5 HORMOONVRIJE ANTICONCEPTIE | Pessarium | Caya | Cervixkapje | Femcap | Cyclustrackers | Persona

Wat is de meest veilige anticonceptie?

Gevraagd door: Sam Aktaş Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (7 stemmen)

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Welke anticonceptie is 100% betrouwbaar?

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar.

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

Wat is veiliger condoom of de pil?

Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig. We noemen dit ook wel Double Dutch. Heb je een vaste relatie en heb je beiden een soa test gedaan? Dan kun je kiezen voor alleen een anticonceptiemiddel.

Wat is een goed alternatief voor de pil?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter een spiraal of de pil?

Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.

Wat zijn de 5 meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?

Wij zetten de meest gebruikte middelen op een rij.
  • Condoom. Het condoom is de bekendste van alle anticonceptiemiddelen. ...
  • Anticonceptiepil. De anticonceptiepil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. ...
  • Spiraaltje. Ook het spiraaltje wordt veel gebruikt door vrouwen. ...
  • Vrouwencondoom. ...
  • Nuvaring.

Welke anticonceptie werkt meteen?

Als je begint met de anticonceptiepil op de eerste dag van je menstruatie, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap.

Wat versta je onder veilig vrijen?

Wat is veilig vrijen? Met veilig vrijen wordt bedoeld dat je voor of tijdens het vrijen middelen gebruikt, waardoor je niet zwanger wordt en geen soa oploopt. Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening: een infectie die je oploopt door bacteriën, een virus of een parasiet.

Hoe groot is de kans dat je de eerste keer zwanger raakt?

De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Wat is beter de pil of prikpil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Welke anticonceptiepil wordt je niet dik?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.

Welke pil meeste kans op trombose?

Als je een combinatiepil slikt met 30 tot 37,5 microgram ethinylestradiol (oestrogeen) en levonogestrel of norgestimaat als progestageen, wordt de kans op trombose ongeveer vier keer groter.

Kun je seks hebben zonder condoom als je de pil slikt?

De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.

Is een spiraal betrouwbaarder dan de pil?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Welke anticonceptie kan een man toepassen?

Voor mannen bestaan er op dit moment nog altijd maar twee voorbehoedsmiddelen: het condoom en sterilisatie (vasectomie).

Wat te doen na onveilige seks?

Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.

Hoe veilig is orale seks?

Zolang er geen sprake is van verwonding in de mond en bij de geslachtsdelen, zul je van orale seks gelukkig niet zo snel HIV of hepatitis B oplopen. Maar chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen wel degelijk oraal overgedragen worden, net als HPV en herpes.

Met wie mag je seks hebben?

Dat betekent dat je vanaf 16 jaar voor de wet oud genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel handelingen. Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen. Wie jonger is dan 16 kan volgens de wet geen toestemming geven tot seksuele handelingen.

Hoe lang wachten met seks na pil?

Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom.

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.

Hoe betrouwbaar is de prikpil?

De prikpil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de prikpil krijgen, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de prikpil vergeet te nemen, is er wel kans dat je zwanger wordt.

Wat is natuurlijke anticonceptie?

Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.

Hoe betrouwbaar is de spiraal?

Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.

Welke anticonceptie zonder hormonen?

Let op: van alle voorbehoedmiddelen zonder hormonen beschermen alleen de koperspiraal en sterilisatie goed tegen zwangerschap.

Vorige artikel
Hoe gebruik je reflux kussen?
Volgende artikel
Wat te doen indien zwanger?