Fixing a cavity with no dental drilling

Doet een gaatje vullen zonder verdoving pijn?

Gevraagd door: Luna Erdoğan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (58 stemmen)

Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.

Is boren zonder verdoving pijnlijk?

Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.

Hoeveel pijn doet een gaatje vullen?

Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving. De verdoving zorgt ervoor dat je niks voelt van de behandeling.

Doet gaatje in tand vullen pijn?

Kiespijn na vullen

Na het vullen van een gaatje in een kies of tand kan het nog een tijd gevoelig blijven. U kunt dus kiespijn na vullen ervaren. Door het boren worden namelijk de zenuwen geïrriteerd. Dit is ook de reden dat boren erg gevoelig kan zijn.

Doet een gaatjes vullen pijn met verdoving?

Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.

41 gerelateerde vragen gevonden

Doet een verdoving in je mond pijn?

Doet een tandartsverdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn, wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Soms kan de tandarts ook zonder verdoving boren, zeker als het om een heel klein gaatje gaat.

Wat mag je niet na gaatje vullen?

U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken.

Hoelang duurt het om 1 gaatje te vullen?

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje? Dit varieert van 15 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk voor de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal tanden en kiezen dat gevuld wordt en de werksnelheid van de tandarts.

Hoe lang kun je met een gaatje rondlopen?

Wij raden u aan niet te lang te wachten met het maken van een afspraak, want anders kan uw gaatje groter worden. Dit betekent dat u meer pijnklachten ervaart. Maakt u vandaag nog een afspraak, dan bent u zo snel mogelijk van dat ongemakkelijke gevoel in uw mond verlost.

Wat gebeurt er als je een gaatje niet laat vullen?

Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.

Doet een gaatje constant pijn?

Bij een beginnend gaatje zal de pijn vooral optreden bij het nuttigen van koud eten of drinken en later ook bij warme temperatuur. Ten slotte kun je een voortdurende en zeurende pijn ervaren. Ook na het vullen van gaatjes kan kiespijn optreden. Dit trekt echter vaak na een aantal dagen weer weg.

Hoe voelt het om een gaatje te hebben?

De symptomen van gaatjes

Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.

Waarom verdoving bij gaatje vullen?

Op een verdoving bij de tandarts is soms noodzakelijk. Dit voorkomt pijn tijdens een behandeling zoals gaatjes vullen of een wortelkanaalbehandeling.

Hoe voelt boren zonder verdoving?

Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.

Kan een gaatje vanzelf weggaan?

Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.

Is een gaatje spoed?

Sommige dingen kun je als spoed zien maar kunnen best tot de volgende dag of na het weekend wachten: Tandvleesontsteking. Gaatje in de kies of tand. Loslatende kroon of brug.

Hoe herken je een beginnend gaatje?

Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.

Kan je een gaatje zelf vullen?

Een gaatje vullen kan vaak handmatig met enkele instrumenten, ontdekte Frencken. Meestal pijnloos en zonder verdoving. Tandartsen moeten niet meteen naar de boor grijpen, maar zijn methode standaard als eerste toepassen, zegt de voormalig universitair hoofddocent aan de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc.

Kan een beginnend gaatje herstellen?

Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen en door het gebruik van fluoride (in tandpasta) herstellen. Ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed reinigen kan hierbij helpen. Is het gaatje al in een verder stadium, dan is dit niet meer te herstellen en zal deze gevuld moeten worden door de tandarts.

Kan je een kies trekken zonder verdoving?

Sommige behandeling kunnen niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Maar bij het vullen van een gaatje is het niet altijd nodig. Toch kan je wel rustiger in de stoel liggen als je weet dat het geen pijn kan gaan doen.

Kun je een roesje krijgen bij de tandarts?

Bij tandartsbehandelingen onder sedatie (ook bekend als een roesje) wordt u onder een lichte narcose gebracht door de anesthesist. Hierdoor kunnen wij probleemloos angstige patiënten (zowel kinderen als volwassenen) behandelen.

Kan een groot gaatje gevuld worden?

Als het gat te groot is geworden of als de zijwanden te zwak zijn, kan er geen vulling meer worden gemaakt. Dan kan de tandarts wel vaak een kroon maken. Als bij een diep gat de tandzenuw bloot komt te liggen, dan moet de tandarts vaak eerst een wortelkanaalbehandeling uitvoeren, voordat het gat wordt gevuld.

Volgende artikel
Hoe kind ontstressen?