Wat gebeurt er als je te maken krijgt met Veilig Thuis?

Is Veilig Thuis verplicht?

Gevraagd door: Sophia van den Broek  |  Laatste update: 14 februari 2024
Score: 4.2/5 (11 stemmen)

Ben ik verplicht om mee te werken? Nee, je bent niet verplicht om mee te werken. Veilig Thuis heeft wel de wettelijke taak om bij een melding de veiligheid te beoordelen. We mogen daarom zonder jouw medewerking/toestemming een onderzoek doen om de veiligheid te beoordelen.

Hoe kom je af van Veilig Thuis?

Spreek af op het kantoor van de medewerker van Veilig Thuis. Als Veilig Thuis hier niet mee akkoord gaat, vraag dan op welke wettelijke grond zij een inbreuk (menen te) mogen maken op artikel 12 van de grondwet (Huisrecht).

Is Veilig Thuis vrijwillig?

Mogelijk zal een medewerker van Veilig Thuis op enig moment met u en/of uw kind willen spreken indien het daarvoor oud genoeg is en daarvoor wordt uw toestemming gevraagd. Regelmatig krijgen wij de vraag of u verplicht bent aan zo'n onderzoek mee te werken.

Is melden bij Veilig Thuis verplicht?

Sinds 1 januari 2019 wordt van professionals verwacht dat zij ernstige situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd melden bij Veilig Thuis. Beroepsgroepen hebben zelf een afwegingskader opgesteld waarin is vastgelegd wanneer een situatie zo ernstig is dat melding vereist is.

Is de Kindcheck wettelijk verplicht?

Drie- kwart van deze kinderen waren nog niet bekend bij Veilig Thuis (Diderich et al., 2013). Door het signaleren op ou- dersignalen i.p.v. alleen kindsignalen kan er eerder hulp worden ingezet in een gezin. Sinds 2013 is de Kindcheck verplicht onderdeel van de meldcode.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Stappenplan Meldcode
  • STAP 1: Breng signalen in kaart. Breng signalen in kaart die je zorg bevestigen of ontkrachten. ...
  • STAP 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis. ...
  • STAP 3: Praat met ouders en het kind. ...
  • STAP 4: Weeg het geweld. ...
  • STAP 5: Beslis: Is melden nodig?

Wat wordt er met Kindcheck bedoeld?

Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.

Hoe anoniem is veilig thuis?

Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Via de chat kan geen officiële melding worden gedaan, daarvoor hebben we meer gegevens nodig dan we via de chat kunnen uitwisselen. Tijdens het chatten kunnen wij wel adviseren over het maken van een melding. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem.

Wie controleert veilig thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wie heeft meldplicht?

Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie.

Kan veilig thuis je kind uit huis plaatsen?

Jullie gezinsvoogd of de Raad voor de Kinderbescherming kan een uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter. Dat doen ze als ze vinden dat het bij jullie thuis niet veilig of stabiel genoeg is voor je kind. De rechter neemt het besluit. Alleen hij kan bepalen of jouw kind uit huis wordt geplaatst.

Hoe lang blijft een melding bij veilig thuis staan?

Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen. Hoe lang bewaart Veilig Thuis de dossiers van meldingen? Veilig Thuis bewaart dossiers maximaal vijftien jaar of tot het jongste kind achttien jaar is. De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier.

Hoe gaat een gesprek met veilig thuis?

Een medewerker van Veilig Thuis luistert eerst goed naar uw verhaal en dat van anderen die bij uw situatie betrokken zijn. Deze medewerker zet uw verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Daar nemen we de tijd voor. Samen met u kijken we naar uw veiligheid en zoeken we naar een oplossing.

Is Veilig Thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Wat gebeurt er met een melding bij Veilig Thuis?

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Wat gebeurd er met een melding bij Veilig Thuis?

5 WAT DOET VEILIG THUIS NA EEN MELDING? Veilig Thuis beoordeelt eerst de veiligheid van alle gezinsleden. Vervolgens besluit Veilig Thuis of de melding doorgegeven wordt aan een lokale hulpverlener. Als dat niet kan, gaat Veilig Thuis zelf in gesprek met het gezin.

Waarom wordt Veilig Thuis ingeschakeld?

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet.

Wie betaalt Veilig Thuis?

De financiering van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling verloopt via de DU VO die centrumgemeenten ontvangen en via de Algemene Uitkering die alle gemeenten ontvangen. Onderdeel van de Algemene Uitkering zijn de middelen voor Jeugd en Wmo.

Wat zijn de rechten van Veilig Thuis?

Als cliënt van Veilig Thuis heeft u recht op privacy, recht om bijgestaan te worden in contact met Veilig Thuis, recht om een klacht in te dienen en rechten ten aanzien van uw dossier. In dit document leest u de belangrijkste uitgangspunten ten aanzien van uw rechten.

Kan Veilig Thuis verwijzen?

Iedereen die te maken heeft met een vorm van huiselijk geweld of kindermishandeling kan er terecht. De hulpverleners van Veilig Thuis bieden een luisterend oor, beantwoorden vragen en geven advies. Naar aanleiding van een melding verwijzen zij door naar de juiste zorgaanbieders.

Kan ik aangifte doen van geestelijke mishandeling?

Daarnaast kan psychisch geweld strafbaar zijn wanneer het binnen de reikwijdte van artikel 284 Sr (dwang) of artikel 285 Sr (bedreiging) valt… Indien iemand slachtoffer wordt van psychische mishandeling kan hiervan melding of aangifte worden gedaan bij de politie.

Welke vormen van huiselijk geweld zijn er?

Vormen van huiselijk geweld zijn:
  • kindermishandeling;
  • ouderenmishandeling;
  • eergerelateerd geweld zoals eerwraak, vrouwelijke genitale verminking ('vrouwenbesnijdenis') of huwelijksdwang;
  • partnergeweld en ex-partnergeweld in alle verschijningsvormen, ook psychische mishandeling en stalking.

Hoeveel meldingen veilig thuis?

Veilig Thuis heeft in de eerste helft van 2022 59.985 meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld ontvangen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.

Wat is het verschil tussen meldcode en meldplicht?

Een verplichte meldcode is iets anders dan een meldplicht. Bij een meldplicht moet de professional zijn vermoeden van geweld melden bij andere instanties, bijvoorbeeld bij Veilig Thuis Kennemerland. Die verplichting bestaat niet bij een meldcode.

Wat zijn de vijf verplichte stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?

Hoe werkt de meldcode?
  • In kaart brengen van signalen met behulp van de signalenkaart. ...
  • Overleggen met een collega of indien nodig met Veilig Thuis: het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
  • In gesprek gaan met de betrokkene(n) om zorgen te bespreken.
  • Afweging maken van de ernst van de situatie.

Volgende artikel
Waarom wil dreumes niet eten?