin de auto komen? Kinderen groter dan 1,35 meter mogen voorin de auto zitten zonder kinderzitje. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten te allen tijde in een kinderzitje of stoelverhoger zitten. Voor-en achterin.