Kan je tijdens je menstruatie naar de gynaecoloog?
Gevraagd door: Isabelle Spaan | Laatste update: 21 januari 2024Score: 4.6/5 (69 stemmen)
Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt.
Kun je een inwendige echo krijgen als je ongesteld bent?
Daarop wordt eventueel een glijmiddel aangebracht om het inbrengen in de vagina gemakkelijker te maken. Het inbrengen doet meestal geen pijn. Bij een ontsteking of een bloeding in de buik kan het onderzoek wel pijnlijk zijn. Ook als u bloed verliest of ongesteld bent, kan de vaginale echo doorgaan.
Wat draag je om naar de gynaecoloog te gaan?
Eerst praat je even met de gynaecoloog. Hij of zij vraagt dan of je seks hebt. Daarna mag je in het kleedhokje je broek/rok en slip uitdoen. Als de gynaecoloog ook je borsten wil onderzoeken, moet je ook je bh uitdoen.
Hoe lang duurt gynaecologisch onderzoek?
De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.
Kan ik naar gynaecoloog zonder verwijzing?
Je kunt een afspraak maken voor een gynaecologische check-up zonder verwijzing of medische reden.
Is gynaecoloog eigen risico?
De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg. Je betaalt geen eigen risico. De zorg van een gynaecoloog of verloskundige vanaf 6 weken na de bevalling valt niet meer onder verloskundige zorg. Je betaalt dan wel een eigen risico.
Waarom geen uitstrijkje als je ongesteld bent?
Als u ongesteld bent kunt u het laten maken van een uitstrijkje beter uitstellen. Door het bloed kunnen de cellen niet goed bekeken worden in het laboratorium. Ook tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding zijn de cellen moeilijk te beoordelen.
Is baarmoederkanker zichtbaar op echo?
Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.
Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?
Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.
Doet gynaecoloog pijn?
Met de andere hand voelt hij op uw buik. Op deze manier kan de gynaecoloog de ligging en grootte van de baarmoeder en de eierstokken beoordelen. Dit onderzoek doet in de regel geen pijn, maar u kunt het wel als ongemakkelijk ervaren.
Welke leeftijd naar de gynaecoloog?
We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.
Hoe ontspannen bij gynaecoloog?
Een gynaecoloog heeft vaak een gynaecologische stoel, waarbij je benen in de beensteunen liggen. Je ligt met je billen op de rand van de stoel en je benen wat meer omhoog. Neem de tijd om een goede houding te vinden, dat maakt het makkelijker om te ontspannen tijdens het onderzoek.
Kun je een uitstrijkje laten maken als je ongesteld bent?
Kan ik tijdens mijn menstruatie een uitstrijkje laten maken of een onderzoek en behandeling ondergaan? Als u menstrueert kunt u het laten maken van een uitstrijkje beter uitstellen. Door het bloed kunnen de cellen niet goed bekeken worden in het laboratorium.
Waarom echo tijdens menstruatie?
Echo bij vruchtbaarheidsproblemen
Er wordt gekeken naar de groei van follikels en de dikte van het slijmvlies van de baarmoeder. Follikels zijn kleine holten in de eierstokken, waarin zich eicellen bevinden. Deze follikels zijn klein tijdens de menstruatie en gaan na de menstruatie groeien.
Wat zijn de symptomen van een vleesboom in de baarmoeder?
- een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
- lage rugpijn;
- langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
- hevige menstruaties;
- (hevige) buikpijn.
Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederkanker?
- Bloedverlies (na de overgang)
- Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
- Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
- Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
- Afvallen en vermoeidheid.
Hoe begint baarmoederkanker?
Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.
Hoe voelt baarmoederkanker?
vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding als u al in de overgang bent geweest. onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.
Hoe snel ontstaat baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam, meestal duurt het zo'n 10 tot 15 jaar. Het begint vaak met veranderde cellen. Die kunnen veranderen in kanker. Het geeft vaak geen klachten.
Wat zijn de symptomen van poliepen in de baarmoeder?
De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.
Kan je baarmoederhalskanker krijgen als je nog maagd bent?
Als u nog nooit seksueel contact hebt gehad, is er weinig kans op een HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan zeer laag. Als u toch een uitstrijkje wilt, vertel dan aan de huisarts of doktersassistent dat u nog maagd bent.
Is een gynaecoloog gratis?
De overheid betaalt het onderzoek. Laat u zonder uitnodiging een uitstrijkje maken bij de huisarts, of laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis. U moet het dan (deels) zelf betalen, afhankelijk van uw zorgverzekering.
Wie betaalt gynaecoloog?
Je ziekteverzekering betaalt de meeste consultaties bij je gynaecoloog en je vroedvrouw terug. Wat je ziekteverzekering niet terugbetaalt, is meestal terugbetaald door een aanvullende verzekering.
Doet een gynaecoloog ook operaties?
Om uw klachten te verhelpen of om toekomstige klachten te voorkomen, kan de gynaecoloog een operatie adviseren.
Wat zijn de grappigste scheldwoorden?
Kun je een miskraam voelen?