Ik heb ruzie met de andere erfgenamen - Claassen Advocaten

Kan één erfgenaam de verkoop van een goed tegenhouden?

Gevraagd door: Morris Jonker  |  Laatste update: 13 juli 2025
Score: 4.2/5 (56 stemmen)

In principe heeft iedere erfgenaam het recht om de verkoop van een gezamenlijk geërfd goed te blokkeren zolang de boedel onverdeeld is. Een erfgenaam kan de verkoop tegenhouden door simpelweg niet in te stemmen met de verkoop.

Kan 1 erfgenaam verkoop huis tegenhouden?

Kan één erfgenaam de verkoop tegenhouden? In principe niet. Als er een marktconform bod ligt, moet iedereen meewerken. Komen partijen er niet uit, dan kan de rechter ingrijpen.

Wat als 1 erfgenaam niet wil verkopen?

Weigert één/een aantal van de erfgenamen dus om te verkopen, dan kan je als erfgenaam aankloppen bij de Rechtbank van Eerste Aanleg, sectie Familierechtbank om een gerechtelijke verdeling af te dwingen; dit gebeurt door de desbetreffende erfgena(a)m(en) te dagvaarden.

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden?

Erfgenamen hebben in principe geen mogelijkheid om de verdeling van een erfenis tegen te houden.

Wat als 1 van de erfgenamen niet wil tekenen?

Als erfgenamen niet willen tekenen, kan de executeur naar de rechter stappen voor verdere instructies of ontbinding van de nalatenschap.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost uit onverdeeldheid treden?

Deze kosten heten vandaag “verdeelrecht” en werden vroeger registratierechten genoemd. Het verdeelrecht bedraagt 2,5% en wordt aangerekend bij het verlijden van de akte.

Wat als iemand niet tekent voor erfenis?

Niets doen is daarbij geen optie. Je kan een erfgenaam die niet wil meewerken een termijn stellen waarbinnen je alsnog antwoord wenst. Niet meewerken is onrechtmatig. Een weigerachtige erfgenaam kan dus niet blijven weigeren.

Hoe kan ik uit de onverdeeldheid van een erfenis treden?

Wil je uit de onverdeeldheid treden en de andere deelgenoten weigeren, dan moet jij een eis tot verdeling instellen voor de rechtbank. Daar is geen verjaringstermijn voor en je moet je eis ook niet motiveren. Je kan wel met de andere deelgenoten afspreken om maximum vijf jaar in onverdeeldheid te blijven.

Kan ik mijn onterving als kind aanvechten?

Als je onterfd bent als kind, kan je dit niet aanvechten. Heeft erflater zijn keuze vastgesteld, dan staat het vast. Je kan als kind wel aanspraak maken op jouw legitieme portie.

Hoe kan ik afzien van een erfenis?

U kunt een erfenis verwerpen met het formulier Verklaring nalatenschap (meerderjarigen). Dit stuurt u naar de rechtbank in de regio waar de overledene woonde. Met het formulier stuurt u mee: een kopie van een geldig legitimatiebewijs van uzelf.

Wat als 1 mede eigenaar niet wil verkopen?

Als slechts een van de leden het mede-eigendom wenst te verlaten en de anderen niet willen verkopen of verdelen, dan kan de persoon die het mede-eigendom verlaat, zijn of haar deel eenvoudigweg verkopen. Hij moet dit deel eerst aanbieden aan de andere mede-eigenaren, die een recht van voorkoop hebben.

Hoe kan ik de verdeling van mijn erfenis aanvechten?

Als u de verdeling wilt aanvechten op grond van deze dwalingsregeling, dan moet u dit doen binnen drie jaren na de verdeling. Dit is een wettelijke vervaltermijn. Als u pas na afloop van de vervaltermijn ontdekt dat u heeft gedwaald, dan kunt u soms nog schadevergoeding vorderen op grond van onrechtmatige daad.

Kan de langstlevende het huis verkopen?

De kinderen kunnen dan overgaan tot verkoop van de woning. Verder kan in het testament worden bepaald dat de langstlevende partner de woning niet mag verkopen zonder medeweten en instemming van de kinderen of er geen hypotheek op mag vestigen zonder vooraf overleg.

Wie is verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis van mijn overleden ouders?

In de meeste gevallen zijn erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van een woning na overlijden. Dit geldt vooral wanneer de erfenis zuiver is aanvaard. In dat geval bent u aansprakelijk voor de inboedel, de staat van de woning en het tijdig opleveren ervan.

Kan ik mijn kindsdeel opeisen bij de verkoop van mijn huis?

Kunt u uw kindsdeel opeisen? Nee, dit is niet mogelijk. U moet wachten tot de langstlevende is overleden of als één van de ander in de wet of het testament genoemde situaties zich voordoet.

Wat als je een afbetaald huis erft?

Wat als je een afbetaald huis erft? Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden. De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is. Wel moet je nog steeds erfbelasting betalen over de waarde van het huis.

Hoeveel is kindsdeel bij onterving?

Legitieme portie

Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen. De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.

Hoe lang kun je een erfenis aanvechten?

nietig-testament. Een vordering tot vernietiging van een testament verjaart een jaar na het overlijden van degene die het testament heeft gemaakt of uiterlijk na drie jaar (één en ander afhankelijk van het tijdstip waarop de vernietigingsgrond bekend geworden is). Deze termijnen gelden niet voor een nietig-testament.

Kan ik mijn broer uitsluiten van mijn erfenis?

Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.

Kan een legaat een percentage van de erfenis zijn?

Een legaat

Het kan een vast geldbedrag of een goed, (bijvoorbeeld een huis) zijn, dat het goede doel krijgt na je overlijden. Je kunt aan een goed doel ook een percentage van je erfenis nalaten. Dat heet een percentage-legaat.

Hoe treden uit onverdeeldheid?

Om de onverdeeldheid te doen ophouden, moeten zij overgaan tot een verdeling. Een verdeling kan in beginsel maar tot stand komen wanneer alle onverdeelde eigenaars akkoord gaan om de nalatenschap te verdelen. Bovendien moeten de erfgenamen ook over de wijze van de verdeling overeenkomen.

Wie controleert de verdeling van een erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.

Wat als je niets doet bij een erfenis?

Door een testament of door de wet kun je aangewezen worden als erfgenaam. Als je niets doet, gaat de wet ervan uit dat je de erfenis aanvaardt en dat je accepteert dat je erfgenaam bent.

Kan ik mijn kindsdeel van de erfenis opeisen als mijn ouders nog leven?

Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.

Hebben broers en zussen recht op een erfenis?

Hebben broers en zussen recht op een erfenis? Je broer of zus heeft pas recht op een erfenis als je geen partner of kinderen hebt. Zij vallen namelijk in groep 2 (zie volgorde erfgenamen) en krijgen pas een erfenis als er niemand in groep 1 is.

Vorige artikel
Kan Kundalini gevaarlijk zijn?