Tube feeding at home (gravity method)

Kan je sondevoeding thuis krijgen?

Gevraagd door: ing. Nick Smits PhD  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.1/5 (29 stemmen)

U of uw partner/familielid kan de sondevoeding zelf toedienen. Als dit niet mogelijk is, kunt u hiervoor thuiszorg aanvragen.

Hoe werkt sondevoeding thuis?

Sondevoeding betekent dat je vloeibare voeding krijgt via een slangetje (sonde). Die sonde loopt meestal via de neus en de slokdarm in de maag. Sondevoeding is verrijkt met onder meer eiwitten, koolhydraten, vet, mineralen en vitamines.

Hoe lang kan iemand sondevoeding krijgen?

Een goede voedingstoestand is nodig om in goede conditie te blijven. ding nodig hebt kan enkele weken tot maanden zijn. Soms houdt u uw hele leven sondevoeding. Bespreek met uw arts of diëtist of u naast de sondevoeding mag eten en drinken.

Wie mag er sondevoeding toedienen?

Het inbrengen van een maagsonde en het geven van sondevoeding is een voorbehouden handeling. Dit betekent dat deze handeling in principe alleen door deskundigen - zoals een verpleegkundige - mag worden uitgevoerd. Maar: de verpleegkundige mag deze handeling aan u overdragen.

Hoe krijg je sondevoeding binnen?

Sondevoeding komt het lichaam binnen via een sonde. Dit is een buigzaam slangetje. Het uiteinde van de sonde komt in de maag of in de dunne darm te liggen. Aan het uiteinde van de slang zit een opening waardoor de voeding de maag of de dunne darm inloopt.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van sondevoeding?

Blog 'Complicaties bij het gebruik van sondevoeding: oorzaken én oplossingen'
  • Misselijkheid en braken.
  • Diarree.
  • Obstipatie.
  • Irritatie van neus, keel of slokdarm.
  • Klachten fistelkanaal.
  • Verstopte sonde.
  • Uitvallen van voedingssonde.

Kan je met sondevoeding ook nog normaal eten?

Er zijn verschillende soorten sondevoeding. Uw diëtist zorgt ervoor dat u de sondevoeding krijgt die u geeft wat u nodig heeft. De diëtist past de sondevoeding later ook weer aan als dat nodig is. Soms mag u naast de sondevoeding ook gewoon eten en drinken.

Hoe duur is sondevoeding?

Een patiënt die in het ziekenhuis sondevoeding krijgt, moet namelijk niets uit eigen zak betalen. Wanneer een patiënt echter thuis via een sonde wordt gevoed, kost hem dat dagelijks tussen de 11€ en 28€.

Kan je drinken met sondevoeding?

Gebruik van sondevoeding

Als de sonde alleen gebruikt wordt om vocht aan te vullen, wordt meestal drie tot vier keer per dag een hoeveelheid water gegeven van 250 tot 300 ml. Zolang het slikken veilig is, kunt u naast de sondevoeding nog eten of drinken wat u lekker vindt.

Wat mag je drinken bij sondevoeding?

Om te voorkomen dat de sonde verstopt raakt, is het goed om de sonde voor en na iedere voeding door te spuiten met minimaal 5 ml lauw water. Als je zowel overdag als 's nachts sondevoeding krijgt, spoel dan in ieder geval één keer per dag de sonde door met minimaal 5 ml lauw water.

Kan je leven op sondevoeding?

In sommige gevallen is sondevoeding levenslang nodig, maar gelukkig is het vaak slechts tijdelijk, of kan er gewoon bij worden gegeten en/of gedronken. “,,Eten is welzijn, geluk ervaren, genot. Je hebt geen honger als je op sondevoeding leeft, maar wél trek.

Hoe douchen met sondevoeding?

Tips douchen met sondevoeding

Vóórdat er gedoucht gaat worden is het belangrijk dat de pomp eerst uitgeschakeld en afgekoppeld wordt. Spoel de sonde door met lauwwarm water en sluit de sonde af met een afsluitdopje. Controleer of de neuspleister en neussonde nog op de juiste plaats zit.

Hoe lang na sondevoeding weer gewoon eten?

Gedurende de weken dat je drink- of sondevoeding gebruikt, hou je contact met de arts en diëtist hoe het met je gaat. Ook wordt gekeken of de voeding je darmen voldoende tot rust brengt of dat er toch medicijnen nodig zijn. Na 8 weken wordt bepaald of je weer mag beginnen met eten en drinken.

