Wat moet je doen bij koorts? Dokter Bart geeft antwoord

Kan je miskraam krijgen door griep?

Gevraagd door: Robin van Eck  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (42 stemmen)

Is griep schadelijk tijdens de zwangerschap? Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken.

Is griep gevaarlijk voor zwangerschap?

Griep tijdens de zwangerschap brengt vooral voor de zwangere vrouw een verhoogd risico op ernstige, soms levensbedreigende complicaties met zich mee. Bij de baby verwekt het griepvirus geen aangeboren misvormingen, wel kan ziekte van de moeder leiden tot een vroeggeboorte van de baby.

Kan koorts een miskraam veroorzaken?

Hoge koorts is bedreigend voor de zwangerschap.

Bij dierproeven blijkt dat een te hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. Na de 32e week kan hoge koorts weeën veroorzaken.

Kan je een miskraam krijgen door te niezen?

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), persen (bij moeizame ontlasting), lichamelijke belasting en/of veel hoesten, niezen of braken.

Wat te doen bij griep als je zwanger bent?

Een griep of verkoudheid is in de zwangerschap vaak ongevaarlijk, echter is het verstandig de koorts te onderdrukken wanneer deze boven de 38,5 graden komt. Wanneer dit het geval is neem dan contact op met jouw verloskundige.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet Corona als je zwanger bent?

In het kort. Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.

Wat als je zwanger bent en Covid krijgt?

Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte

Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.

Welke week is kans op miskraam het grootst?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Wat vergroot de kans op een miskraam?

Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.

Waar kun je een miskraam door krijgen?

Hoe ontstaat een miskraam?
  • als je ouder bent: ...
  • bij een afwijking in de chromosomen bij jou of bij je partner.
  • als je zwanger bent geworden met een spiraaltje.
  • bij diabetes.
  • bij veel alcohol drinken tijdens de zwangerschap.
  • bij roken of meeroken tijdens de zwangerschap.
  • bij overgewicht.

Hoe weet je of je een miskraam gaat krijgen?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Kan je van Corona een miskraam krijgen?

Is er een grotere kans op een miskraam bij een infectie met het coronavirus? Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met het coronavirus meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies.

Wat mag niet tijdens miskraam?

Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband) geen seks hebben (niks in de vagina) niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)

Kan je ziek zijn als je zwanger bent?

Veel zwangeren merken de verandering in hun afweer; ze worden bijvoorbeeld sneller verkouden of klachten houden langer aan. Dit is normaal en niet iets om je zorgen om te maken.

Is miskraam ziek ten gevolge van zwangerschap?

Miskraam tijdens de eerste 24 weken

Als je tijdens de eerste 24 weken van je zwangerschap een miskraam krijgt, dan kun je je ziekmelden. Dit doe je zoals het in jouw bedrijf normaal is. Je ziekmelding wordt dan gezien als een 'gewone' ziekmelding.

Is hoesten erg als je zwanger bent?

Als je vooral last hebt van hoesten, niezen en een droge keel, is de kans groot dat je een 'gewone' verkoudheid hebt. Een verkoudheid gaat vrij snel weer over. Zwangerschapsrhinitis kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan, de hele zwangerschap aanhouden en verdwijnt snel na de bevalling weer.

Wat kan een vroege miskraam veroorzaken?

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde is. De natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Bij een zwangerschap is er een vruchtzakje en een embryo.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Bekendmaking zwangerschap na termijnecho

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Kan rust een miskraam voorkomen?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen.

Kan je ook een miskraam hebben zonder bloedverlies?

Soms verlies je nog een aantal weken een klein beetje bloed. Het kan ook zijn dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft terwijl je nog geen bloed hebt verloren. Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt.

Hoelang nadat het hartje gestopt is krijg je een miskraam?

Na een tijdje zal je lichaam het vruchtje vanzelf afstoten en kan je een spontane miskraam verwachten zoals hierboven omschreven. 60% van de miskramen komt alsnog spontaan op gang binnen twee weken na de echo. Je kan zeker twee of drie weken afwachten. Dit is de meest natuurlijke manier, zonder medisch ingrijpen.

Kan je snel een miskraam krijgen?

We adviseren u tot maximaal 6 weken af te wachten. Ongeveer 50% krijgt een miskraam binnen twee weken. Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken.

Welke virussen gevaarlijk zwangerschap?

De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.

Hoeveel paracetamol mag je als je zwanger bent?

Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.

Waarom geen Strepsils tijdens zwangerschap?

Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Ervaring in het eerste trimester ontbreekt. Er is geen gedocumenteerde ervaring met het gebruik van amylmetacresol/dichloorbenzylalcohol (Strepsils) tijdens de zwangerschap.

Volgende artikel
Hoe moet je Sudocreme aanbrengen?