De soa die bijna iedereen krijgt

Wat zijn de symptomen van HPV virus?

Gevraagd door: Michael Kort  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (29 stemmen)

Wat zijn de symptomen van HPV?
  • Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
  • Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.

Wat doet HPV met je lichaam?

HPV in het kort

Op korte termijn kan dit leiden tot genitale wratten. Op lange termijn kun je 6 verschillende soorten HPV-kanker krijgen: baarmoederhalskanker, kanker aan de mond- en keelholte, kanker aan de vagina, kanker aan de schaamlippen, anuskanker en peniskanker.

Hoe weet je als je HPV hebt?

Symptomen van HPV

Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op. In sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.

Wat kan HPV virus veroorzaken?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken.

Hoe kom ik van het HPV virus af?

Er bestaat geen behandeling tegen HPV. Je afweersysteem moet het virus zelf opruimen, net zoals dat gebeurt met een verkoudheidsvirus.

19 gerelateerde vragen gevonden

Is het HPV virus gevaarlijk?

Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.

Wat als je positief test op HPV?

Krijgt u de uitslag dat er HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is gevonden in de zelfafnameset, dan krijgt u het advies om een uitstrijkje te laten maken bij de huisartspraktijk. Bij dit uitstrijkje geldt het nieuwe verwijsschema.

Kan je HPV in bloed zien?

Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed.

Jonge vrouwen met een seksleven worden het meest blootgesteld aan besmettingsgevaar, dat afneemt met de leeftijd.

Hoe weet een man of hij HPV heeft?

Een HPV-test bij een man is alleen zinvol wanneer er afwijkingen te zien zijn. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit laesies en/of (genitale) wratten. Van de afwijking kan een biopt worden genomen en dit kan worden ingestuurd en getest op aanwezigheid van HPV. Een HPV-test zonder afwijkingen is niet mogelijk en zinloos.

Kan je HPV krijgen met vaste partner?

Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).

Kan HPV sluimeren?

Meestal merk je niets van een HPV-infectie. In veel gevallen ruimt het afweersysteem ongemerkt het virus op. Ook als het afweersysteem hiertoe niet in staat is, hoef je niets van de besmetting te merken. De infectie blijft dan sluimerend aanwezig.

Kun je je laten testen op HPV?

U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje. De zelfafnameset wordt alleen getest op HPV. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV. Als er HPV wordt gevonden, dan moet u een afspraak maken bij de huisarts om toch een uitstrijkje te maken.

Hoe lang blijft een man besmet met HPV?

HPV infecties worden niet voorkomen door het gebruik van condooms. Bij de meeste mannen en vrouwen verlopen deze infecties zonder symptomen of klachten. Meestal verdwijnen de virussen door een immuunreactie van het lichaam, maar dat duurt vaak zes maanden tot anderhalf jaar of langer.

Hoeveel mensen overlijden aan HPV?

In Nederland krijgen ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker door HPV. Hiervan overlijden elk jaar 450 vrouwen en 150 mannen1. HPV wordt bestreden met screening (bevolkingsonderzoek), vaccinatie en HPV-behandeling2.

Kan HPV vanzelf verdwijnen?

Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Welke vitamine tegen HPV?

De studie toont aan dat verhoogde niveaus van vijf antioxidanten (albumine, vitamine A, vitamine B2, vitamine E en foliumzuur) significant geassocieerd waren met een lager risico op HR-HPV-infectie bij vrouwen.

Kan je HPV virus krijgen zonder seksueel contact?

Een belangrijke laatste opmerking: er is een kleine kans dat je HPV krijgt, zonder ooit seksueel contact te hebben. In een studie bleek 1,3% van de maagden die nog helemaal géén seksueel contact hadden gehad HPV te hebben.

Kan je ziek worden van HPV?

Sommige jongens en meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Kan HPV virus terug komen?

De onrustige cellen door HPV kunnen weer terugkomen na de behandeling. Dit gebeurt bij ongeveer 35 van de 100 vrouwen. Daarom komt u na de behandeling 2 keer per jaar op controle bij de gynaecoloog. Heeft u tussen de afspraken door klachten, zoals pijn of jeuk?

Wat kun je doen om je immuunsysteem te versterken?

Eenvoudige tips om je immuunsysteem te versterken
  1. Eet gezond en gevarieerd.
  2. Zorg dat je voldoende slaapt.
  3. Beweeg en sport regelmatig, bij voorkeur in de frisse buitenlucht.
  4. Probeer een gezond gewicht te behouden.
  5. Voorkom stress.
  6. Let goed op je hygiëne.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje hrHPV positief is?

Bijna altijd ruimt het lichaam hrHPV weer op binnen 2-3 jaar. Als er HrHPV wordt gevonden in een uitstrijkje, kunt u het virus dus al langere tijd hebben. Er is geen behandeling voor hrHPV. Meestal verdwijnt het virus vanzelf.

Is humaan papillomavirus te genezen?

In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999). Tijdens een vaginale baring kan een neonaat worden besmet met HPV .

Welke vitamines tegen HPV?

De studie toont aan dat verhoogde niveaus van vijf antioxidanten (albumine, vitamine A, vitamine B2, vitamine E en foliumzuur) significant geassocieerd waren met een lager risico op HR-HPV-infectie bij vrouwen.

Kun je HPV krijgen met vaste partner?

Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).

Waar zit HPV bij mannen?

Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.

Volgende artikel
Hoeveel uur slaap na bevalling?