Waarom kiezen voor de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde aan de HZ University of Applied Sciences

Kan je met Verpleegkunde verloskundige worden?

Gevraagd door: prof. Thomas Postma Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (25 stemmen)

Om verpleegkundige op de Verloskunde te worden moet je HBOV ( hbo verpleegkunde ) afronden of een opleiding MBO verpleegkunde. Het verschil tussen beide opleidingen is dat de student bij de HBO variant dieper op de stof in gaat dan bij de MBO opleiding.

Kun je als verpleegkundige verloskundige worden?

Wil jij als verloskundige en verpleegkundige aan de slag? Kies dan voor de unieke combinatie opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde (Verloskunde) en behaal in 5 jaar tijd 2 bachelordiploma's. De opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde) is een gecombineerde opleiding.

Kan je verloskundige worden met hbo?

Duur en Leerwijze. De voltijd opleiding Verloskunde op HBO-niveau duurt 4 jaar en leidt op tot het medische beroep verloskundige.

Welke opleiding heb je nodig voor verloskundige?

Voor de opleiding Verloskunde gelden toelatingseisen. Je kunt de opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Hieronder vind je meer informatie over de profieleisen en verplichte vakken. Naast deze toelatingseisen moet je een selectie-onderzoek doorlopen om te worden aangenomen.

Welke mbo opleiding moet je doen voor verloskundige?

Toelatingsvoorwaarden mbo-niveau 4

Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding.

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe moeilijk is Verloskunde?

De hbo-opleiding Verloskunde is een zware studie. Het niveau ligt hoger dan bij de gemiddelde hbo-opleiding. Dat is ook niet zo vreemd. Je wordt opgeleid om een medisch beroep uit te oefenen waarbij je - soms à la minute - zelfstandig zware beslissingen moet nemen.

Wat is het salaris van een verloskundige?

Zo is het inkomen van een net afgestudeerde verloskundige gemiddeld rond de €2.500,- bruto per maand op basis van een fulltime werkweek. Dit kan oplopen tot €4.500,- bij tien jaar werkervaring. Het salaris van een verloskundige staat bekend om het hoge startsalaris.

Hoe lang duurt hbo verloskundige?

De opleiding tot verloskundige duurt vier jaar en kan alleen als fulltime opleiding worden gevolgd.

Hoe duur is de opleiding verloskundige?

Het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van OCW. Voor studiejaar 2023-2024 bedraagt het collegegeld € 2.314,-. Over de hele opleiding komen de totale kosten voor studiemateriaal op ongeveer € 2000,-.

Hoe duur is de opleiding Verloskunde?

Collegegeld 2023-2024

Studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd aan een hogeschool of universiteit, betalen in het studiejaar 2023-2024 de helft van het collegegeld. Voor een voltijdopleiding betaal je dan voor het eerste jaar € 1.157 * in plaats van € 2.314 *.

Hoeveel uur werk je als verloskundige?

bereikbaarheidsdienst heeft en dat iets minder dan de helft van de gewerkte uren (43%) binnen die dienst vallen en de rest erbuiten. Daardoor is een verloskundige gemiddeld 62 uur per week direct bij haar werk betrokken.

Kan je als verpleegkundige in de kraamzorg?

Om Kraamverpleegkundige te worden moet je eerst de MBO (niveau 4) of HBO opleiding Verpleegkunde hebben afgerond. Beide opleidingen duren 4 jaar. Hierna moet je de de vervolgopleiding Obstetrie Verpleegkunde volgen. Deze opleiding duurt 12 tot 15 maanden.

Hoe word je Kraamverpleegkundige?

Om kraamverpleegkundige te worden volg je eerst een opleiding tot verpleegkundige. Deze opleiding bestaat op zowel mbo- als hbo-niveau en duurt vier jaar. Na afronding kun je je specialiseren met een opleiding tot kraamverpleegkundige. Een geschikte studie is Obstetrie Verpleegkundige.

Wat verdien je als obstetrie verpleegkundige?

Als obstetrie en gynaecologieverpleegkundige kun je rekenen op een salaris van 2.065 euro tot 3.365 euro. De salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal gelijk is.

Welke vakken krijg je bij hbo Verloskunde?

Tijdens de opleiding krijg je veel beroepsgerichte (medische) vakken (zoals anatomie, gynaecologie, psychologie en recht) en algemene vaardigheden (zoals statistiek, onderzoek en interpretatie van wetenschappelijk onderzoek). Je gaat al snel praktijkervaring opdoen door middel van stages.

Wat verdien je als verpleegkundige hbo?

Het aanvangssalaris van een Verpleegkundigen met hogere opleiding bedraag meestal tussen de € 2.112 en € 2.868 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.616 en € 3.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Wat verdien je als verpleegkundige?

Wat verdient een verpleegkundige? Een beginnend verpleegkundige met een mbo-diploma verdient gemiddeld tussen de € 1.840, – en € 1.980, – bruto per maand. Het salaris van een ervaren verpleegkundige is tussen de € 3.055, – en € 3.155, – bruto per maand.

Hoeveel krijgt een verloskundige per bevalling?

Het tarief voor verloskundige zorg wordt ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse zorgautoriteit en geldt voor alle in Nederland werkzame verloskundigen. Voor 2023 is het bedrag voor volledige zorg (zwangerschap, bevalling en kraambed) vastgesteld op € 1.757,08.

Wat verdien je in de kraamzorg?

Een kraamverzorger verdient in Nederland gemiddeld € 1.875,- per maand*. Dat komt neer op een uurloon van € 10,78 en een jaarsalaris van € 24.300,- inclusief vakantiegeld. *Alle op deze pagina genoemde salarissen zijn gebaseerd op gegevens van Nationaleberoepengids.nl.

Welk diploma heb je nodig voor kraamzorg?

Met welke diploma's mag je werken in de kraamzorg? Om te werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding verzorgende niveau 3 nodig en je moet binnen deze opleiding de richting kraamverzorging hebben gevolgd.

Wie kan er beroep doen op kraamzorg?

Iedereen die zorg nodig heeft, kan beroep doen op onze diensten, ongeacht leeftijd, werkstatus of gezinssituatie. Ook alleenstaanden kunnen beroep doen op ons. Afhankelijk van jouw behoeften, schakelen wij passende hulp in. Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Hoe lang duurt een opleiding tot kraamverzorgende?

De opleiding duurt 15 maanden en is verdeeld over 12 lesweken.

Wat heb je nodig om kinderverpleegkundige te worden?

Opleiding Kinderverpleegkunde

Om de opleiding Kinderverpleegkundige te kunnen volgen, heb je een diploma MBO- of HBO-Verpleegkunde nodig. Ook moet je solliciteren naar een opleidingsplaats Kinderverpleegkunde. Vind je het leuk om met kinderen te werken?

Waarom werken als Obstetrie verpleegkundige?

Als obstetrie verpleegkundige begeleid je zwangere vrouwen met een instabiele gezondheidstoestand. Je bent er op de moment dat het er echt om gaat voor moeder en kind. Je werkt daarom altijd tijdens piekmomenten, waarbij je ook zelfstandig keuzes moet maken.

Is een verloskundige een arts?

De functietitel maakt wel al veel duidelijk: het is een arts gespecialiseerd in verloskunde. Als verloskundige arts ben je dus een dokter die alles weet van bevallingen.

Volgende artikel
Wat als je te weinig hCG aanmaakt?