Examens en evaluatie | Studeren aan KU Leuven

Kan je tolereren in schakeljaar?

Gevraagd door: Fabian Brouwer  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (65 stemmen)

Wanneer je je vanaf academiejaar 2021-2022 in een schakelprogramma inschrijft, kan je gedurende het hele programma zelf toleranties inzetten.

Kan je tolereren in je eerste jaar?

Tolereren kan niet na de eerste examenkans. Het inzetten van een tolerantie is pas mogelijk na tweede zittijd, bij inschrijving voor het nieuwe academiejaar. Dit betekent niet dat je elk tekort opnieuw moet afleggen tijdens de herexamens. De studieloopbaanbegeleider kan jou ondersteunen in het maken van keuzes.

Hoeveel studiepunten mag je tolereren per jaar?

De voorwaarden om te kunnen tolereren zijn:

Dat is voor de meeste studenten 18 studiepunten van de 180 in een bacheloropleiding. Eerstejaarsstudenten (en alle studenten die nog geen credits verwierven voor 60 studiepunten, vrijstellingen inbegrepen) mogen in dat jaar voor maximaal 12 studiepunten toleranties opnemen.

Kan je een 8 20 tolereren?

Indien je een 8 of 9 op 20 behaalt, kan je eventueel tolerantie inzetten.

Hoeveel vakken kan je tolereren per jaar?

In totaal breidt de 'tolerantieruimte' dus uit voor veel studenten: nu kan je 10% van je nog af te leggen studiepunten tolereren, dus 18 studiepunten voor een startende bachelorstudent. Daarvan kan je maar 12 studiepunten in je eerste jaar inzetten.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel vakken mag je buizen?

Het examenprogramma bestaat uit 12 vakken. Er zijn 7 B-vakken. U mag in totaal maximum 7 punten tekort hebben, en u moet voor minstens 4 B-vakken en alle A-vakken geslaagd zijn.

Wat als je voor 1 vak niet slaagt?

Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.

Is 10 20 geslaagd?

Codes en vermeldingen op de puntenlijst

G = Getolereerd maar géén creditbewijs. Dit betekent dat je minder dan 10/20 hebt behaald, maar dat dit tekort wordt getolereerd en dat je geslaagd bent voor dat deliberatiepakket.

Kan een 7 gedelibereerd worden?

Enkel de opleidingsonderdelen waarvoor je minstens een 8 of een 9 behaalde, kunnen gedelibereerd worden (of één opleidingsonderdeel waarvoor je een 7 behaalde), en dat voor maximaal 12 studiepunten in totaal.

Kan je een vak van 6 studiepunten tolereren?

Het tekort om te slagen voor 1 of 2 opleidingsonderdelen bedraagt maximaal 6 gewogen punten, waarbij de studiepunten als gewichten worden gehanteerd. Deze tolerantie geldt niet voor de masterproef en de verplichte stages.

Kan je nog studeren zonder studiepunten?

Als u geen leerkrediet meer hebt, heeft de universiteit of hogeschool het recht om u te weigeren of om verhoogd inschrijvingsgeld te vragen. Het leerkrediet werd ingevoerd in 2008. Studies die u daarvoor bent begonnen, tellen dan ook niet mee voor de stand van uw leerkrediet.

Wat als je een vak tolereert?

Een negatief gevolg van een tolerantie is dat je in een nieuwe opleiding geen vrijstellingen kan aanvragen op basis van je tolerantie, aangezien je niet slaagde voor het betreffende vak.

Hoe verlies je studiepunten?

Ben je niet geslaagd of zet je een tolerantie in, dan verlies je de studiepunten. Op die manier weerspiegelt het leerkrediet je studiesucces. Een te laag leerkrediet heeft dan ook invloed op het verdere verloop van je studieloopbaan. Met andere woorden: blijven studeren zonder resultaat te boeken, is niet mogelijk.

Kan je een 9 20 delibereren?

Het tekort wordt berekend door het tekort op het examencijfer voor het opleidingsonderdeel te vermenigvuldigen met de studiepunten die aan dat opleidingsonderdeel zijn toegekend. Concreet: een 9/20 kan gedelibereerd worden voor een vak van 6 studiepunten, niet voor een vak van 7 studiepunten.

Hoeveel studenten slagen in het eerste jaar?

Van de studenten die slagen na het eerste jaar, slaagde voor de invoering ongeveer 60% in eerste zit, nu 40%. 'Dat is ook logisch. Vroeger werden studenten na het eerste jaar gedelibereerd, nu moeten ze dat zelf doen.

Hoeveel keer mag je examen afleggen voor een vak?

Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt.

Kan je met 2 vijven slagen?

Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:

je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn; je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.

Hoeveel buizen mag je hebben bij examencommissie?

Voor B-vakken mag je enkele onvoldoendes hebben. We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben.

Wat als je geen 30 studiepunten haalt?

Indien je voor minder dan 50% van de opgenomen studiepunten credits behaalt, zal bij de eerstvolgende inschrijving voor dezelfde opleiding (ongeacht de taalvariant) een bindende voorwaarde worden opgelegd. De studievoortgang wordt afzonderlijk per opleiding berekend (bv. bachelor, master, schakelprogramma …).

Wat als je 2x zakt voor je examen?

Ben je twee keer achter elkaar gezakt voor je eindexamen op de middelbare school? Dan beslist de school wat er gaat gebeuren. Soms wordt besloten dat het beter is om naar een andere school te gaan. De wet verbindt in elk geval geen consequenties aan zo'n situatie, dus het is niet verplicht dat je van school af moet.

Kan je slagen met twee 5?

Toegestane uitzonderingen eindcijfers

Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.

Hoeveel mensen halen grote onderscheiding?

Met grote onderscheiding: op voorwaarde dat de student(e) 77 % of meer behaalt; Met de grootste onderscheiding: op voorwaarde dat de student(e) 85 % of meer behaalt; Met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury: op voorwaarde dat de student(e) 90% behaalt.

Wat is het moeilijkste examen vak?

Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis. Het examen Engels werd massaal als makkelijkste examen verkozen, maar ook wiskunde en Duits werden hier genoemd.

Is 50% een buis?

Je zet 5 buispunten in op Fysica (45+5 = 50%) en 1 buispunt op Informatica (49+1 = 50%).

Is het moeilijk om te slagen?

Het auto theorie-examen is geen makkelijk examen. Uit de praktijk blijkt dat ongeveer de helft de eerste keer slaagt voor het CBR theorie-examen (het CBR slagingspercentage voor het auto theorie-examen is: 44%.

Volgende artikel
Is je verjaardag een vrije dag?