Kan ik zomaar mijn voornaam veranderen? | Het Juridisch Loket

Hoe duur is het om je voornaam te veranderen?

Gevraagd door: Bradley van de Brink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (28 stemmen)

De overheid rekent griffierecht van €314,- (2022) bij een voornaamsverandering. Dit om te voorkomen dat de overheid en gemeentes continu bezig zijn voornaamswijzigingen door te voeren in de verschillende registers. Dit bedrag is bij de meeste aanbieders inbegrepen in de prijs.

Kan je je naam gratis veranderen?

Het veranderen van een achternaam kan alleen onder strenge voorwaarden. U vindt de voorwaarden voor een wijziging van een achternaam op de website van Justis. De kosten van een achternaamswijziging vindt u daar ook.

Is het mogelijk om je voornaam te veranderen?

Voornaam wijzigen

Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u hiervoor bij de rechtbank een verzoekschrift indienen voor het wijzigen van uw voornaam. U heeft dan een advocaat nodig.

Hoe lang duurt voornaam veranderen?

Nadat de rechtbank de zaak in behandeling neemt volgt een beslissing doorgaans binnen twee maanden. Na de afgifte van de beslissing duurt het drie maanden voordat de beslissing definitief is. Vervolgens zal de wijziging binnen ongeveer een maand in de registers van de gemeente (BRP) worden ingeschreven.

Hoe oud moet je zijn om je naam te laten veranderen?

Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij of zij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat het kind zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder blijft instemmen met de wijziging.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat de voorwaarden zijn om je voornaam te mogen veranderen?

U kunt uw voornaam laten wijzigen als: u Belg, erkende vluchteling of staatloze bent. de nieuwe voornaam niet voor verwarring zorgt. de nieuwe voornaam de verzoeker niet kan schaden.

Hoe vaak mag je je voornaam veranderen?

Maximaal drie maanden

Wie zijn voornaam wil laten veranderen, kan hiervoor sinds 1 augustus 2018 terecht bij de burgerlijke stand in de gemeente of stad waar je ook gedomicilieerd bent. Maar daar hangt wel een voorwaarde aan vast.

Hoe werkt naamswijziging?

Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.

Wat moet je doen na een naamsverandering?

Bij de gemeente kunt u informeren aan welke instanties de wijziging automatisch wordt doorgegeven. U moet zelf zorgen voor de wijziging van onder meer uw paspoort, rijbewijs, bankrekening en uw verzekeringen. Op grond van de Paspoortwet is uw paspoort op het moment dat uw naam gewijzigd is niet meer geldig.

Kan ik mijn moeders achternaam krijgen?

Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.

Kun je twee achternamen hebben?

U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft. Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen.

Welke documenten heb je nodig om je naam te veranderen?

Welk documenten moeten in het kader van de procedure bezorgd worden?
  • Een uittreksel uit het strafregister (model 1);
  • Een bewijs van betaling van het registratierecht;
  • Als u in het buitenland geboren bent, een geboorteakte of een gelijkwaardige akte, eventueel gelegaliseerd;

Wat gebeurt er met je achternaam als je trouwt?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).

Wat betekent e V in paspoort?

Er zijn drie vermeldingen mogelijk: e/v: echtgenoot/echtgenote van. p/v: partner van. w/v: weduwe/weduwnaar van.

Kan je een tweede naam aanvragen?

Onder omstandigheden is het mogelijk je voornaam te veranderen of een tweede naam toe te voegen. Maar dat gaat niet zomaar. Er moet een goede reden zijn voor een voornaamswijziging.

Wat kost een naamswijziging BV?

Voor de naamsverandering via de Kamer van Koophandel betaal je niks, tenzij het gaat om een nieuw bedrijf, door bijvoorbeeld een fusie, overname of splitsing. De kosten zitten rond de vijftig euro. Wil je hier ook nog een uittreksel van dan komt daar nog vijftien euro bovenop.

Waarom naam veranderen?

Een corporate naam is je meest strategische marketingtool. De naam moet uitgroeien tot een merk, geladen met voor de doelgroep relevante waarden, met de functie je doelstellingen te bereiken, nu en in de toekomst. Het is een keuze voor de lange termijn.

Hoe verander je je tweede naam?

Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van of één of meerdere voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. Voor de voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van één of meer voornamen.

Waarom hebben mensen een tweede naam?

Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.

Wat is een Geslachtsnaamswijziging?

Als iemand een andere achternaam krijgt, noemen we dat geslachtsnaamswijziging.

Wat mag niet als voornaam?

De Voornamenwet kent een aantal uitzonderingen: voornamen die bespottelijk zijn, scheldwoorden, een naam die bestaat uit heel veel namen en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam. Zo mag Visser of Gerritzen niet, maar Bloem of Achmed wel. Die laatste twee komen voor als voornaam én achternaam.

Hoe kom je aan je achternaam?

Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.

Is seks verplicht in huwelijk?

Positief: de echtgenoten zijn verplicht met elkaar desgevraagd seksuele relaties te onderhouden, of deze minstens te dulden. Negatief: het verbod om seksuele relaties te onderhouden met iemand anders dan de mede-echtgenoot. Dit ongeacht of het gaat om iemand van het ander of verschillend geslacht.

Hoe duur is het om te trouwen?

Een normale huwelijksvoltrekking kost tussen de €600,- en €1000,-. Dit bedrag dat u aan de gemeente betaalt, verschilt per dag, tijdstip en gemeente. Steekt u uw budget liever in een groot feest of bespaart u graag op de ceremonie in het gemeentehuis? Dan kunt u er ook voor kiezen gratis te trouwen.

Welke achternaam krijgt kind automatisch?

Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Vorige artikel
Waarom huilt baby 7 maanden?