37 weken zwanger, baby ligt in stuit en allerlei interessante afspraken | Weekvlog #11 JustWendy nl

Hoe weet je of je kind in stuit ligt?

Gevraagd door: Selina Cornelisz  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (45 stemmen)

Als het kind tegen het einde van de zwangerschap met de billen of de benen naar beneden ligt, is sprake van een stuitligging. Soms is draaien van het kind naar hoofdligging mogelijk. Lukt dit niet dan overlegt de gynaecoloog met u of de geboorte vaginaal plaatsvindt of met een keizersnede.

Kun je voelen of je baby in stuit ligt?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Hoe voelt het als je baby draait in je buik?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Hoe voelt indalen bij stuitligging?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Hoe weet je de ligging van de baby?

Ligging van je kindje

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

35 gerelateerde vragen gevonden

Kun je zelf het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Hoe lang mag je je baby niet voelen?

Je gaat je baby steeds vaker voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.

Kun je voelen of je baby is ingedaald?

Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.

Kan de baby nog draaien als het ingedaald is?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe lang duurt het indalen van de baby?

Indalen gaat langzaam. Het hele indalen kan wel een paar dagen tot weken duren. Toch voel je indalingsweeën maar kort. Meestal voel je ze maximaal 30 seconden.

Wat zegt een drukke baby in de buik?

Bewegingen herkennen

De beweeglijkheid van uw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat u het beweegpatroon van uw baby goed leert kennen. Als uw baby minder of anders beweegt dan u gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets is veranderd in de conditie van uw baby.

Is baby draaien gevaarlijk?

Voor het kind is het bijna nooit gevaarlijk. Bij minder dan 10% van de kinderen zijn de harttonen na het draaien een tijdje iets langzamer. Daarom controleert de arts of verloskundige ze na afloop nauwkeurig. Heel soms blijven de harttonen anders en moeten we meteen een keizersnede doen.

Kan een baby op 37 weken nog draaien?

Voor 36-37 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog tot een hoofdligging. Soms wordt het advies gegeven iets eerder of later te draaien, meestal afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater. Wanneer de stuitligging later ontdekt is, kan tot aan de bevalling worden geprobeerd de baby te draaien.

Hoe draaien ze een baby die in stuit ligt?

De baby draait zo naar een hoofdligging door een soort koprol. Met twee handen haalt de verloskundige of gynaecoloog de billen omhoog. Vervolgens duwt zij/hij met een hand om de billen en een hand om het hoofdje de baby naar een dwarsligging. Als de versie lukt, beweegt de baby daarna vanzelf verder naar hoofdligging.

Wat kun je doen als baby in stuit ligt?

Uitwendige versie. Als uw kind bij een zwangerschapsduur van 36 weken nog in een stuitligging ligt, kan de gynaecoloog of verloskundige proberen de baby te draaien. Vóór 36 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog naar een hoofdligging. Het is daarom verstandig pas na deze termijn het kind te draaien.

Hoe voelt een indaling?

Het indalen gebeurt heel langzaam. Het is dan ook mogelijk dat je er niks van voelt. Toch zijn er ook vrouwen die harde buiken en indalingsweeën krijgen. Deze voel je als een scherpe, stekende of trekkende pijn in je liezen of vagina.

Wat kan ik doen om de baby te laten indalen?

Je houd je billen recht boven je knieën terwijl je je voorhoofd neerlegt. Op deze manier kantel je je bekken, waardoor de stuit van je kindje uit je bekken geplaatst kan worden. Heel belangrijk bij al deze manieren is dat je ontspant.

Kun je voelen als je ontsluiting hebt?

Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.

Kun je voorspellen wanneer je gaat bevallen?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.

Wat te doen als je de baby niet voelt?

Of heb je het een dag niet voelen bewegen, neem dan contact op met de verloskundige. …is het belangrijk dat je de baby iedere dag regelmatig voelt. De baby heeft inmiddels een eigen slaap-waakritme ontwikkeld, wat je waarschijnlijk zult (gaan) herkennen. Het is goed om je bewust te zijn van dit bewegingspatroon.

Kun je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Hoe beweging baby uitlokken?

Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.

Hoe voelt het verstrijken van de baarmoedermond?

Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd.

Hoe leer je een baby draaien?

Als je baby de beweging niet vanzelf maakt, kan je hem ook een handje helpen. Dit doe je door je baby op zijn linker zijkant te leggen, met de linkerarm omhoog gestrekt. Deze arm ligt nu niet in de weg voor de rol. Trek zachtjes aan de rechterarm zodat je baby omrolt.