Don't eat placenta, medical experts say

Kan je placenta loslaten?

Gevraagd door: Zoey Zowran von Ranzow LLB  |  Laatste update: 1 januari 2024
Score: 4.8/5 (37 stemmen)

Een loslatende placenta (solutio placentae) is een zeer spoedeisende en voor jou en je baby levensbedreigende zwangerschapscomplicatie. Het kan ontstaan vanaf de 16e week van je zwangerschap tot aan de bevalling. Gelukkig komt het weinig voor; bij ongeveer 0,3% van alle verder normale zwangerschappen.

Hoe weet je of je placenta loslaat?

Symptomen placenta loslating:

Pijn blijft constant. Pijn op plaats waar placenta zit. Baarmoeder is onrustig, veel harde buiken, vaak een harde buik die niet meer ontspant. Meestal bloedverlies.

Wat gebeurt er als de placenta loslaat?

Een deel van de placenta kan losscheuren van de baarmoederwand. Soms is dat een groot deel of zelfs de hele placenta. Hierdoor krijgt de foetus te weinig of geen zuurstof en voedingsstoffen meer, en dat is levensbedreigend.

Hoe vaak laat placenta niet los?

Normaal gesproken laat de placenta pas los na de geboorte van je baby. Een enkele keer gebeurt dit helaas tijdens de zwangerschap en is daarmee een levensbedreigende situatie voor jou en je baby. De oorzaak is meestal onbekend en het komt bij ongeveer 0,2% van de zwangerschappen voor.

Is placenta praevia gevaarlijk?

Met een placenta praevia komen namelijk risico's kijken, voornamelijk het risico op overmatig bloedverlies. Naarmate de zwangerschap vordert neemt de kans hierop toe. Het bloedverlies kan dan zo heftig zijn dat jij in shock kunt raken, en je baby te weinig zuurstof kan krijgen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak blijft placenta zitten?

Bij ongeveer 0,2% van de zwangerschappen blijft de placenta de uitgang blokkeren waardoor je baby niet vaginaal geboren kan worden. Een voorliggende placenta wordt meestal herkent doordat het hoofdje niet indaalt en kan daarnaast veel bloedverlies veroorzaken tijdens je zwangerschap.

Hoe vaak komt placenta praevia voor?

Dit komt bij 1% van de zwangeren voor. Rond de uitgerekende datum van de bevalling is dit nog maar in 0,3 - 0,9% het geval. Door het groeien van de baarmoeder komt de placenta verder van de uitgang te liggen. Een placenta praevia komt vaker voor bij vrouwen die één of meerdere keizersneden hebben gehad.

Hoe kan je baarmoeder scheuren?

Andere risicofactoren voor het scheuren van de baarmoeder zijn aangeboren afwijkingen van de baarmoeder, operaties aan de baarmoeder, veel bevallingen achter de rug hebben, een volle baarmoeder (groot kind , teveel vruchtwater , meerling ), het inleiden van de bevalling en een trauma (verkeersongeval, val, mishandeling ...

Hoeveel vrouwen overlijden tijdens keizersnede?

Risico is nog steeds heel laag

En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.

Hoeveel vrouwen scheuren uit bij de bevalling?

Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling.

Kun je met je vinger in je baarmoeder?

Om je baarmoedermond te kunnen voelen, kun je het beste een ontspannen houding aannemen, bijvoorbeeld zittend op het toilet, of staand met een voet op je toilet- of badrand. Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten.

Kan de placenta nog verplaatsen?

De placenta (moederkoek) kan zich op iedere willekeurige plek in de baarmoeder nestelen. Het maakt voor het verloop van de zwangerschap niet uit waar de placenta zich bevindt, als het maar niet te ver naar onderen is, over de baarmoedermond (de uitgang van de baarmoeder) heen.

Wat te doen tegen placenta praevia?

Met bloedverlies en een placenta praevia moet je in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarbij is een CTG nodig om je baby in de gaten te houden en wordt er bij jou bloedonderzoek gedaan. Bij hevig bloeden krijg je bloed of vocht via een infuus toegediend.

Wat als de placenta te laag ligt?

Als bij u een laagliggende placenta is vastgesteld, neemt de gynaecoloog de begeleiding van uw zwangerschap over van de verloskundige. Dit houdt in dat u voor de zwangerschapscontroles naar het ziekenhuis komt en u in het ziekenhuis gaat bevallen (medische indicatie).

Doet geboorte placenta pijn?

Geboorte placenta

Hier zijn weer samentrekkingen van je baarmoeder voor nodig. Sommige vrouwen voelen nog echt weëen in deze fase, anderen merken hier niets meer van. Op een contractie van de baarmoeder kun je meepersen en wordt de placenta geboren. Dit kost niet zoveel inspanning en pijn als de geboorte van je kindje.

Wat doet het ziekenhuis met je placenta?

In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.

Wie eet de placenta op?

In Engeland is het een trend. Steeds vaker eten of drinken vrouwen na de bevalling hun placenta. Dat zou gezond zijn. Smakelijk!

Hoe krijg je placenta omhoog?

Het kan zijn dat de placenta zelf weer omhoog is getrokken door de groei van je baarmoeder, wat met 32 weken zwangerschap kan worden vastgesteld. Als je dan nog steeds een placenta praevia hebt, wordt je zwangerschap begeleid door een gynaecoloog en zal de bevalling ook automatisch in het ziekenhuis plaatsvinden.

Wat is beter placenta voor of achter?

De placenta nestelt zich ergens in de baarmoeder, afhankelijk van waar de innesteling plaatsvond. De plek van de placenta kan invloed hebben op de wijze van geboorte geven. Ligt een placenta achter (aan de rugkant), dan is dat prima. Dat geldt ook voor de placenta die vooraan (aan de buikkant) ligt.

Hoe ontstaat een placenta praevia?

Er is geen eenduidige oorzaak waarom een placenta praevia ontstaat, maar er zijn wel risicofactoren. Dat zijn bijvoorbeeld roken, drugsgebruik, een meerlingzwangerschap, toenemende leeftijd, of een zwangerschap met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling.

Kan je de placenta voelen?

Je verloskundige kan controleren of de placenta los ligt, bijvoorbeeld door de navelstreng een beetje op spanning te houden terwijl ze aan je buik voelt. Als de placenta los ligt, komt deze naar buiten door nog een keer mee te persen. De verloskundige voelt hierbij aan je buik en geeft zo nodig wat tegendruk.

Wat merk je als placenta niet goed werkt?

Als de placenta minder goed werkt, krijgt de baby minder voedingsstoffen via het bloed van de moeder. Meestal blijft eerst het buikje achter in de groei. De baby is dunner en heeft minder vet. De hersenen en het hart krijgen dan nog wel voldoende voedingsstoffen.

Kan je 2 Placentas hebben?

Wanneer de splitsing kort na de eerste celdelingen plaatsvindt, ontstaat er een meerling waarvan beide kindjes een eigen placenta en eigen vliezen hebben. Zij nestelen zich afzonderlijk - maar wel vlak bij elkaar - in de baarmoederwand in.

Kun je zelf je baarmoeder voelen?

Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.

Wat voel je als je baarmoedermond open staat?

Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open.

Volgende artikel
Welk dier is een lam?