Hoe lang mag sondevoeding toegediend worden?

☞ Wanneer de sondevoeding continu wordt toegediend, moet het toedieningssysteem tot aan de sonde na maximaal 96 uur worden vervangen. ☞ De voeding via de sonde of de PEG-katheter wordt binnen 24 uur toegediend, hetgeen inhoudt dat de zak of fles met voeding niet langer dan 24 uur mag aanhangen.

Hoeveel sondevoeding per dag?

Bij toediening per portie (ook wel 'per bolus' genoemd), krijgt u op verschillende momenten per dag een bepaalde hoeveelheid sondevoeding. Dit kan bijvoorbeeld 6 tot 8 keer per dag zijn, waarbij er 250 - 300 ml sondevoeding wordt gegeven. Hierdoor kan er een normale maaltijdcyclus worden nagebootst.

Hoe lang kan een neusmaagsonde blijven zitten?

Wat is een neusmaagsonde? De neusmaagsonde is een dun buigzaam slangetje. Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.

Hoe vaak ontlasting bij sondevoeding?

Bij het overgaan op sondevoeding kan ontlasting er anders uit gaan zien. Het kan ook zijn dat de ontlasting minder frequent komt, bijvoorbeeld één tot twee keer per week. Door onvoldoende lichaamsbeweging, vochtopname en door sommige medicijnen wordt de kans op verstopping (obstipatie) vergroot.

Is sondevoeding goed voor je?

Door het gebruik van sondevoeding bent u in de meeste gevallen verzekerd dat u voldoende voeding binnen krijgt. Een goede voedingstoestand draagt bij aan uw conditie en weerstand maar ook aan het herstel na een behandeling. Uw arts of diëtist bepaalt welke sondevoeding, hoeveel en hoelang u sondevoeding moet gebruiken.

Waarom mag je sondevoeding niet schudden?

Wees voorzichtig met het schudden van sondevoeding. Door het schudden van een zak of fles ontstaan er luchtbelletjes in de voeding. Als je sondevoeding na het schudden direct op de voedingspomp aansluit, zal hij een alarm geven.

Kan je sondevoeding aanvragen?

Sondevoeding in de thuissituatie wordt in principe functiegericht aangevraagd. De diëtist geeft aan, aan welke eisen de voeding moet voldoen. Zoals de hoeveelheid eiwit, energie en het wel of niet bevatten van voedingsvezel. Het facilitair bedrijf bepaalt dan welke voeding wordt geleverd.

Waar kan ik sondevoeding kopen?

Bij PharmaMarket vind je zowel voor kinderen als volwassenen aangepaste sondevoeding die je thuis kan toedienen. Ook bijbehorende sondes en pompen bestel je hier. Volledige, kant-en-klare sondevoeding voor kinderen van 1 tot 6 jaar of met een lichaamsgewicht van 8 tot 20 kg.

Waarom krijgt iemand sondevoeding?

Waarom sondevoeding? U krijgt sondevoeding voorgeschreven als u door ziekte, een behandeling of na een operatie niet voldoende kan of mag eten om te voorkomen dat u gewicht verliest. Als u namelijk teveel gewicht verliest, kunt u ondervoed raken. Sondevoeding kan u helpen op een goed gewicht te blijven.

Kan je overgeven met sondevoeding?

Mogelijk wordt u misselijk doordat de sonde niet goed zit. Hierbij kan het helpen de positie van de sonde te laten verplaatsen; Mogelijk bent u misselijk doordat er een te hoge toedieningssnelheid is ingesteld. Door de toedieningssnelheid te verlagen zal de misselijkheid mogelijk kunnen zakken.

Waar smaakt sondevoeding naar?

De smaak van sondevoeding is melkachtig. De toegevoegde vitamines en mineralen geven een wat bittere bijsmaak. Omdat sondevoeding rechtstreeks in de maag of darmen komt, merkt de patiënt daar weinig van. Alleen bij oprispingen kan de sondevoeding een weeïge smaak veroorzaken.

Waarom slangetje in neus?

Een neussonde is meestal voor tijdelijke sondevoeding. Voor langdurige sondevoeding wordt een slang gebruikt die via de buikwand rechtstreeks in de maag wordt ingebracht (een PEG-sonde). Een maaghevel is een speciale neussonde. Door deze slang worden maagsappen afgevoerd.

Volgende artikel
Is airco goed voor baby?